Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Атомні електростанції готують до приватизації

Таку оцінку новому Закону «Про принципи функціонування енергоринку» дав віце-президент Українського ядерного товариства
05 грудня, 12:00

Перед відльотом до Китаю Президент Віктор Янукович підписав закон «Про принципи функціонування ринку електроенергії України», ухвалений парламентом в кінці жовтня. Прем’єр-міністрові Миколі Азарову доручено в місячний термін після набуття чинності закону створити Координаційний центр з впровадження нової моделі ринку. До роботи центру передбачається залучити представників Секретаріату Енергетичного співтовариства і міжнародних фінансових організацій, зокрема, Всесвітнього банку.

Водночас уряду до кінця 2014 року доручено вжити заходів з підготовки законопроектів щодо імплементації директиви ЄС №2009/72/ЕС про загальні правила функціонування внутрішнього ринку електроенергії і регламенту №714/2009 щодо умов доступу до мережі трансграничної передачі електроенергії. До 2 червня 2014 року прем’єру також доручено розробити в підзаконних актах про роботу створюваного Фонду врегулювання вартісного дисбалансу вимоги про постійний моніторинг та щорічний аудит діяльності цього Фонду, оптимізацію його витрат і контроль за цільовим використанням коштів, які виробники електроенергії отримуватимуть з Фонду.

Що принесе Україні новий закон? Зараз в країні діє так званий ринок єдиного покупця. Новий порядок передбачає можливість роботи за прямими договорами, а також ринок контрактів «на добу вперед» і балансуючий ринок. Останній, як передбачається, дозволить регулювати дисбаланс, що виникає при виробництві електроенергії. Крім того, буде створено ринок додаткових послуг із закупівлі маневрених потужностей.

Найбільші суперечки при ухваленні законопроекту викликало створення Фонду врегулювання вартісного дисбалансу, наповнення якого відбуватиметься виключно за рахунок коштів атомних та гідроелектростанцій. Атомники, зокрема, побоюються, що основною функцією цього Фонду буде отримання коштів від енергогенеруючих компаній, які належать державі (АЕС, ГЕС та ГАЕС), і їх використання для покриття збитків теплової генерації, що знаходиться переважно в приватній власності. Через Фонд також будуть проводитися розрахунки за електроенергію, яку було продано за «зеленими тарифами», відшкодовуватися збитки гарантованих постачальників від продажу споживачам електроенергії, яку було придбано за ринковими цінами і продано за регульованими.

Можна передбачити, що, ухвалюючи цей закон, держава намагається вирішити низку невідкладних проблем. Одна з головних — модернізація безнадійно застарілої теплової енергетики, що вичерпала всі свої ресурси. Не менш важливо підтримати молоду альтернативну енергетику, яка ще «не оперилася». І третє, найважливіше завдання, яке не просто виявити в хитросплетіннях, побудованих авторами закону, — це спроба полегшити тягар держави, що дотує вартість електроенергії для населення. Наміри, як завжди,  хороші. Однак чи не закладені в цьому законі, дуже складному для розуміння простими громадянами, підводні камені, здатні призвести до серйозних проблем?

Відповідь на це питання «День» отримав у коментарі старшого наукового співробітника Інституту проблем безпеки АЕС НАН України, віце-президента і виконавчого секретаря Українського ядерного товариства Сергія Барбашова. «На подальшій долі й розвитку АЕС та атомної енергетики в цілому, яка сьогодні забезпечує майже половину всієї електроенергії, що виробляється в країні, цей закон позначиться дуже і дуже негативно. Всі гроші, зароблені атомними станціями, підуть на покриття різниці в тарифах, будуть відібрані в атомних станцій і знизять можливості займатися ядерною безпекою, продовженням термінів роботи об’єктів і будівництвом нових. Гроші підуть в основному в теплову й альтернативну енергетику, які знаходяться в приватних руках. Крім того, істотно підвищиться тариф на електроенергію, яка виробляється на АЕС, що зробить їх неконкурентоздатними на лібералізованому українському ринку. І єдине, що якось заспокоює нас, атомників, це те, що цей закон буде повністю введено в дію з 2017 року. Ще є певний запас часу. А в нинішньому вигляді ми розглядаємо цей закон головним чином як прелюдію до приватизації атомної галузі...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати