Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Газпром» прикривається Україною, щоб відвернути увагу від своїх проблем

Експерт: Якщо ця зима буде аномально холодною, російський монополіст не зможе виконати зобов’язання із газопостачання
08 жовтня, 11:18
МИХАЙЛО ГОНЧАР

Росія хоче відновити поставки газу на український ринок. За словами міністра енергетики РФ Олександра Новака, це потрібно, щоб забезпечити нормальне проходження зими в Україні. «Ми оцінюємо ситуацію як складну, і заклопотаність нашу поділяє Єврокомісія. Оскільки обсягів газу, який сьогодні накопичено в підземних газових сховищах України, як показує аналіз енергобалансу, недостатньо для нормального проходження осінньо-зимового періоду без поновлення поточних поставок в Україну», — заявив він своєму патрону російському прем’єру Дмитру Медведєву. Така турботливість  сусідів дивує. Адже саме РФ в останні три місяці тільки те й робила, що тиснула на нашу країну, намагаючись чим дужче затягнути газовий зашморг. Тож ескалація газового конфлікту, очевидно, цілком і повністю лежить на її плечах. Але після чергового раунду тристоронніх консультацій Росія — ЄС — Україна, в Кремлі, попри  відсутність  якихось  погоджених домовленостей, почали демонструвати велику турботу про своїх газових споживачів та публічно піаритись «зимовим планом»,  зберігаючи при цьому ідею «дутої» заборгованості з боку України. А те, що у офіційного Києва є низка претензій до цього плану і своє бачення виникнення газових боргів, Кремль турбує мало. Ну, звісно, для росіян роль миротворців у спровокованих власноруч конфліктах для них не новина,  а правда життя.

Що зараз стоїть за «турботою» «Газпрому» про газовий комфорт України? Про  це «День» запитав президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайла ГОНЧАРА:

 — Це гра на європейську публіку. Росіяни їм демонструють, мовляв, дивіться як ми переймаємося питанням вашої енергетичної безпеки навіть ще не відновивши  поставки в України. Тобто — ми хочемо спокійного проходження зимового періоду. Це так звана пасивна демонстрація. І її  сповна використовують.

Водночас є серйозні питання проблемного поточного фінансового стану «Газпрому».  Не складно підрахувати скільки недоотримав монополіст за чотири місяці відсутності поставок газу в Україну. Це — третина валютної виручки. Оскільки щорічно він продавав Україні газу на 12 мільярдів доларів, то недоотримання становлять чотири мільярди доларів. При чому треба сказати, що це результат завищення «Газпромом» ціни  для українського ринку. Для «Газпрому» сума в чотири мільярди доларів немала.

Що лишається керівництву «Газпрому» в такому разі? Демонструвати на публіку добру волю, говорити правильні речі, але при цьому робити своє — виконувати політичне замовлення. Це, власне, ми і спостерігаємо.

Якби справді були досягнуті конкретні газові домовленості з Україною, то їх би уже завізували. Але цього ще немає. І «Газпром» зволікає з цим  уже майже місяць від моменту першої розмови про газові перемовини на трьох. Тобто всі нинішні заяви  —  це не більше,  ніж ширмова страховка від санкцій європейців.

     Треба ще сказати, що «Газпром» такими діями також намагається відвернути  увагу від своїх проблем із газовидобуванням. Є абсолютно критичний стан із газовидобуванням у західносибірському напрямку. Йдеться про трикутник «Ямбург — Надим — Ведмеже». Ці родовища все ще лишаються основними для «Газпрому», але потужна динаміка падіння видобування на них не встигає перекриватися розробкою Ямалського родовища. Тож якщо ця зима буде аномально холодною, то є великий ризик, що «Газпром» не справиться з   поставками, як це було 2012 року. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати