Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Будь на зв’язку

IT-технології міняють обличчя України
21 квітня, 00:00

До економічної активності останнім часом залучається нове покоління, так звані «діти нового тисячоліття», які народилися й виросли з iнтернетом. Для них постійно бути на зв’язку — так само необхідно, як дихати. А забезпечує цей «кисень» для сучасної молодої людини значною мірою компанія Cisco — один із світових лідерів у галузі технологій мережі. На її долю припадає до 80% iнтернет-трафіку. У високому рівні технологій цієї компанії можна було переконатися, відвідавши конференцію CiscoExpo, що вже стала для столиці України традиційною. Працівники цієї міжнародної компанії стверджують, що ІТ-ринок в Україні зокрема й у країнах СНД загалом розвивається значно динамічніше, аніж у Західній Європі. Та причина цього головним чином у тому, що в Україні є великі, ніким не ще зайняті ніші на цьому ринку. І висновок: якщо й надалі цей ринок розвиватиметься в Україні такими ж темпами, то через певний час наша країна в цьому плані зрівняється з Європою...

Схоже, до цього не так вже й далеко. На відкритті CiscoExpo-2007 була представлена нова розробка — гібрид багатьох засобів зв’язку. Вона дозволяє керувати усіма ними спільно й окремо, до того ж передбачає можливість бачити свого співрозмовника завдяки цифровому відео. В Європі виробники мобілок вже виготовляють нові моделі телефонів зі спеціальними камерами на панелі телефонів, а мобільні оператори пропонують відповідні послуги відеозвязку. В Україні такі моделі також вже з’явилися, проте застосовувати їх поки не можна через відсутність відповідних послуг. Тож дорогі камери поки фактично без роботи.

Тому високі технології пішли іншим шляхом. Cisco вже поставила на ринок приблизно 11 мільйонів ІР телефонів, і кожногокварталу додає ще по мільйону. Цей процес, як вважають фахівці компанії, іде швидкими темпами, і повний перехід офісної телефонії на цю технологію — лише питання часу. Наприклад, близько 70% найбільших компаній світу, що входять у список Fortune 500, використовують «новий» уніфікований тип зв’язку. Обсяг ринку для цих продуктів, за прогнозами фахівців, щороку зростає на 40%. Згідно з даними статистики, процес заміни стаціонарних телефонних апаратів на ІР- телефони (їх щорічно продається близько мільйона) стає незворотним. Як вважає заступник генерального директора Cisco в Росії й країнах СНД Михайло Кристев, ІТ-телефонія й надалі буде розвиватися такими ж темпами.

У другий етап свого розвитку — Web 2.0., вступає й iнтернет. Ще кілька років тому таку розкіш як відеоконференції могли собі дозволити лише провідні корпорації, адже для цього було необхідне спеціальне обладнання. Сьогодні ж, ІТ-технології стали доступними майже кожному. Щоб організувати щось на зразок відеоконференції, треба мати комп’ютер, вебкамеру, мікрофон, браузер і спеціальне програмне забезпечення для відеоконференцій. Все це коштує відносно недорого. Проте основна перевага такої ІТ-новинки — в легкості застосування й доступності. При великому бажанні й підприємницькому хисті таким обладнанням можна було б обладнати обласні й районні лікарні, щоб місцеві лікарі при великій потребі могли швидко з’єднатися з бiльш досвiдченими колегами. Це могло б врятувати багато життів, переконують фахівці Cisco.

Ще одна проблема, на яку звертали увагу на конференції — дефіцит спеціалістів мережі. За даними дослідницької компанії IDC, у 2007 році нестача таких спеціалістів в Україні становить 23 тисячі чоловік, а наступного року ця цифра може сягнути 33 тисяч. У відсотках це — 18% і 20% відповідно від усіх необхідних спеціалістів цієї сфери. Така тенденція, на жаль, притаманна усій планеті: дефіцит на ринку праці мережі близько 210 тисяч спеціалістів. А через два роки він, за прогнозами, може зрости до 396 тисяч.

Щоб не потерпати від цієї проблеми, в Україні, за допомогою Cisco, створено 52 навчальні заклади, які отримали назву Академії мережі. В них навчається близько 1,5 тисячі студентів. «Вже 10 років за допомогою Академій мережі компанія Cisco сприяє вступу молоді в світ інформаційної економіки. Для сфери високих технологій — це величезний строк», — стверджує менеджер програми Академій мережі Cisco в Україні, Білорусі та Вірменії Олена Домотенко і розповідає, що такі навчальні програми вже діють в 167 країнах світу. Тобто спеціалістів для роботи в новітніх інформаційних технологіях передбачливі компанії готують собі заздалегідь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати