Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

100 років Укрінформу

«1918 рік. Київ. За наказом гетьмана Павла Скоропадського було створено Українське телеграфне агентство...»
22 листопада, 10:48
ПЕТРО ПОРОШЕНКО ВІДЗНАЧИВ РОМАНА СУЩЕНКА ОРДЕНОМ ЗА МУЖНІСТЬ ІІІ СТУПЕНЯ. НАГОРОДУ ОДЕРЖАЛА ДРУЖИНА ЖУРНАЛІСТА АНЖЕЛА. «Я ХОЧУ НАГОЛОСИТИ ЯК ПРЕЗИДЕНТ І ЯК ГРОМАДЯНИН УКРАЇНИ – МИ ТОЧНО НЕ ЗАЛИШИМО РОМАНА В БІДІ», — СКАЗАВ ВІН / ФОТО МИХАЙЛА ПАЛІНЧАКА

Сьогодні це інформаціне агентство Укрінформ, яке запросило гостей на творчий вечір до КМДА з нагоди свого столітнього ювілею. Привітати агентство прийшло вище керівництво держави, урядовці та представники українських ЗМІ. Президент України Петро Порошенко відкрив вечір вітальним словом. Він наголосив на професіоналізмі, відповідальності та чіткій громадянській позиції українських журналістів і, зокрема, редакції Укрінформу. «У теперішній ситуації постправди Україні з усім демократичним світом доводиться боротися за кожен факт, за кожну справедливу оцінку, за правдиву інформацію, право громадян отримувати цю достовірну та об’єктивну інформацію. Хочу наголосити, що ефективність Укрінформу в цьому процесі неможливо переоцінити», — промовив Президент і нагородив відзнаками журналістів агенства. До привітань та нагороджень приєдналися перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, міністр культури Євген Нищук, віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко та мер Києва Віталій Кличко.

100 років Укрінформу — це не лише історія одного агентства. Це історія всієї української журналістики. Від Дмитра Донцова і Володимира Нарбута до Георгія Гонгадзе та Олександра Кривенка. Їхні зображення прикрасили колони актової зали КМДА. Гостям також запропонували до перегляду театралізоване дійство та історичну хроніку, за якою простежувався розвиток української журналістики.

«Це неймовірне відчуття, коли стоїш у цю мить на сцені й розумієш, яка позаду історія, які люди та імена вплинули на Укрінформ. Ми намагалися екстраполювати нашу історію на історію українських медіа і зрозуміти ті моменти, які були кульмінаційними, як люди наважувалися йти проти течії», — висловився гендиректор Укрінформу Олександр Харченко.

Про символізм давньої історії агентства говорила і журналістка Укрінформу Ярослава Міщенко: «Ми першими тоді, 1918 року повідомили про проголошення Скоропадського гетьманом, про відновлення козацтва, організацію шкільної освіти та створення автокефальної церкви. Через 100 років ми теж першими повідомили про старт нашої екуменічної автокефалії. Слово «енергетика» — не з мого лексикону, але я вірю в містику історичного спадку. І я знаю тільки двох жінок, яких не псує вік, — одна з них українська журналістика».

Тетяна Князьська ділиться враженнями: «Укрінформ для мене — це моє життя. Він має велике значення для української журналістики. Це єдине агентство з такою історією, тут були журналісти, на яких можна молитися. Я завжди пишалася тим, що працюю тут».

«Я пропрацював в Укрінформі лише рік, але можу сказати, що це одне із провідних українських агентств. Там на стендах зазначено: 100 років українській журналістиці. Я додав би — 100 років державній українській журналістиці. Так було б правильно», — говорить Леонід Добровольський.

Своє привітання колегам передав і Роман Сущенко, якого Москва засудила до 12 років ув’язнення. Президент України нагородив його орденом «За мужність» третього ступеня, а гостям були представлені художні роботи Романа «Мистецтво з-за ґрат». 20 малюнків написані за допомогою кулькової ручки, чаю, лушпиння цибулі, соку буряка та кетчупу, оскільки пензлі не входять до належного ув’язненим майна. «Укрінформ — це справжній законодавець стилю в українській та світовій журналістиці. Ядром агентства завжди буде дружній, щирий і працьовитий колектив. Я сподіваюся, ви відчуваєте, що серце моє сьогодні з вами! До зустрічі, ваш Роман Сущенко!» — написав у вітальній листівці журналіст.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати