Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вивчати клімат та мохи

На станцію «Академік Вернадський» відбула чергова сезонна експедиція
21 січня, 19:23

Про її ключові завдання у Національному антарктичному науковому центрі розповідають глобально — вивчати зміни клімату, унікальні рослини, мохові банки та модернізувати станцію. Шлях команди в Антарктиду почався два дні тому, 20 січня, із Києва. «Сезонний загін має дістатися Антарктиди до середини лютого. Зараз вони на шляху до Стамбула, звідки заплановано переліт через Бразилію до Чилі. Там команда має пройти обов’язковий двотижневий карантин, після якого морем вирушить на станцію», — додають у  НАНЦ.

«Найбільший обсяг робіт цього разу в технічних фахівців: їм належить оновити значну частину систем життєзабезпечення станції. В умовах віддаленого острівця посеред океану ці завдання є вкрай непростими», — пояснив очільник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Модернізація станції буде проведена уперше з того часу, як «Академік Вернадський» став українським. Планується заміна дизельного господарства, а це передбачає облаштування нових залізобетонних конструкцій, розрахованих на тривалі морози та високу вологу. Як додають у НАНЦ, інженерна група має встановити нові опори ліній електропередачі, модернізувати систему опалення та відремонтувати причал тощо.

Звісно, продовжаться і наукові дослідження. Так, учені вивчатимуть, як наземні та морські екосистеми реагують на зміни клімату в регіоні; відберуть проби та виконають аналіз складу фітопланктону — першооснови харчових ланцюжків Південного океану; досліджуватимуть динаміку зростання старожилів регіону — кількатисячолітніх мохових банків: наскільки вони є здоровими і як реагують на експансію пінгвінів дженту.

До речі, стежити за роботою науковців можна, долучившись до «Антарктичних уроків». Науковці підготували серію відеоматеріалів  про крижаний континент, про роботу полярників на станції, її тваринний та рослинний світ. У НАНЦ радять навіть вчителям брати ці розробки на уроки географії, біології чи історії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати