Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вона залишиться з нами у своїх танцях…

13 червня, 12:31

Не доживши з місяць до свого  90-літнього ювілею, відійшла у засвіти Легенда хореографічного мистецтва України, багатолітній балетмейстер (1959-2011 рр.) заслуженого академічного Закарпатського народного хору, народна артистка України, почесна громадянка м. Ужгород Клара Балог. У вівторок, 12 червня, закарпатці під оплески провели її в останню земну путь після відспівування у  Кафедральному Хресто-Воздвиженському соборі, де відбулося прощання з видатним майстром  сценічного мистецтва.

Своє життя вона не прожила – протанцювала, присвятивши з раннього дитинства усю себе народному танцю. Її шлях на велику сцену розпочався далекого 1945 року, коли найтитулованіший нині мистецький колектив краю – Заслужений академічний Закарпатський народний хор – був лише на самому початку своєї дороги до популярності й визнання. Молоду випускницю музично-педагогічного училища прийняли до танцювальної групи, а відтак талановита танцюристка дуже швидко стала провідною солісткою. Однак її творчий розвиток не обмежувався лише шліфуванням виконавської майстерності – вона прагнула реалізувати себе як балетмейстер. Старання Клари Балог дали результат – уже у 1959 році стала балетмейстером хору. На цій посаді вона об’їздила практично усі гори й доли краю, визбируючи й нанизуючи у своїй пам’яті народні перлини танцювального фольклору Закарпаття, які її стараннями переростали у масштабні постановки та композиції, якими захоплювалися глядачі багатьох країн світу.

По собі Клара Балог полишила у хореографічному мистецтві України цілий культурний материк. Справжніми витворами хореографічного мистецтва стали її постановки «Березнянка» у виконанні Національного академічного ансамблю танцю України ім. П.Вірського,  «Вівчар на полонині», «Бубнарський», «Чотирянка», «Яроцька карічка», вокально-хореографічні композиції і танці  «Вас вітає Верховина», «Шовкова косиця», «Червона калина», «Свято на винограднику», «Закарпатські орнаменти», «Самоцвіти Срібної землі», «Аркан», «Карічка», «Дробойка», «Бойківські забави» та десятки інших, які упродовж понад семи десятиліть дарують палким шанувальникам народного мистецтва артисти Закарпатського народного хору.

Клара Балог танцювала сама і своїм талантом спонукала робити це й інших. Вона активно пропагувала українське сценічне мистецтво на міжнародній арені, робила постановки українських танців з хореографічними колективами Канади, США, Чехії, Словаччини, Франції. «Народний танець, пісня, обряд, народна культура, мова – для Клари Балог є неоціненним скарбом, якому вона присвятила усе своє життя. Любов до рідної землі та народного мистецтва – ось квінтесенція, життєве кредо людини, народженої для танцю», – каже нинішній художній керівник та головний диригент Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук.

Попри велику популярність і міжнародне визнання Клара Балог залишалася надзвичайно душевною жінкою та великим патріотом рідного краю. В одному зі своїх інтерв’ю газеті «ФЕСТ» вона мовила: «Коли у 1974 році я стала народною артисткою України, мені пропонували роботу в Києві. Довгий час я співпрацювала з П.Вірським і в Міністерстві культури наполягали, аби я залишилася працювати в ансамблі Вірського. Якось весною, коли цвіли каштани, працівниця міністерства підвела мене до вікна і спитала, невже мені не подобається ця краса? Я відповіла, що надзвичайно подобається, проте не уявляю свого життя без рідного Ужгорода. А якщо й переїду кудись жити, то лише у село, бо воно мене годує не тільки хлібом, а й творчою наснагою».

Колега-земляк і сусід видатного хореографа, заслужений працівник культури України Василь Габорець кілька літ тому видав майстерно зроблену документальну повість про Клару Балог, влучно назвавши  її «Жива легенда нашої культури». У вступному слові Герой України, голова Національної хореографічної спілки України Мирослав Вантух написав пророчі слова: «Час плине швидко. Ім’я Клари Балог увійде в історію культури України як ім’я людини, що в різні періоди існування нашої держави завжди працювала заради великої ідеї відродження, розвитку і збереження для прийдешніх поколінь скарбів українського танцювального мистецтва. Танець – це те неповторне, що залишиться назавжди».

Цей час невблаганно приплив – відтепер Клара Балог залишиться з нами у її танцях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати