Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екопрорив

Рада ухвалила низку законів, які змусять бізнес «рахуватися» з довкіллям
05 жовтня, 19:34
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У вівторок 4 жовтня 2016 року, в рамках Дня довкілля у Верховній Раді України були ухвалені два важливих реформаторських закони щодо стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля запланованої діяльності. І нормативні акти, як стверджують експерти, є частиною зобов’язань України в рамках імплементації Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

«Ухвалення цих проектів надасть поштовх до початку європейських реформ у сфері охорони довкілля, — вважає експерт з питань екології Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) Тетяна Тевкун. — Зрозуміло, що можуть бути виявлені недоліки під час їхнього впровадження (директиви Європейського Союзу час від часу також переглядаються та удосконалюються), проте основні положення систем мають бути запущені!»

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

В ІСЕД зокрема наголошують, що законопроект №2009 а–д — це новий європейський інститут оцінки впливу на довкілля. Він має на меті забезпечити ефективну та прозору процедуру оцінки екологічних ризиків перед початком реалізації певного проекту, наприклад — будівництво ТЕС. Цей документ визначає кілька видів діяльності, щодо яких проведення процедури оцінки впливу на довкілля є необхідним, а також види підприємств, від яких не вимагатиметься провадження цієї процедури. В цьому законопроекті прописані всі правила проведення екологічної експертизи. Також ухвалення законопроекту №2009 а-д надає Україні всі підстави для закриття порушеної проти неї справи. Нагадаємо, за недотримання директиви з оцінки впливу на довкілля місяць тому секретаріат Енергетичного співтовариства порушив справу проти України.

Остап ЄДНАК,  народний депутат: — Нові законопроекти впроваджують європейські норми аналізу і погодження об’єктів, як вони вплинуть на екологію...За новим законом, коли у вас є намір побудувати завод — ви маєте розмістити інформацію про це в місцевих ЗМІ. Також ви маєте проінформувати місцевий орган виконавчої влади, яка публікує це на своєму сайті.
Тобто вже на початку діяльності, інформація про те, що ви хочете побудувати з’являється в публічному доступі — все прозоро і відкрито. З проектною організацією ви готуєте звіт про відповідність технічним умовам. Все це чітко прописано в законі — терміни, відповідальність інвесторів, чиновників, відповідальність за бездіяльність. Тобто чиновник вже не може покласти папери в тумбу, чекаючи доки йому заплатять відкат.

Інший законопроект — №3259 «Про стратегічну екологічну оцінку» спрямований на узгодження екологічної складової в програмах державного та місцевого рівня з іншими факторами. Наприклад, програма розвитку регіону або енергетична стратегія повинні оцінюватися з точки зору їхнього впливу на оточуюче середовище. Також, згідно з цим законопроектом, місцева громада або всеукраїнська громадськість (залежно від масштабу охоплення документа) матиме змогу ознайомитись з його проектом та внести свої коментарі та пропозиції. Тільки після такого комплексного та відкритого розгляду справи відповідальний орган прийматиме рішення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати