Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Даєш «копанки» на-гора?

Про потенційну легалізацію незаконних міні-шахт
30 вересня, 13:03
ЧЕРЕЗ ДЕФІЦИТ ЛЕГАЛЬНИХ РОБОЧИХ МІСЦЬ ЛЮДИ ЗМУШЕНІ НАЙМАТИСЯ НА «КОПАНКИ» / ФОТО ВАДИМА ЛЄСНОГО

У вересні глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов проявив себе як політик, відкритий до різних нововведень і легалізацій. 3 вересня на брифінгу Єфремов заявив, що «антидискримінаційний» законопроект про сексуальні меншини слід приймати, мовляв, «нічого страшного в ньому немає». А 23 вересня лідер президентської фракції виступив за легалізацію «копанок».

«Там є цілий ряд проблем, — зазначає Єфремов в інтерв’ю «Главкому». — Я дуже добре, професійно знаю цю тему. По-перше, як їх можна заборонити? Якщо у людини немає робочого місця, йому нема де заробити грошей, а на «копанці» він може заробити понад 15 тисяч гривень за місяць, то, природно, до кожної людини міліціонера не приставиш. Це буде боротьба зі своїм народом. А боротися зі своїм народом, який хоче працювати, — це остання справа... Тут необхідно навести порядок. «Копанки», які існують, вони ніде не зареєстровані, — там проблеми з технікою безпеки, люди гинуть. Це перше. А друге — це проблема з рекультивацією земель, коли копають величезні ями, і ці ями підходять під селища, і люди просто бояться, що їхні будинки обваляться».

Єфремов вважає, що роботу цих міні-шахт потрібно легалізувати. Тоді, на його думку, люди, які там працюють, отримають захист по техніці безпеки. «І до речі, в Луганській області багато в чому нинішнє керівництво йде по цьому шляху, — продовжує доводити свою точку зору депутат. — Крім того, ми отримуємо ситуацію, при якій якщо ти даєш ліцензію, то несеш відповідальність за територію, в межах якої йде розробка цієї копанки. Справа добре б пішла, якби сьогодні була затребуваність цього вугілля».

А тепер в контексті слів Єфремова звернемо увагу на два символічних події, які відбулися до того, як голова фракції ПР заявив про необхідність легалізації незаконних міні-шахт.

«БОРОТИСЯ ЗІ СВОЇМ НАРОДОМ, ЯКИЙ ХОЧЕ ПРАЦЮВАТИ, — ЦЕ ОСТАННЯ СПРАВА»?

«Через «копанки» у Донбасі зупинилася ще одна шахта» — з таким заголовком вийшла стаття на сайті Gazeta.ua 26 серпня, у якій її автор Тетяна Заровна розповідає, що в місті Кіровське Донецької області фактично припинила своє існування шахта ТОВ «Світанок-1». За відомостями Заровної, на підприємстві залишається мінімальна кількість робітників для підтримки життєдіяльності об’єкта, а видобуток вугілля не ведеться. 130 осіб відправлено в безоплатні відпустки, а решта 136 — з лютого не отримують зарплату.

Водночас автор підкреслює, що в Кіровському за останні два роки зросла кількість нелегальних вугільних шахт — саме з ними пов’язують робітники «Світанку» свою сумну ситуацію. Заровна зазначає, що ще два роки тому підприємство працювало стабільно і забезпечувало роботою близько тисячі жителів Кіровського. «Немає збуту вугілля — наше вугілля нікому не потрібне, а «копанки» знаходять, кому продати свою продукцію. Нелегали працюють на наших пластах. Вони заробляють, а ми працюємо як водокачка, — цитує Заровна гірничого диспетчера шахти.

«У ЛУГАНСЬКІЙ ОБЛАСТІ БАГАТО В ЧОМУ НИНІШНЄ КЕРІВНИЦТВО ЙДЕ ЦИМ ШЛЯХОМ»?

А ось 17 вересня стало відомо, що прокуратура Луганської області заявила позови до суду на 38 мільйонів гривень за незаконне використання надр. «Виявлено випадки незаконного видобутку вугілля, проведення гірничих робіт з порушенням встановленого порядку, у тому числі зупиненням дії спеціальних дозволів на видобуток вугілля. Розпочато два кримінальні провадження за фактом незаконного видобутку вугілля на території Перевальського району та легалізації доходів, одержаних в результаті незаконного видобутку вугілля на території Антрацитівського району. Заявлено позови до суду на суму понад 38 мільйонів гривень, з яких судами на користь держави вже стягнуто 33 мільйонів гривень», — наголошується в повідомленні.

В обласній прокуратурі пояснюють, що мова йде про «копанки» — нелегальні підприємства з видобутку пластів вугілля, що лежать на глибині до декількох десятків метрів від поверхні землі. Крім цього, зазначається, що за останні кілька років нелегальний видобуток вугілля придбав промислові масштаби з використанням важкої імпортної техніки.

ПІСЛЯМОВА

Ще минулого року програма «Агенти впливу» (телеканал «НТН»), розповідаючи про «копанки» на Луганщині, цитувала одного з героїв передачі, який говорив, що за один місяць господар незаконною «копанки» заробляє величезні гроші, яких середній українець не заробить за все життя. Крім цього, в сюжеті робився висновок про те, що «замість боротьби з «копанками» чорний бізнес скоро їх легалізує». Подивимося, як далі розвиватиметься ця історія. Головне — за всіма економічними аргументами «за» і «проти» знову не втратити людину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати