Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вистрижіть мені козацького чуба!»

Корисно і з гумором: з’явився «посібник з виживання» в Україні для іноземних гостей Євробачення
27 квітня, 19:47
ФОТО УНІАН

Як дістатися з аеропорту «Бориспіль» до Києва, як зорієнтуватися у метро, де краще поселитись і що варто подивитися у столиці, як вберегтися від шахраїв — все це є у survival guide, тобто «посібнику з виживання», який виклали на фан-сайті пісенного конкурсу Євробачення. Нагадаємо, цього року конкурс відбудеться у Києві, із 7 до 13 травня. Автор неформального путівника — графічний дизайнер-початківець Владислав Тєрєхов.

Зручна річ у посібнику — аркуш з картками, на яких написані англійською та українською поширені фрази зі «словника туриста», наприклад: «Де найближчий супермаркет?», «Викличте мені таксі», «Ви приймаєте оплату карткою?» тощо. Якщо роздрукувати аркуш і носити ці картки з собою, буде легше розпитати дорогу чи попросити про допомогу у місцевих жителів. Владислав підійшов до створення посібника з гумором: наприклад, зробив картку з проханням вистригти козацького чуба.

«Минулого літа я зі своїм другом-американцем приїздив до Києва, щоб познайомити його з містом та Україною в цілому. І хоча він був у захваті від їжі, історичних пам’яток та людей, було очевидно, що іноземцю «вижити» без супроводу місцевого у нашій столиці майже неможливо, — розповідає Владислав ТЄРЄХОВ. — Перші «чернетки» посібника виникли протягом цієї подорожі, коли я пояснював американцеві, як дістатися до певних локацій, де міняти гроші, як придбати жетони в метро та чого уникати. Увесь гід базується на практичному досвіді».

На думку Владислава, Київ стає комфортнішим для іноземців, але ці зміни відбуваються надто повільно. «Громадський транспорт — це катастрофа. Якщо наш метрополітен іноземець може освоїти за один-два дні, то маршрутки це те, з чим може порозумітися лише пострадянський менталітет. Наступний рівень — це азіатські тук-туки. А на території історичних пам’яток мало де можна знайти інформацію англійською, — розмірковує Владислав Тєрєхов. — Ще одною з проблем є те, що мандрівника усюди спіткають туристичні пастки: невигідний курс, завищені ціни, шахрайство. Можна здерти з туриста три шкури, і він ніколи не повернеться до України й друзям не порадить. А можна показати гарний сервіс і національний колорит і заробляти на щоразу сильнішому потоці туристів. Я багато мандрував і можу запевнити, що Київ має величезний туристичний потенціал, який треба розкривати як задля матеріальної вигоди самого міста, так і задля культурної користі його жителів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати