Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «відпускні» та відпустки

Банкіри радять брати з собою за кордон готівкою не більше 30% запланованих витрат
19 липня, 11:06
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Не менш важливим елементом підготовки до подорожі, аніж вибір напрямку, є фінансове планування. Правильний підхід у цій справі — запорука успішного відпочинку. Передусім найважливішим пунктом є питання розрахунків за кордоном, і сьогодні більшість подорожуючих використовують для цього платіжні картки як зручну та швидку можливість доступу до власних коштів.

Насамперед слід визначити не лише суму, необхідну для поїздки, а й вирішити, скільки коштів потрібно взяти готівкою, а скільки — залишити на картковому рахунку. Банкіри рекомендують брати 30% коштів у готівці, а 70% залишити на картковому рахунку. Знімати кошти в банкоматі за кордоном менш вигідно, ніж розраховуватися карткою, — комісія за зняття коштів складає, як правило, не менше, ніж 1,5% + фіксована сума в розмірі приблизно від 25 гривень. За допомогою картки ви можете бронювати готелі, купувати авіаквитки, брати в оренду автомобілі. При цьому, розраховуючи суму на автомобільну подорож, зверніть увагу на те, що під час бронювання авто на рахунку блокується сума, яка дорівнює або перевищує вартість прокату автомобіля. Гроші знову стають доступними, в середньому, протягом двох тижнів або після повернення транспорту. А це означає, що під час подорожі на цю суму не слід розраховувати.

Важливо мати на увазі, що в деяких місцях можна розраховуватися лише безготівковим способом — у duty free в літках деяких авіакомпаній, на заправках за кордоном тощо. Перевагою картки є також необмежена сума на рахунку, яка не потребує декларації при виїзді за кордон, в той час як в готівковій формі з собою можна взяти не більше 10 тисяч умовних одиниць.

Плануючи поїздку за кордон, банкіри рекомендують не поспішати відкривати рахунки у валюті тієї країни, куди ви вирушаєте, адже гривнева картка придатна й для розрахунків за кордоном. Якщо ви розраховуєтесь гривневою карткою, скажімо, в країні єврозони, витрачена сума буде автоматично конвертуватися в євро.

«Вартість випуску валютної картки в банках в середньому складає 120 гривень, при цьому конвертація з гривні у валюту країни перебування передбачає комісію в розмірі близько 1% від суми платежу. Таким чином, випуск валютної картки може бути виправданим лише в тому випадку, якщо витрати за кордоном перевищуватимуть 12 тисяч гривень безготівкових розрахунків», — зауважує директор з маркетингових пропозицій ФІДОБАНКу Володимир Буданов.

Якщо ви плануєте шопінг за кордоном, необхідно врахувати, що деякі магазини приймають до розрахунку картки певних платіжних систем. Для того, щоб ви могли вільно обирати магазини для покупки, слід випустити картки принаймні двох найпопулярніших платіжних систем — VISA та MasterCard. Це буде корисним не лише в поїздці, а й для щоденного використання. До того ж, обидві платіжні системи доволі часто пропонують держателям карток різні цікаві програми лояльності та знижки. Крім того, дві картки гарантуватимуть вам доступ до коштів у разі втрати чи крадіжки однієї з карток або у випадку збоїв у одній із систем.

Випускаючи нову картку, рекомендуємо звернути увагу на картки з чіпами. Сьогодні за кордоном дедалі популярнішими стають саме чіпові картки (детальніше в «Ще один виклик Євро-2012», «День» від 18 грудня 2013 року).

Однак перед виїздом за кордон обов’язково слід повідомити банк, що випустив вашу картку, про можливі розрахунки за кордоном — це допоможе вам уникнути непередбаченого блокування картки у зв’язку з підозрою на шахрайські операції. При цьому необхідно збільшити витратний ліміт по картці та кількість транзакцій, оскільки стандартних можливостей може бути недостатньо. «Сьогодні банки активно працюють над поліпшенням систем протидії фінансовому шахрайству, тому в разі виявлення нетипових по кількості та сумі безготівкових операцій картку клієнта може бути заблоковано для уникнення несанкціонованого доступу до коштів клієнта. Тому держателям карток слід обов’язково інформувати свій банк про плани розраховуватися за кордоном», — пояснює Буданов. Для цього достатньо звернутися до контакт-центру банку. Подорожуючи країнами Східно-Азіатського регіону та Карибського басейну, слід бути особливо обережними, оскільки ці регіони характеризується підвищеним рівнем шахрайства. Після повернення додому з таких країн рекомендується перевипустити картки для мінімізації ризиків шахрайства.

Не забудьте подбати й про найважливіше — про безпеку коштів. У цьому аспекті картка є, безсумнівно, більш захищеною, ніж гаманець. У разі втрати або крадіжки готівкові гроші, швидше за все, вам вже не повернуть, в той час як картку в будь-який момент можна заблокувати, для чого достатньо зателефонувати до контакт-центру вашого банку. При цьому варто заздалегідь записати в телефоні або записнику номер картки та телефон контакт-центру, щоб навіть у разі втрати картки ця інформація була перед очима.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати