Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

... І знову про необхідність діалогу

Якщо Україна скасує експортне мито на соняшник, то без роботи може залишитися 30—50 тисяч осіб
04 жовтня, 00:00
ОЛІЙНОПЕРЕРОБНА ГАЛУЗЬ МАЄ 27—30% У СТРУКТУРІ АГРАРНОГО ЕКСПОРТУ УКРАЇНИ, А ЇЇ ПРОДУКЦІЯ НАДХОДИТЬ ДО 89 КРАЇН СВІТУ... / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Сьогодні під стіни Кабінету Міністрів пообіцяли прийти аграрії. Про намір пікетувати уряд учора заявив у зверненні до сільгоспвиробників Аграрний союз України. Терпець аграріїв урвався після того, як Кабмін не зреагував на численні звернення агровиробників з проханням скасувати мита на експорт зернових культур. Прислухатися до голосу фермерів уряд не поспішає. Навпаки, йдеться у зверненні, ситуація погіршується. Міністерство економічного розвитку і торгівлі розробило законопроект, яким пропонує зберегти експортне мито на пшеницю, ячмінь, кукурудзу до 2013 року й запровадити з 1 січня 2012 року вивізні мита на сою, ріпак та соняшникову олію. З огляду на такі дії Аграрний союз запросив всіх, «хто не хоче миритися зі здирницьким ставленням уряду до селян», узяти участь у пікетуванні.

Схоже, владі доведеться шукати спільні підходи в цьому питанні з аграріями. І не тільки на локальному, а й на міждержавному рівні, кажуть експерти. Як приклад наводять останні домовленості в межах 18-го раунду переговорів зі створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС, зокрема щодо соняшнику. Нагадаємо, Україна погодилася поступово знизити до нуля експортне мито на соняшникове насіння після створення зони вільної торгівлі з ЄС. Поетапне зниження означає мінус 1% щороку протягом десяти років, пояснили «Дню» в прес-службі Міністерства аграрної політики і продовольства України. Якщо цей пункт залишиться, стверджують аграрні експерти, на українську олійну галузь чекають великі неприємності.

Як розповів «Дню» генеральний директор асоціації «Укролія» Степан Капшук, він досі не зміг добитися від українських переговірників остаточного проекту договору, аби побачити, про що саме домовилися. Як пояснив він, перед стартом переговорів ні про яке обнуління експортного мита не йшлося. Обговорювався варіант, пояснює він, про зниження експортного мита лише на певний обсяг олієнасіння (близько 100 тисяч тонн).

Нагадаємо, сьогодні Україна — лідер з постачання соняшникової олії у світі. Вона посідає перше місце за обсягом постачання олії та виробництва соняшникового насіння, якщо не брати до уваги сумарне виробництво 27 країн ЄС. Галузь формує 27—30% у структурі аграрного експорту країни. «Нам належить 60% світового експорту у 89 країнах світу. Все це може бути перекреслено лише одним — здаванням експортного мита», — каже Капшук. Надмірний інтерес Європи до українського соняшнику Капшук пояснює так: виробничі потужності останньої завантажені тільки на 50%, тому вона зацікавлена у вітчизняному насінні соняшнику. Однак, зазначає він, це взагалі не вигідно українським фермерам і самій країні загалом.

Із цим згоден експерт асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. У такому разі, пояснює він, іноземці вивозитимуть за кордон насіння, а українські виробники олії простоюватимуть. Згода ж уряду на пропозицію Міністерства економічного розвитку і торгівлі про обкладення вивізним митом олії означатиме приреченість галузі, каже Сластьон. «Якщо олію обкладуть, а насіння звільнять від експортного мита, то буде вигідно вивозити за кордон соняшникове насіння. Тож значні конкурентні переваги матиме закордонний виробник олії, який не платитиме мита», — пояснює він. Експерт не розуміє, чому держава так хоче вчинити, адже експорт готової продукції, яка дає додану вартість (а саме вона забезпечує нам з вами підвищення стипендій, заробітних плат та пенсій), значно вигідніший, аніж сировини, зазначає він.

Як передбачає Сластьон, цього маркетингового року очікується 2 мільярди дол. надходжень від української олійної галузі. Тож втрати держави в разі запровадження експортного мита на цей продукт та обнуління ставки соняшникового експорту відчутно вдарять по бюджету. «В довгостроковій перспективі це загрожує повною втратою галузі», — дає він невтішний прогноз.

Однак держава втратить не лише доходи, а й робочі місця, продовжує Капшук. «У нас щонайменше 30, а то й 50 тисяч залишаться без роботи. Навіщо це робити? Щоб вони знову пішли на біржу?» — запитує Капшук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати