Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За курс «призначили» відповідати Гонтареву

У Верховній Раді готується проект постанови щодо відставки глави НБУ
24 лютого, 11:21
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Відучора під Нацбанком проводиться безтермінова акція протесту і ведеться збір підписів із вимогою про відставку головного банкіра країни Валерії Гонтаревої. Все менше підтримки у Гонтаревої і у Верховній Раді. Глава секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання «Депутатський контроль» Вадим Руденко повідомив учора  журналістів, що в парламенті готується проект постанови щодо відставки глави НБУ.

«На сьогодні зібрано понад 100 підписів народних обранців зі всіх фракцій коаліції. До того ж, члени «Депутатського контролю» надіслали главі СБУ 4 депутатських звернення щодо відкриття кримінального провадження проти керівництва НБУ за державну зраду і службову халатність», — сказав Руденко.

Голова громадської організації «Громадянський контроль банків» Олександр Івлєв, оголошуючи про початок безстрокової акції протесту під Нацбанком,  розповів ще й про  вимогу активістів відкрити кримінальні провадження проти урядовців НБУ і притягнути їх до відповідальності за девальвацію гривні.

Глава Комітету економістів України Андрій Новак пояснив у розмові з «Днем», що за курс національної валюти безпосередньо і в рівній мірі відповідають уряд і Нацбанк. Уряд відповідальний за один із найголовніших економічних чинників для формування курсу, а саме за сальдо, експортне та імпортне, зовнішню торгівлю. НБУ формує грошово-кредитну політику і має безпосередні можливості впливу на валютний ринок. «За те, що відбувається з курсом, несуть рівноцінну відповідальність і уряд і Нацбанк», — упевнений експерт.

«Але те, що всю увагу звернуто лише на керівника НБУ, — продовжує економіст, — це, очевидно, має якісь політичні причини. Главу НБУ зроблять винною в тому, що в країні настільки глибока девальвація. Ми звикли шукати цапа-відбувайла. Проте жити доведеться за нових реалій курсу гривні і в новій ціновій ситуації». Чи проголосують у Раді за відставку глави НБУ? Це питання Новак вважає більше політичним, аніж об’єктивно економічним. «Ми розуміємо, що, на жаль, і всередині парламентської провладної коаліції є конкуренція між політичними силами, — говорить експерт, — І відставка або призначення урядовців перебуває в рамках дії політичних квот, хоча було обіцяно, що їх не буде».

Хоча народний депутат Руслан Сидорович («Самопоміч») ще не підписував проекту відповідної постанови і навіть не сформував остаточно з цього питання своєї думки, він сказав «Дню», що на курс не дуже сильно впливає особа глави НБУ. «Питання в тому, наскільки якісно побудовано роботу в керованій цією людиною установі і чи задовольняють суспільство результати. Я вважаю роботу Нацбанку незадовільною. І очевидно, що в цьому органі щось потрібно змінювати. Можливо, керівника. Можливо, там потрібно провести якісь глибші структурні зміни».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати