Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Битимемо акуратно, але міцно

Завтра спеціальна урядова комісія представлятиме Кабміну проект антикремлівських санкцій
29 липня, 10:17
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

«Україна введе санкції проти кожної особи, яка має паспорт громадянина РФ і підтримує терористів і сепаратистів», — пообіцяв ще минулого тижня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Минулої середи постановою №278 він доручив Кабміну створити комісію із введення санкцій щодо Російської Федерації. Відповідна постанова з’явилася

Очолюють комітет, згідно з текстом постанови, міністр закордонних справ та міністр юстиції України. А керівником апарату призначено заступника міністра економічного розвитку й торгівлі. Також до складу комісії увійшли заступники практично всіх міністерств, голови Держфінмоніторингу,  Держекспортконтролю, Держприкордонслужби та Держспецзв’язку, голова Служби зовнішньої розвідки, заступник голови СБУ та заступник голови НБУ (за згодою).

♦ Комісія повинна протягом тижня внести на розгляд уряду проекти рішень щодо персональних і секторальних санкцій проти фізичних і юридичних осіб РФ, котрі підтримують терористів по усій території країни. «Йдеться про список персональних санкцій проти фізичних осіб, посадових осіб РФ, що чинили замах на територіальну цілісність і незалежність України. Також йдеться про перелік секторальних санкцій проти окремих компаній і суб’єктів публічного права, які прямо або опосередковано підтримували терористів і сприяли їм», — пояснив Яценюк.

ФОТО ІЗ ЗАСІДАННЯ КАБМІНУ, НА ЯКОМУ АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК ЯК ГЛАВА УРЯДУ ДАВ ДОРУЧЕННЯ СТВОРИТИ СПЕЦІАЛЬНУ КОМІСІЮ З РОЗРОБКИ АНТИКРЕМЛІВСЬКИХ САНКЦІЙ. У ТОЙ ЖЕ ДЕНЬ У ПАРЛАМЕНТІ ЯЦЕНЮК ЗАЯВИВ, ЩО ЙДЕ З УРЯДУ. АЛЕ ВЖЕ ЦЬОГО ПОНЕДІЛКА... ПОВЕРНУВСЯ. ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЖЕРЕЛА «ДНЯ» У КЕРІВНИЦТВІ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ ФРАКЦІЇ ВО «БАТЬКІВЩИНА», ПОВЕРНЕННЯ ЯЦЕНЮКА В УРЯД (ЯКЕ ВІН САМ, ДО СЛОВА, ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ КОМЕНТУВАТИ) ПОВ’ЯЗАНЕ З ТИМ, ЩО АРСЕНІЙ ПЕТРОВИЧ МОЖЕ ПІТИ НА ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ ПЕРШИМ НОМЕРОМ У БЛОЦІ З ПРОПРЕЗИДЕНТСЬКОЮ ПОЛІТИЧНОЮ КОМАНДОЮ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

♦ «Рішення про створення Україною комісії з введення санкцій проти Росії — дуже запізніле. Адже ми вимагаємо від усього світу реакції — і вже прийнято рішення про застосування двох рівнів санкцій. Водночас Україна ще жодних обмежень проти агресора не застосувала», — оцінює рішення Кабміну голова Комітету економістів України Андрій НОВАК.

Втім, зазначає він, краще пізно, ніж ніколи. Україні тепер потрібно діяти дуже рішуче — перейти одразу до третього рівня санкцій, які б завдали удару економіці РФ, а не лише окремим особам чи компаніям, вважає він. Новак зазначає, що максимально нашкодити російській економіці та політичній могутності зможуть українські санкції в трьох напрямках. Перший — енергетика. «Україна повинна першою повністю відмовитися від російських енергоресурсів — газу та нафтопродуктів. Звичайно, що при цьому потрібно активізувати пошук нових та збільшити постачання з існуючих джерел енергетики. В тому числі — збільшити реверс в Європу та терміново активізувати законсервовані власні родовища газу і різко збільшити внутрішній видобуток», — говорить Андрій Новак. За його словами, це завдасть значного удару «Газпрому». Адже той, по суті, є економічною основою російської економіки і водночас — болючою точкою, удар по якій одразу підриває основи всієї російської економіки та політики. Другий напрямок — фінанси. У цій сфері санкції повинні стосуватись, насамперед, російських банків в Україні. «При цьому навіть і гадки не має бути, щоб Україна оплачувала борг перед РФ — кредити чи облігації, які Росія у нас купувала. Ми не повинні сьогодні перераховувати Росії ні копійки. Бо таким чином ми даємо гроші на кулі, снаряди й ракети, які потім у нас же і стрілятимуть», — зазначає Новак.

Третій напрямок — військово-промисловий комплекс. Сьогодні ми постачаємо Росії багато високотехнологічних елементів для літаків, зенітних комплексів, самонаводних ракет та головок, а також електронних засобів, якими керуються ці літальні апарати. Таку продукцію виготовляє Південний машинобудівний завод, Київський завод «Арсенал» та харківські військові підприємства. «В умовах війни постачати агресору комплектуючі для військово-промислового комплексу — це самогубство», — говорить голова Комітету економістів. Саме тому Україна повинна повністю зупинити постачання до Росії комплектуючих, готових елементів зброї чи матеріалів потенційного військового призначення. Тим паче, що самостійно замінити виробництво цих елементів Росія швидко не зможе. «Потрібні роки, адже це високонаукові технологічні розробки, і просто так почати з нуля їх виробляти непросто», — зазначає Новак.

♦ Експерти вже мають напрацьовані списки компаній, проти яких потрібно ввести санкції. «Візьмемо для прикладу ринок телекомунікацій.  МТС — мережа, яка керується безпосередньо з Москви. Нею користуються близько 23 мільйонів наших співвітчизників. А вона брала участь в анексії Криму, адже на момент здійснення так званого референдуму її керівництво вимкнуло всіх військових і прикордонників України. Те ж саме вона робить сьогодні на сході України. Дані активи потрібно просто конфіскувати», — пояснює експерт у галузі світової торгівлі та фінансів, екс-заступник міністра фінансів, а нині голова ради «Українського кредитно-банківського союзу» Борис СОБОЛЄВ.

Таких прикладів — безліч, розповідає експерт. Ще один — «ВС Енерджі Інтернешнл Україна». Ця компанія контролює вісім обленерго — в Києві, Рівному, Житомирі, Кіровограді, Чернівцях, Одесі, Севастополі та Херсоні. «У будь-який момент вони можуть відключити електроенергію», — попереджає Соболєв.

♦ Навіть відомий столичний ТРЦ Ocean Plaza, розповідає експерт, має російський капітал: «Цей торговельно-розважальний центр контролює Аркадій Ротенберг. В усьому світі проти нього введено санкції. А в Україні чомусь він спокійно заробляє гроші».

Загалом у списку, який «Дню» надав Борис Соболєв, — більше 30 компаній, котрими прямо чи опосередковано керує... Кремль. «Вони зайшли в усі сфери бізнесу, в які тільки змогли. У страховий, медичний бізнес, банківську сферу, нерухомість. Вони контролюють близько 60% українських активів», — говорить Соболєв.

За його словами, якби зараз комісія розпочала роботу над санкціями і ввела їх — це про «отверезило» б дуже багатьох із оточення Путіна. І вони самі знайшли б спосіб, як його «нейтралізувати». «А так світ вводить санкції, Україна щось вимагає, критикує, а сама нічого не робить. У нас досі працюють банки Януковича. Його люди сидять в державному Укрексімбанку. Питання про те, чому нічого не вирішують, — до Кабміну», — додає Соболєв.

♦ Комісія, яку планують створити в уряді, пояснює голова ради Українського кредитно-банківського союзу, зможе заморозити активи цих компаній. Проте це не означатиме, що підприємства перестануть працювати, Просто їх власники будуть відсторонені від функцій розпорядження та управління своїм майном, і цим займатимуться державні структури. Також Соболєв пояснює, що таким чином припиниться грошовий потік на схід для фінансування сепаратистів. «Володимир Констянтинов, який наразі очолює компанію «Консоль», взяв мільярд у кредит в державному Експортно-імпортному банку і не повертає. Влада нічого не робить, а він в Криму сидить і купує за ці гроші зброю для сепаратистів, які вбивають наших людей. І виходить так, що ми викачуємо останні копійки для фінансування бандитів», — говорить він.

Борис Соболєв пояснює, що заморожування активів — це своєрідна націоналізація. Адже від таких компаній прибуток отримуватиме уряд. «Уряд шукає копійки, щоб заплатити людям, а тут — мільярди під ногами, просто в Києві. Усі західні країни, які застосовують санкції проти терористів, отримують в розпорядження свого уряду всі їхні активи — а це мільярди», — підсумовує він.

Та все ж, зазначає Андрій Новак, певних збитків таки варто очікувати. Найбільше — у фінансовій сфері, адже сьогодні в російських банках знаходять депозити українців та рахунки підприємств. «Мабуть, варто розпочати кампанію, щоб українці знімали вклади з банків, а підприємства переводили свої рахунки в українські банки», — зазначає експерт.

♦ Загалом, на думку голови Комітету економістів, Україна менше постраждає від введення санкцій, ніж РФ. «Якщо ми запровадимо санкції одразу і у всіх трьох напрямках, то це збитки для російської економіки розміром багатьох десятків мільярдів доларів, навіть сотень. Для України ж, враховуючи попередню тенденцію закриття російського ринку для вітчизняних виробників, це не є кардинальні втрати», — говорить він. Тим паче, що Україну наразі підтримують багато країн світу, в тому числі фінансово. «Сьогодні багато банків та організацій, які працювали в Росії, намагаються вивести свій капітал звідти. А нам — навпаки, надають зовнішні фінансові ресурси і досить в значних обсягах», — пояснює Андрій Новак.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати