Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За допомоги волонтерів

У Дніпропетровську модернізують автомат Калашникова
15 квітня, 11:57

Мешканець Дніпропетровська Геннадій Літинський працює над удосконаленням відомого автомата, який неабияк застарів за останні півстоліття. «Ми розробили технологічне удосконалення автомата, який перебуває на озброєнні ЗСУ. Просто вирішили створити сучасний прицільний комплекс, який давав би змогу нашим Збройним Силам бути швидшими, точнішими і мобільнішими. Ми використовуємо автомати Калашникова, гарні автомати, які працюють досить успішно і безвідмовно, але АК довго не модернізовувався. Коли розпочалися бойові зіткнення, не було виробників своїх тактичних обвісів, немає своїх прицільних систем. Усе це і зараз купується за кордоном. Це дорого. Тому я заглибився у вивчення проблеми», — розповів він на прес-конференції. Винахідник почав зі створення міцного тактичного обвісу — за основу було взято ізраїльський аналог. Проте цей пристрій виготовлений із пластика і швидко виходить з ладу в бойових умовах, а також при перепаді температур. Власну розробку Геннадій виготовив з алюмінію, а також оснастив знімними планками.

На сьогоднішній день розробник домовився з кількома підприємствами, і виробництво обвісів вже запущено. Наступний етап — виготовлення прицільного комплексу. «Ми пішли шляхом розробки нового пристосування. Так би мовити, довели до логічного завершення те, що є. Розробили 3D прицільне пристосування. Це зручна річ для стрільби», — розповідає Геннадій Літинський.

Щоб розпочати виготовлення прицілів, точніше, налагодити тестове виробництво, потрібні кошти — 400 тис. грн. З метою збору коштів і постачання бійцям якісного українського обладнання винахідник співпрацює з волонтерами. За наявності фінансування виготовляти зможуть близько 100 тис. комплексів на рік. За словами винахідника, модернізований прицільний комплекс дасть змогу заощадити бійцеві 2-3 секунди, за якими «часто стоять людські життя». Використовувати прицільний комплекс можуть навіть бійці з поганим зором. Окрім того, він порівняно недорогий — його ціна становитиме близько 1 400 гривень. Окремо обвіс коштує 400 гривень утричі дешевше, ніж імпортні аналоги. Випробування в бойових умовах розробка пройшла успішно — бійці 25-ї бригади і ДУК «Правий сектор» відгукуються позитивно. Волонтери кажуть, якщо вдасться налагодити виробництво, перші зразки відправлять солдатам Національної гвардії.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати