Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без паніки!

Експерти розробляють план «протистояння» новим газовим тарифам
17 травня, 11:59
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Різко підвищивши ціни на газ, а отже й на тепло й гарячу воду, прем’єр-міністр Володимир Гройсман почав свою кар’єру глави уряду з вельми ризикованого кроку. Тепер йому не залишається нічого іншого як адвокатувати своє рішення. «Хочу всіх громадян України заспокоїти: нічого для вас у рахунках не зміниться, оскільки є ефективна система субсидій, — умовляє українців прем’єр. — Той, хто має невеликі доходи, отримає адресну компенсацію... Ніякої паніки».

«Я розумію, що популісти говоритимуть «усе пропало». Деякі з них мають історичне відношення до газу», — прозоро натякає він на політичних конкурентів, рейтинги яких сьогодні значно вищі, ніж у правлячої партії. «Але зараз ми дали по руках абсолютно всім», — стверджує прем’єр. І тут він, звісно, правий. Тому що удару завдано не лише людям найманої праці й навіть тим, хто хотів би відносити себе до середнього класу, але й малому і середньому бізнесу, який, страждаючи через відсутність платоспроможного попиту в країні, ще не скоро створить собі амортизатори від тарифного стрибка.

Підвищення тарифів на газ, опалювання й гарячу воду спрямоване на вилучення заощаджень населення, стверджує керівник громадської організації «Публічний аудит» Максим Гольдарб. За його словами, в структурі нової ціни на газ лише 2500 з 6879 гривень (за тисячу кубометрів) отримає державне «Укргазовидобування». «За нинішнім курсом це близько 100 доларів, і така ціна відповідає вартості газу українського видобутку, яку ще 2013 року називав Арсеній Яценюк. Ця ціна — достатня, щоб українське видобування розвивалося. Але на ці 100 доларів держава «накидає» ще 130 доларів податків (ПДВ і рента на видобуток газу становлять 3600 гривень на тисячу кубометрів)», — зазначає аудитор.

Він не сумнівається, що нові тарифи призведуть до того, що вартість опалювання та гарячої води збільшиться мінімум удвічі й кожна родина стане перед вибором: купувати продукти чи платити за послуги. «Краще сім’ю нагодувати, ніж «Розенок», які пропонують селянам відмовитися від газу», — добиває Гольдарб соціального, а точніше антисоціального віце-прем’єра, який спробував умовити українське селянство повернутися в ХІХ століття. «Злодійська тарифна політика, яку проводить влада на користь монополій, — загроза національній безпеці. Вона робить це, явно нехтуючи Конституцією, незважаючи на закони економіки й ціноутворення, не звертаючи уваги на зубожіння людей і руйнування бізнесу», — підкреслює експерт.

Минулої п’ятниці він зібрав кваліфікованих експертів (екс-міністра ЖКГ Алексія Кучеренка, директора енергетичних програм Центру світової економіки й міжнародних відносин НАНУ Валентина Землянського, директора Інституту розвитку економіки України Олександра Гончарова, директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, керівника проекту «Успішна країна» Андрія Блінова), щоб розробити тактику і стратегію боротьби проти необгрунтованих тарифів.

Утім, сайт «Публічного аудиту» й раніше намагався «озброїти» громадян юридичними аргументами й документами, що дозволяють протистояти економічно необгрунтованим тарифам. У розділі «Тарифна мобілізація» сайту можна знайти типові юридичні «шпаргалки», для тих, хто не бажає миритися з економічним свавіллям влади. Серед них, зокрема, заперечення проти судового позову за борги (якщо споживач вважає відповідні тарифи необгрунтованими), бланк позовної заяви про визнання незаконними й скасування нових тарифів, бланк колективного звернення до державного нагляду у сфері теплопостачання, вимога про перегляд тарифів для власників житла, обладнаного лічильниками, бланк звернення про встановлення  приладів обліку, бланки звернень громадян до органів виконавчої влади з вимогою негайного перегляду тарифів і повернення необгрунтовано нарахованих і виплачених сум.

Тепер знадобилося провести мозковий штурм на ці ж теми. Про його результати журналістам розповів Валентин Землянський. «Що нам робити в тому випадку, якщо у наших людей немає можливості оплачувати послуги за новими тарифами? Над цим питанням сьогодні дві години билося експертне співтовариство. Попередні висновки, яких ми дійшли: або держава самостійно почне рухатися в напрямку вирівнювання тарифів і доходів населення (порівняно з європейським країнами різниця у їхньому співвідношенні у нас відрізняється в рази, від трьох — у Польщі, до семи — у країнах старої Західної Європи), або суспільна ініціатива в цьому питанні піде знизу».

«Ми не говоримо про протести, про якісь масові акції — це ні до чого не приведе, — підкреслив Землянський. — Ми діятимемо виключно інтелектом, сумою знань людей, які тут сьогодні зібралися, ми готові вмотивувати і довести справу до кінця, щоб тарифи на газ були знижені як мінімум удвічі. І, таким чином, запобігти підвищенню тарифів ще й на інші комунальні послуги, зокрема на гарячу воду та тепло. Наша думка, пропозиції та вимоги будуть опубліковані й доведені не лише до відома керівництва України, а й до міжнародних організацій, які активно моніторять ситуацію в нашій країні, але, як показує практика, не завжди в курсі того, що у нас відбувається».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати