Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Багатообіцяючий Нацбанк

06 квітня, 00:00

Цікаво, що привід дав сам Віктор Андрійович. Минулої середи він пообіцяв журналістам, що в четвер оповістить розміри валютних резервів, «які зросли після отримання кредитів»... І, природно, не оповістив. Тут же екс-міністр розтрубив на всю країну (через агентство УНІАН), що валютні резерви НБУ «катастрофічно низькі», що «їх недостатньо для того, щоб підтримувати курс», а припинення торгів на УМВБ (19 березня. — Авт. ) ні що інше, як визнання неможливості далі утримувати гривню. Все це В.Сусловим звелося до того, що Україна перебуває на межі інфляційного зриву.

Не виключено, що навіть такі відверті прогнози (задля справедливості треба відмітити, що Віктор Суслов, працюючи в уряді, був більш дипломатичним і оптимістичним) загубилися б серед багатьох інших «наскоків» на Нацбанк, якби не лягли на підготовлений грунт. Річ у тім, що ще у січні Нацбанк закрив доступ до інформації про валютні резерви, які, завдяки хронічним платежам по зовнішніх боргах, постійно скорочувалися. Офіційно відомо, що в січні резерви НБУ становили $680 млн. За неофіційною інформацією за січень—березень (тобто в докредитний період) резерви вже знизилися до $360—380 млн. До речі, джерело припускає, що НБУ вдалося залучити якісь додаткові джерела фінансування, оскільки витрачена з резервного фонду сума не покриває витрати на зовнішні виплати, адміністративне регулювання гривневого курсу, обслуговування облігацій держпозики.

Хоч як би там не було, а глава НБУ дійсно десятою дорогою обходив тему НБУ- шних засік і всіх представників уряду просив «не говорити про дестабілізацію курсу». Підлеглі В.Ющенка, ще не опанувавши так як він мистецтва говорити багато, але нічого не сказати, зрідка говорили щось на кшталт: «резерви зросли на 40 млн.» або «резерви знизилися на 40 млн.», але це нічого не проясняло, оскільки не була відома початкова сума. Приблизно такої ж «прозорості» інформація і сьогодні: резерви НБУ, за рахунок кредитів МВФ і Світового банку, зросли на $300 млн. Тобто, виключно арифметично можна припустити, що рівень резервів наблизився до січневого показника. А це дуже і дуже мало. Взявши нові кредити, ми ще більше погрузли в боргах. А нам тільки за старими, доберезневими, цього року треба сплатити 1,8 млрд. грн. (за підрахунками В.Суслова — $2,2 млрд., тобто 40% доходів бюджету).

Цікаво, хто за такої явної невідповідності цифр міг би наважитися назвати величину нацбанківських резервів (це, до речі, не тільки фінансовий показник, а ще й ознака державності)? І як потім (ми-то вже розуміємо, що резерви не великі) можна було б вірити главі НБУ, який позавчора пообіцяв і плавну девальвацію гривні, і (!)... зниження облікової ставки (ще кілька тижнів тому В.Ющенко рвав на собі волосся, розказуючи, що зіставляти ставку і рівень інфляції некоректно, а знизити її в сьогоднішній ситуації — неможливо, не можна, небезпечно). До речі, Віктор Андрійович, всупереч всіляким прогнозам, продовжує наполягати на тому, що ситуацію з гривневим курсом стабілізовано. «Останні чотири дні НБУ проводить досить активний викуп валюти на міжбанку», — заявив він (з вересня місяця Нацбанк тільки продавав валюту, частково задовольняючи попит на УМВБ. — Авт. ). Якщо це зрештою відповідає дійсності, то чому В.Ющенко назвав зниження облікової ставки «політичним кроком у напрямі того, що ціна на гроші може падати, вони можуть стати більш доступними економіці»? А в Кабміні, тим часом, все частіше і вже вголос говорять про необхідність ще «більш додаткових» кредитів МВФ...

P.S. Вчора, коли верстався номер, стало відомо, що прес- служба НБУ розповсюдила заяву, в якій вказує розмір валютних резервів Нацбанку на 1 квітня — $945 млн. -----------------------

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати