Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Банки залучають все більше коштів, але промисловість не інвестують

09 липня, 00:00

Низький рівень інфляції, який за п'ять місяців становив 4,3%, або в перерахунку на рік - 10,3%, що, безумовно, є позитивним явищем, на жаль, нейтралізується деструктивним впливом владних структур на банківську систему. А отже, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко днями на прес- конференції заявив, що бачить у банківській системі стільки ж рівнозначних позитивних тенденцій, скільки й негативних.

Серед негативних, певно, найвагоміша - вкрай низькі інвестиційні вкладення банків у промисловість. По-друге, різко зростають обсяги строкових депозитів у порівнянні з коштами клієнтів, що суттєво знижує прибутки банків внаслідок подорожчання пасивів. По-третє, склалося явне відставання темпів зростання обсягів кредитно-інвестиційного портфелю від обсягів залучених коштів, що знижує базу прибуткових активів і прибутки в цілому.

Олександр Сугоняко засвідчив, що позиції банків на фінансовому ринку розширюються і посилюється їхня роль у грошовому обігу - це підтверджує стале зростання чистих активів та пасивів. Цього року зростають обсяги ключових банківських операцій, насамперед залучення грошових коштів юридичних та фізичних осіб. І, нарешті, лише цього року, вперше після фінансових потрясінь 1994-1995 років, банки почали приділяти значно більше уваги якості своїх кредитних портфелів і кредитному процесу взагалі.

Зазначимо, що всі ці тенденції склалися в умовах невизначеності державного бюджету і податкової політики на 1997 рік, а також зростання залежності економіки й фінансів України від міжнародних кредиторів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати