Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Е-декларування в Україні: Обіцянки. Нюанси. Жертви...

У четвер Верховна Рада має розглянути законопроект, який скасує обов’язкове декларування для антикорупціонерів
20 березня, 18:05
ГОЛОВА ФРАКЦІЇ БПП АРТУР ГЕРАСИМОВ НА ВЧОРАШНЬОМУ ЗАСІДАННІ ПАРЛАМЕНТУ ЗАПРОПОНУВАВ КОМПРОМІС: ЯКЩО НЕ ЗНАЙДУТЬСЯ ГОЛОСИ ЗА ВІДМІНУ Е-ДЕКЛАРАЦІЙ ДЛЯ АКИВІСТІВ, ТО РАДА ПРОЛОНГУЄ ЇХ ПОДАННЯ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Через 10 днів тисячі громадських активістів, які борються з корупцією, або ж співпрацюють з антикорупціонерами або коли-небуть отримували від них гроші, сувеніри чи їжу,  — зобов’язані задекларувати усі свої доходи, майно та статки сім’ї на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Щоправда, зробити це вони мусять як і державні чиновники. Бо держава так і не розробила окрему гілку для антикорупціонерів. Опції й досі розраховані лише для чиновників.

ПЕРЕДІСТОРІЯ

Нагадаємо, рік тому —  23 березня 2017 року — Верховна Рада ухвалила закон, яким зобов’язала подавати щорічну декларацію про доходи особи, які борються з корупцією.

Згідно з інформацією НАЗК, декларантами є особи, які отримують кошти або майно в межах реалізації в Україні програм (проектів) щодо боротьби з корупцією. При цьому в Агентстві пояснюють, що під сферою запобігання корупції слід розуміти будь-яку діяльність, пов’язану із системою заходів запобігання корупції: участь у формуванні чи реалізації антикорупційної політики; участь у розробці, виконанні чи контролі за виконанням антикорупційних програм; будь-які форми участі громадськості в заходах щодо запобігання корупції; інформування НАЗК про можливе зазначення недостовірних відомостей у декларації чиновників;    інформування НАЗК про невідповідність рівня життя суб’єктів декларування задекларованим ними майну та доходам; проведення громадської антикорупційної експертизи; направлення запитів про отримання інформації.

І Венеціанська комісія, і ЄС вимагали скасування дискримінаційної норми.  Учора до української влади з такою ж вимогою звернулась і «Велика сімка»  (G7).  Відповідна заява розміщена у Twitter канадського головування в Групі послів «Великої сімки». «Вимоги щодо е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній не відповідають міжнародним зобов’язанням України та кращим практикам, негативно впливають на міжнародну допомогу і перешкоджають боротьбі з корупцією», — наголошується у повідомленні.

ПОЛІТИКА, ПОМСТА І «ГАНЬБА»

Президент ніби навіть дослухався. На початку лютого представник глави держави у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що Петро Порошенко домовився з громадськими активістами замінити обов’язкове декларування на просто звіт про надходження. Вона повідомила, що, крім того, Президент планує збільшити поріг доходів ГО для необхідності надання таких звітів, що в два-три рази зменшить кількість підзвітних осіб. «Президент наполягає на тому, щоб члени цих громадських об’єднань, особливо активісти-антикорупціонери, особисто як фізичні особи не проходили таке е-декларування, а буде просто розширене звітування громадських організацій», — розповіла Луценко.  Вона додала, що тепер лишилося отримати згоду на такий варіант закону від депутатів Верховної Ради.

Нагадаємо, що відповідні законодавчі ініціативи від глави держави були зареєстровані в парламенті ще 10 липня 2017 року. Законопроекти №6674 і №6675 про публічну звітність громадських організацій, які передбачають скасування електронного декларування для членів антикорупційних неурядових організацій так і не були внесені в парламентський зал.

У жовтні 2017-го заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків пояснював це відсутністю голосів.  «Ми чудово розуміємо, що для того, щоб щось скасувати й отримати 226 голосів, необхідно запропонувати альтернативу, компроміс. Поки під альтернативні пропозиції голоси збираються. На сьогодні цих голосів немає, тому що ні частина депутатів цього не хоче, ні громадянське суспільство», — сказав він.

26 лютого 2018 року керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов повідомив, що фракція БПП закликає народних депутатів до результативного голосування з президентських законопроектів стосовно скасування електронного декларування громадських організацій (ГО) №6675 і №6674.

16 березня Шимків  «дав» депутатам тиждень на розв’язання проблеми. «Залишився один тиждень для скасування електронних декларацій для антикорупційних активістів і розв’язання проблем електронного декларування наглядових рад державних підприємств і іноземців. Реальних опцій не багато: законопроект №6674 (за основу і в цілому з урахуванням зауважень Венеціанської комісії) або законопроект №6271 (за основу і в цілому), але з додаванням змін, з електронного декларування членами наглядових рад і нерезидентами», — написав Шимків на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Крім того, за його словами можна внести відповідні поправки, що стосуються питань е-декларування для громадських організацій та членів наглядових рад державних підприємств, до інших проектів законів, які вже знаходяться на етапі другого читання, або взагалі відстрочити торішні поправки «для вирішення питання політично». «Реально — це лише два дні на наступному тижні. Альтернатива — ганьба країни в міжнародному середовищі з 1 квітня», — зазначив заступник голови Адміністрації президента.

Тим часом громадські організації розпочали флешмоб на підтримку іншої законодавчої ініціативи — внесеного в парламент законопроекту №6271 «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій осіб».

Натомість в НАЗК від свого не відступають. Відповідно до тексту документа, який роз’яснює, хто і що має декларувати, виходить, що всі, хто брав участь у конференціях, слухав онлайн-курси з боротьби з корупцією чи отримував від антикорупціонерів у подарунок канцелярське приладдя, — зобов’язані також декларувати своє майно. І на це в них, нагадую, залишилось 10 днів.  А тим, хто не дослухається, — відповідно до чинного законодавства, загрожує штраф від 42 500 до 51 000 гривень, або ж 2 роки в’язниці.   Лише за попередніми підрахунками освітньої платформа Prometheus, таких осіб, які прослухали курси на тему боротьби з корупцією, у них зареєстровано  250 000. І в усіх цих людей — нагадуємо — 10 днів. 

ПЕРША ЖЕРТВА «АНТИКОРУПЦІЇ»?

Тим часом директори Київської школи економіки задумалися про відставку. Про це у Facebook повідомив Почесний президент Київської школи економіки Тимофій Мілованов. Із його слів, одну заяву про відставку він отримав вже 19 березня.

«Із 2014 року я витрачаю майже весь свій час на розвиток України. Я збирав гроші в США під час Майдану, був одним із творців «ВоксУкраїна», увійшов до Ради НБУ, став президентом Київської школи економіки. За цей час школа збільшила кількість студентів у магістратурах з 80 до 280 студентів, а в короткострокових програмах — до 700—800 на рік. Ми вчили бізнесменів, економістів, членів уряду, держслужбовців, громадянське суспільство, менеджмент держкомпаній, журналістів, закупівельників, медиків, поліцейських і з недавнього часу ветеранів АТО. Ми робили дослідження і давали наукову, медійну, консультаційну підтримку міністрествам, регуляторам, депутатам, бізнескомпаніям, олігархам, стартапам, депутатам, НДО, міжнародним донорам і організаціям. Ми будували справжній український університет. Без копійки державних грошей. З ризиками, з вимаганнями податкової, з кризами і співробітниками загнаними до істерики, з вашою фінансовою підтримкою. Ми терпіли упереджене ставлення донорів, іноземних і місцевих, їхню корупцію, відбивалися від тиску з боку бізнесу і політиків, щоб ми отримували «правильні» результати досліджень і писали «правильні» статті в ЗМІ. Ми працювали з більшовиками і меншовиками, білими, червоними, зеленими, і махновцями. Ми вірили в те, що, піднімаючи рівень аргументів і використовуючи дані й аналітику, ми розвиваємо країну. Ми вірили в те, що люди хороші і що їх і країну можна поліпшити поступово, еволюційним шляхом. Але сьогодні через дії української влади багато чи всі директори школи роздумують про відставку. Першу відставку я отримав сьогодні вранці. Якщо не буде ради директорів — не буде школи. Якщо всі іноземні директори підуть, то школа перетворитися на ізольований містечковий виш низького рівня», — написав він.

Як пояснив  Мілованов, через роботу з освітою і дослідженнями щодо держзакупівель школа потрапляє під закон про декларування для НАЗК.

Декларувати повинні всі: іноземні вчені, які живуть в США, директори європейських наукових інститутів, викладачі з європейських та американських університетів, які приїжджали викладати. І, звісно, всі українці: директори і співробітники.

«Щоб отримати електронний ключ, потрібно отримати податковий номер. З оригіналом паспорта. В Україні. Іноземцю. Директору європейського наукового інституту. Професору американського університету. Так, можна за дорученням, але все одно оригінал паспорта. Перший директор пішов у відставку сьогодні. Із 30 березня. За день до дедлайну до декларації. Ще чотири сказали, що роздумують зробити те саме», — зазначив Мілованов.

ГОЛОС ІЗ «ФЕЙСБУКУ»

Олександра УСТІНОВА, Центр Протидії Корупції:

— НАЗК і «тьотя» Корчак зі своїм незадекларованим майном вирішила роз’яснити, хто з активістів має подаватися!

Отже, якщо ви отримали хоча б ручку від антикорупційної ГО, чи з’їли бутер на тренінгу, чи взяли у нас футболку Fuck Corruption — ви маєте подати декларацію.

От сиджу думаю, кому я за кордоном їх дарувала, і як приємній жіночці, яка офіс прибирає, пояснити, що таке е-декларування, — її туди теж записали.

Вже бачу, як ночами іноземці втиху палять наші футболки та викидають чашки та ручки Transparency International Ukraine, щоб не отримувати український індентифікаційний код та не заповнювати декларацію.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати