Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дорожчі, зате екологічно чисті

Кабмін пропонує до 2020 року заборонити майже всі пральні порошки й перейти на органічні мийні засоби
04 вересня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує поступово зменшувати частку вмісту фосфатів у синтетичних мийних засобах до повної заборони їхнього використання з 2020 року. Відповідний законопроект «Про державне регулювання синтетичних мийних засобів та товарів побутової хімії» розміщено на сайті міністерства. Необхідно поступово зменшувати кількість фосфатів у засобах для миття, ідеться в документі. Відповідно до наведених розрахунків, масова частка фосфатів із 1 січня 2013 року не повинна перевищувати 17%, із 1 січня 2015-го — 10%, із 1 січня 2018-го — 5%.

Із 1 січня 2020 року пропонують заборонити виробництво, реалізацію й розміщення на ринку на митній території України синтетичних засобів для миття і товарів побутової хімії із вмістом фосфатів. Така заборона вже діє в багатьох країнах Європи. У Німеччині використовують органічні мийні засоби. Їх можна знайти і в Україні. Щоправда, коштують вони щонайменше в півтора разу дорожче звичайних.

В Україні ж сьогодні майже всі пральні порошки, зокрема й дитячі, містять фосфат. Після прання фосфати потрапляють у каналізацію, звідти — на очисні споруди, і частина їх усе-таки просочується в річки. Старший інспектор державної екологічної інспекції в Києві Зоя Безрук стверджує, що за останні 10—15 років кількість фосфатів у Дніпрі підвищилася удвічі. Через них у серпні водойми заростають водоростями. «Вони утворюють так звані колонії, і вода набуває синьо-зеленого кольору. Це неприємно, це може подразнювати шкіру, може викликати алергічні захворювання», — додала вона. Поки що рівень фосфату у Дніпрі нижчий за норму. Але на Бортницькій станції аерації він збільшився утричі. Фахівці підкреслюють: найгірше, що фосфати вбивають корисні мікроорганізми, які очищають воду. Якщо так триватиме й далі, то не виключено, що з роками фосфат не тільки шкодитиме людям, які влітку купаються у водоймах, а й потраплятиме в питну воду. «Хімікати потрапляють в організм людини й можуть спричинити серйозні порушення роботи печінки, нирок, скелетних м’язів, що, в свою чергу, призводить до тяжких отруєнь і порушення обміну речовин», — констатують фахівці.

Тож ініціатива заборонити ввезення і продаж пральних порошків із фосфатами, на думку експертів, дуже слушна. Крім того, позитивно, що урядовим законопроектом чітко передбачено відповідальність за порушення норми. Так, у документі ідеться про те, що відповідальність несуть особи, винні у: недотриманні норм вмісту фосфатів при виробництві мийних засобів; приховуванні або наданні недостовірної інформації щодо вмісту фосфатів у синтетичних мийних засобах і (або) товарах побутової хімії; недотриманні або порушенні вимог регламентів, санітарних норм і правил виробництва, використання, транспортування, зберігання, реалізації синтетичних мийних засобів і (або) товарів побутової хімії; невиконанні законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний нагляд і контроль. За порушення законодавства у сфері поводження із синтетичними засобами для миття й товарами побутової хімії, відповідно до законопроекту, наступатиме цивільна, адміністративна або кримінальна відповідальність, згідно із законом.

Нагадаємо: близько півтора року тому з відповідною ініціативою до Верховної Ради звернувся «Київводоканал». Як повідомили тоді в цій установі, такі мийні засоби псують воду й погано впливають на здоров’я людини, тож, замість них, треба продавати інші засоби для прання, хоча й дорожчі, зате екологічно чисті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати