Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи стане IТ-сфера пріоритетною?

Іван ПЄТУХОВ: Підписаний Президентом закон дає можливість значній частині галузі вийти з тіні та перейти працювати в легальний сектор
03 серпня, 00:00
НАСТУПНИМ КРОКОМ НА ШЛЯХУ РОЗВИТКУ IT-СФЕРИ СТАНЕ ЗАТВЕРДЖЕННЯ «СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА ДО 2020 РОКУ». ЗАРАЗ ЇЇ УЗГОДЖУЮТЬ У КАБІНЕТІ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ, ПІСЛЯ ЧОГО — НАПРАВЛЯТЬ НА ПІДПИС ГЛАВІ ДЕРЖАВИ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Президент України нарешті підписав один із двох законопроектів, які дають IT-сфері податкові стимули. Починаючи з наступного року, «айтішники» отримали пільгу у сплаті ПДВ для операції з програмною продукцією. Не буде й позапланових перевірок податківцями суб’єктів ІТ-сфери, а також — отримання висновку Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації для надання статусу суб’єкта спеціального режиму оподаткування. Чого чекають від нового закону і внесених у нього змін учасники ринку? І яким вони бачать подальший розвиток галузі? Про це «День» запитав у президента групи компаній «Адамант», віце-президента УСПП з питань інформаційних технологій, члена правління Інтернет Асоціації України Івана ПЄТУХОВА:

— Іване Михайловичу, як оцінюєте підписаний Президентом закон? Чи все враховано? Чи задоволені?

— Почну з того, що в нашій країні найцінніший капітал — це люди. Особливо наші молоді фахівці. Вони розумні, талановиті й успішні. Як показує світовий досвід, куди приходять українські фахівці — скрізь вони якісно і сумлінно виконують свою роботу. Особливо — в технічних і точних науках.

IT-сфера не є винятком. Тому останніми роками я виступаю за створення чітких державних пріоритетів у розвитку IT-галузі. На мій погляд, ця галузь має бути одним із пріоритетних напрямків розвитку в Україні. Загалом закон спрямований на поліпшення ситуації в IT-сфері. Тому я, як і все бізнес-середовище, оцінюю його позитивно. Це перший крок до створення пріоритетності розвитку IT-сфери. Яким би він не був (великий чи малий), але це — крок назустріч. І його зроблено. Ми вітаємо те, що Президент підписав цей законопроект.

— Раніше ви виступали проти пільг, але ж у цьому законі вони присутні.

— Слід відрізняти пільги від пріоритетного розвитку. Пільги, пільгове оподаткування, пільгове ПДВ, — це одна із складових пріоритетного розвитку. Необхідно, щоб усі розуміли, що це не на сьогодні, не на один день, не на один рік, не для якоїсь певної однієї компанії, а для всієї сфери. Це певний системний підхід.

— Які кроки, на вашу думку, треба здійснити надалі, щоб розвиток IT-сфери став пріоритетним напрямом в Україні?

— Наступний крок на шляху розвитку IT-сфери — розробка і прийняття «Стратегії розвитку інформаційного суспільства до 2020 року». Сьогодні вона створюється робочою групою в Кабінеті Міністрів України під керівництвом Володимира Семиноженка. Я також беру участь у її роботі. Цей документ уже на виході і нині на узгодженні, після чого буде винесений на розгляд уряду. Ми дуже сподіваємось, що стратегія буде підтримана Кабінетом Міністрів і підписана главою держави.

— Усі говорять, що після введення в дію підписаного Президентом закону галузь почне нестримно зростати і виходити з тіні. Ви теж так вважаєте?

— Підписаний Президентом закон дає можливість значній частині IT-галузі вийти з тіні і перейти працювати в легальний сектор. Чи скористаються вони цим правом? Це вибір кожного.

У чарівну паличку я не вірю. Не може один документ вирішити всі проблеми галузі. Чудес не буває. Накопичені проблеми можна вирішити тільки поступово, крок за кроком змінюючи і покращуючи правила гри. Лише системний підхід до вирішення проблем галузі і буде сигналом для українського й іноземного бізнесу про те, що ця сфера в Україні є пріоритетною. Нині держава якраз і працює над цим.

Підписаний главою держави закон принесе користь усій сфері інформаційних технологій. Хоча він більше спрямований на поліпшення умов роботи одного з напрямків в IT-сфері: на програмну продукцію. Але є й інші напрями, без стимулювання яких успішний розвиток усієї сфери інформаційних технологій неможливий. Йдеться про електронний бізнес і телекомунікації. Інформація — це кров, а дроти — це жили. Якщо немає жили, то й крові ніде текти. Це підтверджують останні дані з інтернет-доступу в Україні: 2011 року він зріс на 11%. У першій половині минулого року зростання інтернет-доступу становило 5,5%, а 2012 року — лише 3%. Тобто наразі прослідковується падіння. Усе це через проблеми з доступом до телекомунікаційної інфраструктури в будинках. Отож проблеми є, і треба їх вирішувати комплексно. Це можливо лише в тому випадку, якщо IT-сфера стане пріоритетним напрямом розвитку в Україні, а це можна лише записати в «Стратегії розвитку інформаційного суспільства до 2020 року». Спочатку її треба прийняти, а потім гармонізувати українське законодавство на основі визначених у ній пріоритетів.

— Як я розумію, вирішення проблеми телекомунікаційної інфраструктури — це одна зі змін, які пропонуватимуть внести до другого законопроекту, який ще не підписав глава держави?

— Так. Ми дуже терплячі і готові почекати, поки документ буде погоджено з усіма. Головне, щоб законопроект вийшов якісним і здатним принести користь галузі. А підтримка, думаю, буде. Адже сьогодні на рівні Президента всі проблеми IT-галузі відстежуються, аналізуються і приймаються правильні рішення. Це свідчить про появу комплексного підходу до вирішення проблем IT-сфери.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати