Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому Україні терміново потрібна податкова реформа

Дев’ять із десяти скарг підприємців на роботу фіскальної служби сьогодні вирішуються не на користь платника податків
02 квітня, 13:07
«МИ ПОВИННІ ВПРОВАДИТИ ТАКІ РЕФОРМИ, ЯКІ Б НАДИХАЛИ БІЗНЕС СПЛАЧУВАТИ ПОДАТКИ, ІНВЕСТОРІВ — ІНВЕСТУВАТИ В УКРАЇНУ, А ГРОМАДЯН — ДОВІРЯТИ УРЯДУ, ПАРЛАМЕНТАРІЯМ ТА ДЕРЖАВІ», — ЗАЗНАЧИЛА МІНІСТР ФІНАНСІВ НАТАЛІЯ ЯРЕСЬКО. ВЖЕ ВЛІТКУ ВОНА ПЛАНУЄ ВИЙТИ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ З НОВОЮ ПОДАТКОВОЮ РЕФОРМОЮ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У податкових органах і митниці з 1 квітня має розпочатися широкомасштабна операція з боротьби з корупцією. Її минулого тижня анонсував прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. «Слідчий апарат зараз повинен концентруватися на діяльності митниці і податківців, — сказав він на розширеному засіданні колегії МВС і додав, звертаючись до правоохоронців: — Це ваше завдання на наступний квартал».

ЗАСИПАТИ «ЯМИ»

Громадські організації і бізнес із цією ініціативою повністю солідарні. «Щодо податкових ям ситуація однозначно не покращилась, — зазначає заступник голови громадської ради при ДФС України, віце-президент УСПП Юлія Драговоз, — за наявності у фіскальній службі всіх механізмів та інструментів, щоб побороти ці ями — є програмні продукти, є ціла служба, що займається цим питанням, — ми не бачимо злагодженої роботи всіх підрозділів і, найголовніше, їх відповідальність була розпорошена — не було чіткої відповідальності у конкретного підрозділу за ефективність боротьби з податковими ямами. В результаті ми бачимо, що всі вони працюють далі, і ці схеми абсолютно не змінилися».

СТАТИСТИКА НЕ НА КОРИСТЬ ПЛАТНИКІВ

Експерт наводить дані, що свідчать не на користь фіскальної служби. Під час розгляду скарг бізнесу, за даними Драговоз, понад 90% рішень прийнято на користь ДФС, а не на користь платників. Це, говорить експерт, свідчить про те, що було поставлено завдання приймати рішення незалежно від того, праві чи ні фіскальні органи, на користь контролерів. І зовсім інша статистика щодо розгляду скарг у судах. Там 70% постанов були на користь платників податків. І легко зрозуміти, що рішення, які приймалися в системі ДФС України, в більшості випадків є неправомірними, впевнена експерт. «І це та картина, яка яскраво показує якість відносин платників і податкових органів», — робить висновок Драговоз.

Вона також звертає увагу на те, що ніхто не веде боротьби з тими структурами, особливо в Донецькій і Луганській областях, які оформили податкові кредити, що дозволяє цим підприємствам загубитися як платник ПДВ. А ось зустрічні перевірки, що дуже часто проводяться, працюють якраз проти добросовісних платників. У результаті підприємствам, що нормально працюють у реальній економіці, присвоюється статус рекетирів.

Говорячи про підбір керівних кадрів для ДФС, активістка вказує: «Зараз найголовніше наше завдання — зосередитись на конкурсному відборі, на тому, як він проводитиметься, чи є вже взагалі конкурсні умови, про які громадськість поки що нічого не знає, немає й положення про комісію, яка відбиратиме кадри на вищі посади в ДФС». «Ми цим дуже стурбовані, — продовжує Драговоз. — Наша громадська рада не лише вимагає проведення конкурсу, але й готова брати участь у ньому, для чого може висунути свої кандидатури до відповідної комісії». «А якщо раптом знову виявиться, що призначення проводяться кулуарно і мають політичний характер, ми готові до найрішучіших дій», — підкреслює Драговоз. 

СПИСОК КЛИМЕНКА ПОКИ ЩО ЖИВИЙ

Член правління громадської ради при ДФС, голова наглядової ради громадської організації «Палата податкових консультантів» Ольга Богданова зазначає, що в рамках розслідувань, що намічаються в ДФС, у громадянського суспільства немає мети змінити конкретних людей, а є бажання змінити систему. Вона звертає увагу на необхідність опублікувати звіт комісії, згідно з висновками якої звільнено керівництво ДФС. Інтерес, на її думку, представляють і скарги, що надійшли на роботу ДФС у Мінекономрозвитку і торгівлі (воно було головним у цьому розслідуванні). Судячи з багатьох із них, платники були доведені просто, як кажуть, до ручки. Їм уже нічого було втрачати... Навіть ті з них, хто за всіма ознаками підпадав під автоматичне відшкодування ПДВ, його не отримували. «Все це свідчить про роботу корупційних схем», — стверджує Богданова.

«А якщо ми складемо ТОП-20 найбільших компаній, які сьогодні щомісячно отримують відшкодування ПДВ, — говорить вона, — то побачимо, що він майже повністю збігається зі списком, складеним ще за часів Клименка». Проаналізувавши фінансовий стан цих привілейованих компаній, ми зрозуміємо, зазначає експерт, що всі вони ще й збиткові, у них негативний валовий прибуток за фінансовою звітністю. І ці компанії можна знайти ще й у списку тих, хто підтримує звільнених керівників ДФС, прозоро натякає Богданова.

КУДИ ЗНИКНЕ ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ?

«Ми виступаємо проти депонування коштів на ПДВ-рахунках, — говорить податковий консультант і словесно змальовує відповідну картинку: — На український ринок ПДВ фактично випускає імпортер, який завозить сюди товари і швиденько їх тут продає. Але є й український виробник, який випускає на ринок податковий кредит». Саме його й покладе упродовж одного-двох місяців, на думку Богданової, система депонування з ПДВ-рахунками, яка почне працювати з 1 червня. І це здебільшого середній і малий бізнес. А до торговельних мереж і до імпортерів цей негатив дійде у вересні-жовтні, коли вони зрозуміють, що кудись подівся податковий кредит. Експерт констатує, що система, яка діє сьогодні, дозволяє відстежувати, які і ким «кришуються» компанії. Вона стверджує, що в цьому задіяні й центральні органи ДФС, і її територіальні структури.

У голови громадської ради при ДФС України, виконавчого директора «Ліги аудиторів України» Дмитра Олексієнка журналісти запитали про гарантії того, що нові люди у фіскальній службі, навіть пройшовши на посади за відкритим конкурсом, не увійдуть до старої системи і не продовжать зловживання, що здійснювалися її керівництвом. «Ми просимо, щоб конкурсна комісія, склад якої колись буде оголошено, вимагала від кандидатів не бездоганної англійської мови, а чіткої програми дій, за якою ми, громадськість, зможемо відстежувати і розуміти, що буде через три місяці, що — через півроку і якою служба стане через рік. Чекаємо реструктуризації служби, наміченої в постановах Кабміну і Верховної Ради, повної люстрації, хочемо знати, скільки буде звільнено тощо. Тобто ми вимагаємо передбачити ті показники, за якими можна буде контролювати керівництво ДФС. Це — головна вимога. Вона спрямована на те, щоб зробити процес прозорим. Розслідування діяльності звільненого керівництва ДФС таким не стало, і звіту про нього ми не бачили. В результаті зараз дехто навіть стверджує, що довіра до відчужених керівників у суспільстві зросла».

ШАНСИ МАЛІ, АЛЕ З ЯКОГОСЬ РАЗУ ВСЕ ВИЙДЕ

На допомогу Олексієнку приходить Богданова. Вона стверджує, що «союзників громадськість може знайти і всередині служби, а якщо буде створено загальну філософію, то навіть ті, кому вона (філософія) не підходить, працюватимуть у її межах. Але з урахуванням низької заробітної плати, адже в ході боротьби з «ямами» жодних конвертів уже не повинно бути, люди, які зайдуть у ДФС, мають бути, по суті, волонтерами і працювати заради великої мети, погодившись на певні жертви».

«День» нагадав Богдановій, що напередодні відчуження і звільнення керівництва ДФС у громадській раді пропонували і зверталися до уряду з проханням залишити на своєму посту керівника митниці Анатолія Макаренка. «Чому до вашої думки не дослухались?». Експерт не дала на це запитання прямої відповіді. Вона погодилася з тим, що система митної служби при Макаренку ще не була побудована ідеально, але зазначила, що за час його роботи бізнес відчув значних змін і поліпшення, про що зі знанням справи говорили члени митного комітету громадської ради. «Напевно, не все було так погано», — підкреслила Богданова.

Чи є у громадської ради свій кандидат на голову ДФС? «Хто він? — продовжував «День». «Це буде Юлія Драговоз, — відповіла Богданова без роздумів, і додала: — Це людина, яка провела дуже багато часу в громадській роботі, прекрасно орієнтується в системі фіскальної служби і користується повною нашою довірою». «А чи є у неї шанси?» «Ми розуміємо, що, швидше за все, це лише початок боротьби, і сьогодні шансів для такого призначення насправді мало. Але цим кроком ми хочемо показати, що громадськість не боїться відповідальності, і ми готові не лише критикувати. Ми вже не раз пропонували нашу стратегію розвитку фіскальної служби і нашу стратегію податкової реформи. Але відповіді не отримали. Повторюю: ми готові нести відповідальність і маємо свій план. А не вийде з першого разу — вийде з другого або з третього».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати