Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Антикорупційному бюро обрали ревізора

Олексій Хмара: «Раду громадського контролю при НАБУ теж перевірятимуть на хабарництво»
09 червня, 11:24

У п’ятницю українці вдруге голосували за кандидатів до Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро. Як писав «День» раніше, перше голосування, яке відбулося 26 травня, було скасовано. Причина, як стверджують громадські активісти, — система голосування працювала не належним чином і дозволяла «накручувати» голоси. Як зазначили в НАБУ, нове технічне забезпечення для другого голосування обрали зі згодою із кандидатами.

Отже, відтепер контролюватимуть роботу НАБУ: Денис Бігус, Аліса Кисіль, Дмитро Чаплинський (ГО «Наші гроші»), Віталій Шабунін, Олександра Устінова, Дар’я Каленюк  («Центр протидії корупції»), Олексій Гриценко («Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан»), Дмитро Шерембей, Олексій Хмара, Андрій Марусов («Трансперенсі Інтернешнл Україна»), Олександр Гуменюк, Максим Опанасенко, Ярослав Юрчишин (ГО «Громадянська служба «Свідомо»), Роман Маселко («Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан»), Сергій Гула («Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів»). Загалом у конкурсі брали участь 48 осіб.

Нагадаємо, що відповідний указ про створення Ради та обрання її членів Президент дав лише місяць тому. Отже, основними завданнями Ради громадського контролю є: по-перше,  здійснення цивільного контролю за діяльністю Національного антикорупційного бюро України; по-друге,  сприяння взаємодії Національного антикорупційного бюро України з громадськими об’єднаннями, іншими інститутами громадянського суспільства у сфері протидії корупції.

У своїй діяльності Рада, зокрема, заслуховує інформацію про діяльність, виконання планів і завдань Національного антикорупційного бюро України. Окрім цього, розглядає звіти Національного антикорупційного бюро України та затверджує свій висновок щодо них. Також Рада обирає з її членів двох представників, які входять до складу Дисциплінарної комісії Національного антикорупційного бюро України, і визначає представників до складу конкурсних комісій (проте в кількості не більше трьох осіб до складу однієї конкурсної комісії), які проводять конкурс на зайняття вакантних посад у Національному антикорупційному бюро України тощо.

Також додамо, що строк повноважень Ради громадського контролю становить один рік.

Про перші кроки та як убезпечити саму Раду громадського контролю від корупції, «День» запитав у виконавчого директора Transparency International Україна, експерта групи РПР «Антикорупційна реформа» Олексія ХМАРИ:

— Передусім ми повинні обрати голову та секретаря Ради, які забезпечуватимуть роботу всієї групи. Також ми маємо делегувати щонайменше трьох людей, які працюватимуть у конкурсній комісії з добору керівників департаментів, які зараз набирає НАБУ. Документи вже подано, тепер їх потрібно перевірити й провести співбесіди. Це — величезна бюрократична робота, яку треба виконати.

Далі почнеться більш змістовна робота — в комісіях, зі зверненнями громадян. Хоча ми не повинні опрацьовувати корупційні повідомлення, які надходять від громадянина чи організації; до нас як до громадських представників — дуже високий рівень довіри. Тому вважаю, що до нас звернень буде більше.

Члени Ради — це члени колегіальних органів. Наприклад, комісії, які набиратимуть кадри, члени дисциплінарної комісії, яка проводитиме розслідування. Звісно, вони можуть стати причетними до корупції. Але в положеннях до створення комісії передбачено, що можна, й це потрібно, організовувати перевибори. Тим більше — ситуація з першими виборами показала, що це — доволі швидка процедура. До того ж, кожен із нас дорожить своєю репутацією, і заради року роботи в Раді громадського контролю при НАБУ, гадаю, ніхто її псувати не захоче.

Рада створювалася як інструмент контролю за потенційною корупцією в держоргані. але саму Раду, з цієї точки зору, контролюють три принципи — виборність, ротація раз на рік, колегіальність роботи — коли ми не можемо приймати рішення  тільки двома чи трьома голосами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати