Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Більша імпортозалежність, слабша гривня»

Голова комітету з питань промислової політики та підприємництва склав рейтинг «найзбитковіших» і «найприбутковіших» торговельних партнерів України
31 січня, 11:14

Найбільш «збиткові» для України торговельні партнери — Китай, Росія, Німеччина, Білорусь та США. Найбільш вигідна ж торгівля у нашої країни з Індією, Єгиптом, Нідерландами, Туреччиною та Іраком. Такі дані оприлюднив голова комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор ГАЛАСЮК у відповідному рейтингу ТОП-20.

Нардеп відзначив — зовнішня торгівля України, по суті, збиткова — 2017 року наш торговий дефіцит становив — $9 млрд, а 2018-го вже — $12 млрд. «Тобто продаємо світу значно менше товарів і послуг, ніж імпортуємо звідти. А через 5 років, за прогнозом МВФ, буде вже — $16 млрд. Наслідки: більша імпортозалежність, слабша гривня, вища інфляція, більша залежність від іноземних кредитів, слабкіша промисловість... «замкнене коло» бідності», — пояснив Галасюк.

За його словами, Україні вкрай важливо збільшувати не товарообіг, який складається з експорту й імпорту, а саме експорт. Інакше ж міжнародна торгівля «потягне українську економіку на дно». Треба ухвалювати Промисловий пакет реформ і розвивати власну промисловість через імпортозаміщення, розвиток внутрішнього ринку та підтримку експорту. Саме тому такі ініціативи, як індустріальні парки, експортно-кредитне агентство і «Купуй українське», мають стратегічне значення, підкреслив голова комітету.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати