Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За кошти наших і німецьких інвесторів

У Дніпропетровській області планують побудувати перший в Україні гібридний парк відновлюваних джерел енергії
13 серпня, 19:33

На водній поверхні Каховського водосховища встановлять вітрову та сонячну електростанції, а поруч — завод із виробництва водню. Готове паливо експортуватимуть до Німеччини, а пізніше хочуть використовувати і на внутрішньому ринку. Унікальне для України «зелене» підприємство збудують за кошти українських і німецьких інвесторів. Зараз готують документи, необхідні для старту робіт. Уже підписали один з основних — дозвіл на розробку детального плану території.

«За водневою економікою — майбутнє. Зараз енергетична система світу докорінно змінюється. Країни Європи, Австралія, Японія, США відмовляються від застарілих і шкідливих для екології вугільних електростанцій. Переходять на «зелений» водень, що отримується з відновлюваних джерел — сонця та води. Цю речовину зручно транспортувати і легко знову перетворювати на електроенергію, — пояснив радник голови ДніпрОДА Дмитро ЛОСЬ. — Дніпропетровщина може стати лідером з екологічного виробництва водню — для цього має і природний ресурс, і вдале географічне положення, і розвинену економіку, яка вимагає енергетичних змін. До того ж, поки інші лише придивляються до цього перспективного напрямку, наш регіон уже «на повну» втілює масштабний «зелений» проект».

Перший в Україні гібридний парк відновлюваних джерел енергії планує побудувати компанія River Wind Ukraine. За проектом, парк буде розгорнутий на площі 210 кв. км. Вітряки встановлять прямо у воді — це дозволить забезпечити найбільш ефективні навантаження. Залежно від обраного обладнання, їх буде від 155 до 172. Між вітряними млинами розмістять плаваючі сонячні батареї, які займуть 40% всієї відведеної площі. Разом установки матимуть встановлену потужність обсягом близько 4 ГВт «зеленої» енергії. На водень електроенергію перетворить завод, який побудують поруч. Більшість матеріалів збираються використовувати від вітчизняних виробників.

«Німеччина втілює стратегію переходу паливної системи на водень. Проте власних потужностей, щоб забезпечити потреби, країні не вистачає. Тому вона готова купувати речовину, також і в нашого підприємства. Таким чином, наповнюватимемо бюджет України й одночасно  розвивати тут водневі технології. В майбутньому плануємо працювати і на внутрішньому ринку. Це вкрай актуально, адже термін служби українських атомних і гідроелектростанцій добігає кінця. А значить — потрібна сучасна альтернатива», — зауважив регіональний менеджер проекту Віктор ДИНИСЮК. Зараз компанія готує документи, необхідні для старту будівництва. Здолати бюрократичні перешкоди допомагає Дніпропетровська ОДА. River Wind Ukraine, комунальне підприємство «Містобудівний кадастр», Апостоловська та Нікопольська РДА вже підписали дозвіл на розробку детального плану території. Він буде найбільш масштабним в історії незалежної України.

«Для нашого району такий проект означає значний приріст робочих місць і прибутків місцевих бюджетів. Це розвиток, прогрес і нові можливості», — наголосив голова Нікопольської райдержадміністрації Юрій БАГНО.

Будівництво гібридного парку відновлюваних джерел енергії планують розпочати наступного року. Роботи виконуватимуть поетапно — до 2025 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати