Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За збереження пам’яток – «двійка»

Громадськість звинувачує керівників Києво-Печерського заповідника у недбалому догляді за пам’яткою ЮНЕСКО
25 березня, 11:48
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Цього тижня «День» писав про небезпеку забудови буферної зони Києво-Печерської лаври, та, виявляється, такі будівництва вже тривають безпосередньо на її території. Українське товариство охорони пам’яток історії та культури повідомляє, що під виглядом реконструкції давнього підвалу зводиться нова споруда на три-чотири поверхи — ймовірно, готель для прихожан церкви. Кілька років тому були знесені в’їзні ворота, пам’ятка архітектури ХVII—XVIII століття, щоб будівельна техніка могла проїхати на територію Нижньої лаври. І все це без погодження з ЮНЕСКО.

Таким чином, в УТОПІК ставлять незадовільну оцінку керівництву заповідника: за порушення пам’яткоохоронного законодавства, за недостатній догляд за пам’яткою, зокрема, затягування реставрації церкви Спаса на Берестовому та Мазепинських мурів.

«Заповідник повідомляє ЮНЕСКО, що триває реконструкція втрачених будівель, а насправді будують нові споруди. Це недогляд та недбалість керівництва. Ясна річ, що замовником виступає церква, але ж заповідник має відповідати за збереження пам’ятки, — коментує член колегії Головної ради УТОПІК Ірина Нікіфірова. — У заповіднику кажуть, що по кожному об’єкту є необхідна документація, узгоджена з Міністерством культури та Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Ми впевнені, що не на всі об’єкти є потрібні документи. Наприклад, як можна було дозволити знесення в’їзних воріт?»

Для перевірки цих фактів при УТОПІК створять робочу групу. Керівництво Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника обіцяє допомогти у цьому. Наразі товариство планує повідомити ЮНЕСКО про виявлені порушення та проситиме, щоб Україна отримала рекомендацію негайно зупинити всі будівельні роботи на території лаври. А «День» звернувся до керівництва заповідника з офіційним запитом — чи визнають знайдені порушення і як їх усуватимуть? Чекаємо відповіді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати