Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Арт-Еко-Тренд

У столиці представили першу в Україні книжку, надруковану на папері з переробленої упаковки
21 червня, 19:54

Шлях до перевиховання батьків сортувати сміття, а не просто викидати його гамузом, пролягає через навчання їхніх дітей... Цей шлях уже пройшли японці, німці, шведи... Суспільства, екосвідомість яких сьогодні вважається взірцевою для України. По-перше, діти виростуть, а звичка розділяти пакетик з-під чаю на сім позицій, залишиться. А по-друге, люблячі батько і матір підтримуватимуть своїх чад у гарних звичках, і так вся сім’я почне сортувати відходи...

Вчора в столиці екоблогери, експерти і представники соціально відповідального бізнесу провели для дітей інтерактивну гру «Упаковко, здавайся!». Маленькі громадяни вчилися проявляти любов до планети, в якій живуть, через відповідальне споживання, дізналися про захисні властивості упаковки Tetra Pak і під час майстер-класу своїми руками виготовили аркуш паперу з картонної упаковки для напоїв. За що отримали подарунок — спеціальну енциклопедію мандрів по планеті Земля, надруковану на папері, яку отримали після переробки такої ж упаковки, яку вчились «утилізувати» діти.

Прикметно, що Tetra Pak папір саме для книжок виготовили в Україні вперше, хоча Зміївська паперова фабрика перероблює її з 2009 року. Порівняно з виробництвом паперу зі звичайної макулатури, переробка упаковки для виготовлення книжкового паперу вимагає додаткових зусиль: картон потрібно відокремити від поліетилену та алюмінієвої фольги.

«Виробництво книжок з упаковок Tetra Pak — це свідчення того, що в нашій країні розвивається переробна галузь. Це один з прикладів того, що в Україні існують наміри відповідати принципам циклічної економіки, яких зараз дотримуються провідні країни світу. В основі такої економіки — скорочення вжитку, повторне використання та переробка товарів, які відслужили свій термін (3R: reduce, reuse, recycle). Ми сподіваємося, що дотримання цих принципів допоможе Україні не лише розв’язати масштабну проблему з відходами (36 млрд тонн відходів накопичилося на сміттєзвалищах), а й зробити економіку більш ефективною», — стверджує менеджер з екології і зв’язків з громадськістю компанії Tetra Pak Анна ТАРАНЦОВА.

«Ми привертаємо увагу до проблеми, яка наявна в Україні — не налагоджена повноцінно система роздільного збирання відходів. Так, наприклад, виробництво книжки із вторинної сировини (попередньо зібраних та відсортованих відходів упаковки) виявляється дешевшим, ніж із первинної. Крім того, використання вторинних ресурсів дає змогу зберегти лісові ресурси. На жаль, в Україні не весь обсяг макулатури потрапляє на переробку — значна частина йде на сміттєзвалища. Більш того, переробні підприємства навіть імпортують макулатуру. Щороку дефіцит макулатури становить 350 тисяч тонн», — говорить директор видавництва «Ранок» Віктор КРУГЛОВ.

«Представлення цієї книжки — це чудовий початок великого шляху. Гадаю, що в Україні якомога більше книжок має друкуватися саме на папері з переробленої сировини. Важливо, щоб люди свідомо ставилися до таких відходів як до сировини і розвивали звичку сортувати їх, тоді це піде на користь усім. Книжка, зроблена з упаковок Tetra Pak, — хороший засіб донести до дітей та їхніх батьків цю важливу інформацію. Це наглядний приклад того, як відходи набувають «нового життя», — сказала голова ГО «Україна без сміття» Євгенія АРАТОВСЬКА.

«Особливо важливо, що книжка з такої сировини — дитяча, адже дітям цікаво, як саме створюється папір, і до сортування відходів вони ставляться навіть відповідальніше, ніж дорослі. Зі свого боку, «Україна без сміття» розповсюджуватиме отримані книжки серед дітей — наприклад, ми будемо розігрувати їх під час лекцій у школах, а також заохочувати тих, хто приноситиме на нашу сортувальну станцію зібрану упаковку Tetra Pak», — повідомила вона.

Двісті книжок організатори передали ГО «Україна без сміття» та Klitsсhko Foundation, які всіляко сприяють впровадженню системи сортування відходів в Україні.

«Цього року ми у Klitsсhko Foundation започаткували проект Zero Waste School, покликаний запровадити культуру сортування відходів у школі, громаді, а згодом і у світі. У тренінгу взяли участь 50 шкіл з усієї України. Повернувшись із проекту, команди з новими знаннями й уміннями проводять освітні заходи вже для учнів та вчителів у своїх школах, навчаючи їх правильно сортувати сміття ба навіть заробляти на цьому. До бібліотек шкіл, які взяли участь у проекті, передадуть книжки, вироблені з упаковки Tetra Pak. Учасники проекту також проведуть представлення енциклопедії у своїх школах» — сказала директор Klitschko Foundation Аліна НОСЕНКО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати