Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виборча дільниця серед айсбергів

На антарктичній станції «Академік Вернадський» готуються обирати Президента України
19 березня, 11:14
ФОТО З САЙТУ WIKIPEDIA.ORG

Станція «Академік Вернадський», розташована за 15 тисяч кілометрів від Києва, є найвіддаленішою виборчою дільницею України. Як повідомляють у Національному антарктичному науковому центрі, 31 березня там голосуватимуть 34 особи —  11 учасників постійної експедиції, так звані зимівники, які перебувають на станції цілий рік, а також 23 науковці сезонної експедиції, прибулі наприкінці січня.

«Антарктична станція «Академік Вернадський» є спецдільницею, адже зі зрозумілих причин виборча процедура в такому важкодоступному місці має свої особливості.  Зокрема, полярники використовують не «живі» бюлетені, а їх роздруковані скан-копії, які напередодні надсилає ЦВК. У день виборів у найбільшому приміщенні станції — їдальні — встановлюють саморобну кабінку для голосування та урну. Відтак у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів», — описують процедуру в НАНЦ.

Відповідальність за забезпечення процесу голосування покладено на виборчу комісію, створену з полярників. Днями ЦВК затвердила склад комісії на цій спецдільниці в особі чотирьох полярників, головою визначено начальника 23-ї Української антарктичної експедиції Віктора Ситова.

У НАНЦ звертають увагу, що залежно від дати виборів і льодової обстановки нагода передати на «велику землю» протокол дільничної комісії з «мокрою» печаткою та самі бюлетені може трапитися і через місяць, а може і через рік. Тому ці документи  у форматі скан-копій оперативно передають зі станції до ЦВК.

«Якщо громадянину не байдуже, що стане з його голосом, він і за 15 тисяч кілометрів від дому, посеред снігів та айсбергів, знайде можливість проголосувати», — акцентує в. о. директора НАНЦ Євген ДИКИЙ, закликаючи всіх українців 31 березня прийти на виборчі дільниці.

Між тим, у найближчі тижні відбудеться ротація зимівників. В Антарктиду відправиться 24-та УАЕ, а учасники 23-ї антарктичної експедиції, повернувшись до Києва, передадуть опечатані оригінали бюлетенів і протокол за результатами голосування на станції 31 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати