Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гривня: тенденції та контрзаходи

Чи зуміє уряд, працюючи у підпіллі, утримувати національну валюту від падіння?
04 грудня, 12:26
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Залишки коштів на Єдиному казначейському рахунку уряду на початок грудня були на рівні 1,2 мільярда гривень. Меншими вони були на цю дату востаннє лише 2003 року, повідомила вчора  Державна казначейська служба України. Правда, вона зауважує, що в листопаді залишки виросли в 2,9 разу, або на 790 мільйонів. У той же час уряд має у своєму розпорядженні ще і валютні рахунки, інформація про наповнення яких  зараз відсутня. Гроші поки є на кореспондентських і транзитних рахунках українських комерційних банків — 25,83 мільярда гривень. Але за листопад їх стало менше на 1,78 мільярда, або на 6,5%.

Нагадаємо, напередодні прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що будь-яка дестабілізація політичної ситуації в країні може вплинути на економічні показники та курс гривні. У банківських колах також відзначають, що затяжне політичне протистояння може спричинити девальваційний тиск на гривню. «Якщо криза та протистояння будуть затяжними, розрахункові показники курсу гривні, закладені в бюджет 2014 року, з високою вірогідністю можуть бути скоректовані», — проінформував «Інтерфакс Україна» перший заступник голови правління «Промінвестбанку» В’ячеслав Юткін. За його словами, досвід інших країн, де населення масово виходило на площі з протестами, показує, що економіка та національна грошова одиниця зазнавали істотних втрат.

Юткін передбачає, що рівень можливої курсової девальвації безпосередньо залежатиме від пакету заходів, запропонованих Президентом і урядом для стабілізації політичної ситуації. Він прогнозує: «Якщо протистояння затягнеться, девальвація у грудні може бути близькою до 10%». На думку Юткіна, для підтримки курсової стабільності може бути тимчасово введений збір на покупку-продаж іноземної валюти для юридичних осіб. Крім того, можуть бути введені обмеження на певний період на дострокове розірвання депозитних угод у банках. Цей захід використовувався регулювальником у кризовий період і в цілому себе виправдав, вважає Юткін.

Заступник голови правління банку «Фінанси і кредит» Віктор Голуб розраховує, що Нацбанк України здатний за потребою надати підтримку курсу гривні. «Якщо припустити, що на тлі масової нервозності населення курс гривні покаже нестійкість, — зауважує він, — то, навіть пам’ятаючи комплекс заходів, ужитих Нацбанком дев’ять років тому, можна з упевненістю говорити, що у Нацбанку є всі необхідні інструментарії для утримання курсу». (Курс продажу готівкових доларів у центрі Києва в понеділок трохи виріс — до 8,2450 грн./$1 з 8,24 грн./$1 у п’ятницю. Найнижчий курс у Державному Ощадбанку — 8,2 грн./$1).

Стурбовані долею гривні також у експертних колах. Президент Української асоціації економістів-міжнародників Антон Філіпенко сказав у коментарі «Дню», що курсова ситуація дуже залежатиме від того, як поведуться іноземні інвестори. За його словами, зазвичай у кризових ситуаціях, особливо при фінансово-економічних кризах, так звані леткі капітали, найперше портфельні інвестиції, тікають із країни. І гривня починає девальвувати. Другий момент, — зауважує професор, — політична складова. «Питання прийняття Держбюджету, залежне від того, чи працюватиме Верховна Рада, — говорить Філіпенко. — Та й від якості підготовленого бюджету» (Учора керівник фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов повідомив, що Україна може ввійти в 2014 рік без затвердженого Державного бюджету. — Авт.).

Експерт також наголошує, що багато залежатиме і від стану економіки. За його словами, «в політичному плані заклик до Всеукраїнського страйку, можливо, і правильний, але який результат ми отримаємо, якщо підприємства припинять працювати, коли і без того падіння промислового виробництва перевищує 5%, а ВВП у нас на нулі, а можливо, і нижче».

У той же час Філіпенко називає і «контртенденції». Це валютні резерви Нацбанку, завдяки яким він усе ще може утримувати гривню у прийнятних межах. Це також, на думку Філіпенка, «те, що гривня практично працює в режимі «валютної ради» — ми де-факто прив’язані до долара. А він себе відчуває зараз нормально. Отже і ми з гривнею можемо певний період протриматися». «І третій момент, — продовжує експерт, — хоча Угода про асоціацію не була підписана, але Євросоюз готовий нас підтримати. Крім того, на цьому тижні очікувався приїзд до України місії Міжнародного валютного фонду. Можливо, він разом із ЄС нас підтримає. Як учинить у цій ситуації Росія, мені важко спрогнозувати».

До речі, вчора Нацбанк спростував інформацію про наявність  рішення правління НБУ від 2 грудня №6565 «Про обмеження обігу грошових коштів у особливий період з метою скорочення й обмеження негативних наслідків масового відтоку коштів з обігу банківської системи», яка з’явилася в деяких виданнях. «Такої постанови немає, подібного рішення правління Нацбанку не приймало, найближчим часом буде опублікована офіційна заява голови Нацбанку Ігоря Соркіна», — повідомили УНІАН у прес-службі НБУ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати