Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Газ на зиму: у кого вигідніше?

З відкриттям ринку в споживачів з’явився чималий вибір тарифів
10 вересня, 18:39

Зима поступово наближається. Попереду — 6 місяців опалювального сезону. Попит на газ, а з ним — і ціна, природно зростуть. Наскільки саме, нині ніхто не спрогнозує: усе визначить ринок. Але кардинального подорожчання фахівці не очікують: в вітчизняних підземних сховищах накопичили рекордні 25,6 млрд кубометрів газу. Тож дефіциту палива не прогнозують.

Утім, за бажання навіть від незначного сезонного коливання також можна застрахуватися. Після запуску ринку газу для населення постачальні компанії активізувалися й почали пропонувати клієнтам різноманітні тарифи та акції, зокрема й на опалювальний сезон чи цілий рік наперед.

Наприклад, регіональні газзбути, об’єднані під брендом РГК, запропонували тариф «Твоя енергонезалежність».

Ціна — 5 грн за кубометр, якщо підключитися до 15 вересня, і 5,50 грн — після. Але тариф передбачає передоплату 100% вартості прогнозного обсягу газу за 6 місяців. Тобто споживачу доведеться сплатити за газ на півроку наперед. При цьому понаднормові обсяги треба буде оплачувати за ринковими цінами.

Свою пропозицію на зиму має постачальник Статус Енерго. Тариф на 6 місяців також передбачає 100% передоплату й окремі, ринкові ціни для понаднормових обсягів. Ціна — 5,80 грн за кубометр, якщо підключитися до 15 вересня, і 6,80 грн за кубометр — якщо підключитися до 30 вересня.

Компанія ETG.UA пропонує тарифний план на опалювальний сезон — «Тепла оселя». При підключенні до 25 вересня передбачається ціна 4,69 грн за кубометр. За весь прогнозний обсяг за 6 місяців опалювального сезону доведеться внести 100% передплати. Проте в разі використання понадпрогнозного обсягу газу для споживачів залишиться фіксована ціна — на рівні 4,69 грн за кубометр.

Газопостачальна компанія ВЕК Паливенерго пропонує газ з 1 жовтня по 30 квітня по ціні 4,2 грн за кубометр за умови підключення до 15 вересня. Але діє передоплата, а понаднормові обсяги треба буде оплачувати за ринковими цінами.

Утім, є варіанти й без передплати. Зокрема — річний тариф для своїх клієнтів пропонує Нафтогаз. Це приблизно 2% від загальної кількості домогосподарств, які в Україні споживають блакитне паливо. Ціна — 4,73 грн за кубометр, якщо підключитися до 15 вересня, і 5,24 грн — якщо підключитися до 30 вересня. Замість передплати компанія пропонує помісячну оплату рівними частинами протягом всього року.

Споживач платитиме фіксовану ціну за газ 4,73 грн за кубометр незалежно від сезону й навіть у випадку перевищення споживання над замовленими обсягами. Тоді як решта постачальників понаднормові обсяги зобов’язує оплачувати окремо — за ринковими цінами.

У Нафтогазі пояснюють: тарифом «Річний» прагнули створити для споживачів інструмент страховки від зростання цін, певну гарантію від коливань на ринку газу.

«Ми розуміли, що клієнтам буде нелегко звикнути до сезонного коливання ціни на газ. Улітку ціна падатиме, а в опалювальний сезон — зростатиме. І щоб люди не переймалися, якою буде ціна кожного місяця, ми й запропонували фіксований тариф. Клієнт платитиме однакову ціну протягом усього року без передоплати й незалежно від обсягів споживання», — пояснює директор «Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» Максим Рабінович.

До того ж, багатьом споживачам зручно планувати свої щомісячні витрати на газ, а з тарифом «Річний» кожного місяця клієнт платить однакову суму.

Свій тариф без передоплати під назвою «Прогнозований» має й газопостачальник Асканія Енерджі. Ціна — 5,5 грн за кубометр з жовтня по квітень за умови підключення до 25 вересня. Альтернативний тариф — «Економний» — передбачає ціну 5,25 грн за кубометр за умови підключення до 25 вересня. Але потрібна 100% передоплата. А понаднормові обсяги треба буде оплачувати за ринковими цінами.

Фахівці констатують: попри всі складнощі та перепони ринок газу для населення запрацював. І різноманітність тарифів на опалювальний сезон це підтверджує.

«Поява «зимових пакетів» від різних постачальників — чудовий сигнал на ринку, значить, ринкові правила діють, конкуренція за клієнта стимулює до появи якомога кращого продукту. Практично щотижня ми бачимо появу нових продуктів на ринку», — зауважує координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Тим споживачам, які не хочуть ризикувати і залежати від щомісячних цінових коливань, експертка радить замовити певний обсяг природного газу наперед, але важливо обрати умови оплати. «Низка компаній поряд із місячними тарифами, пропонує комплексні, тобто, на 6 чи більше місяців. Поки що більшість таких пакетів передбачає повну передплату, хоча у двох постачальників є можливість оплати рівними частинами щомісяця», — додає Тетяна Бойко.

Якщо ж клієнт не схоче «зрівнялівки» й йому буде зручніше платити ринкову ціну газу щомісяця, доречнішим буде звичайний місячний тариф.

У будь-якому разі, завдяки конкурентному ринку тепер кожен споживач ухвалює рішення самостійно. І це — головний індикатор  успіху довгоочікуваної реформи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати