Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З автомобілів – на велосипеди

За дослідженням ВООЗ, рівень смертності від забруднення повітря в Україні — один із найвищих у світі. Який є вихід?
30 вересня, 11:54
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Про результати дослідження експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я розповіли цього тижня британській газеті The Guardian, також вони оприлюднені на сайті ВООЗ. За абсолютними показниками смертей через забруднення повітря перше місце посідає Китай з одним мільйоном таких випадків, друге — Індія з понад 600 тисячами смертей, третє — Росія зі 140 тисячами, наводить дані експертів Національний екологічний центр України. В Україні через забруднення повітря мікрочастками щороку помирає 54507 громадян.

У переліку країн з найвищою смертністю від забруднення повітря Україна посідає шосте місце після Китаю, Індії, Росії, Індонезії та Пакистану. А смертність від забруднення повітря в Україні вп’ятеро вища, ніж у п’яти найчистіших країнах разом узятих.

Вчені досліджували забруднення повітря крихітними частками розміром до 2,5 мікрометра, відомими як PM2.5. Ці частки здатні проникати глибоко в легені й є видом забруднення, сильно пов’язаним з підвищеним ризиком смерті. Як розповів The Guardian Гевін Шаддік, керівник групи дослідників ВООЗ, вони можуть викликати як респіраторні, так і серцево-судинні захворювання.

На думку експертів НЕЦУ, які давно звертають увагу на проблему із забрудненням повітря в Україні, у країні фактично відсутня послідовна політика в сфері охорони атмосферного повітря. Одним із перших кроків для покращення ситуації має стати реструктуризація енергетичної галузі. За словами експерта НЕЦУ Олега Савицького, саме енергетика є одним з найбільших джерел викидів мікрочасток у країні. «Середній вік наших теплових електростанцій складає 45—50 років. У більшості вони не мають належного очисного обладнання та забруднюють атмосферу токсичним пилом з вмістом важких металів, двоокисом сірки та оксидами азоту», — пояснює Олег Савицький.

А координаторка кампанії Екоцентру (програма НЕЦУ) «Звільни смугу» Марія Сторчило зазначає, що, наприклад, у Києві 89% забруднення спричиняють автомобілі. Тому треба змінювати транспортну інфраструктуру українських міст — від автомобілецентричної до комфортної для пішоходів і велосипедистів, розвивати використання громадського транспорту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати