Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз нічого отримати щось не можна

Уникнути «пірамід» допоможе підвищення фінансової культури населення та вдосконалення законодавства
16 серпня, 00:00

Намір головного ідеолога найвідомішої фінансової піраміди — МММ — Сергія Мавроді піти у велику політику породив в експертному колі хвилю дискусії. Зокрема, про те, чи спроможна держава захистити на тривалий час від пірамід своїх громадян і фінансову систему загалом?

Як показало обговорення на одному із круглих столів, присвячених цій темі, запитання не просте. За словами заступника начальника Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Анатолія Шкаберіна, сьогодні міністерство не має інструментів для боротьби з фінансовими пірамідами, зокрема з МММ Сергія Мавроді. «Як правоохоронні органи можуть боротися із злочинністю, якщо немає закону? Наразі в Україні не розроблено законів, немає ні кримінальної, ні адміністративної відповідальності за створення або участь у фінансових пірамідах», — резюмує небезпідставно він. Щоправда, сьогодні говорять про те, що такий документ таки готує регулятор ринку фінансових послуг.

Міліція неодноразово попереджала населення України про те, що МММ — це фінансова піраміда і вкладників обдурять, наводив аргументи на свій захист представник МВС. До слова: попереджав про те, що це — піраміда, і ризик утратити гроші має й сам Мавроді. Але, як кажуть, маємо те, що маємо. За неофіційними даними, довірливими виявилися два мільйони українців.

Голова правління ЗАТ «Дочірній банк Ощадбанку Росії» Ігор Юшко висловився за введення державного регулювання фінансових пірамід за принципом азартних ігор. «Це гра, і на піраміди потрібно дивитися й регулювати їх так, як азартні ігри... Держава повинна сформулювати правила і своє ставлення до цієї гри», — каже він.

На думку радника голови Держспоживінспекції Михайла Стрельникова, введення заборон або штрафних санкцій не дасть належного позитивного ефекту: скоротити негативні наслідки від діяльності фінансових пірамід дасть змогу тільки робота з населенням.

Як саме працювати з людьми, розповів «Дню» перший заступник голови правління «Промінвестбанку» В’ячеслав Юткін. Треба шукати інструменти, проаналізувавши причини цього явища. Довіряти фінансовим пірамідам людей змушує брак фінансової культури, а в гонитві за тимчасовою вигодою вони готові ризикнути заробленими грішми, продовжує банкір. Піддається солодким обіцянкам фінансових пірамід переважно старше покоління. Тому, на думку Юткіна, захищати ринок і українців треба кількома методами. По-перше, на законодавчому рівні регулятор фінансових риків має відстежувати й не дозволяти видавати ліцензії потенційним пірамідам. По-друге, через громадськість треба підвищувати рівень фінансової культури й освіченості населення.

«Учити правильно заробляти гроші треба ще зі школи, — каже «Дню» голова ради Українського кредитно-банківського союзу Борис Соболєв. — Слід пояснювати, що реальні доходи від фінансових операцій за нормальних економічних обставин у країні не можуть перевищувати 20% річних».

Вседозволеність у рамках ліберальної доктрини — оце головна причина появи фінансових афер, розповідає «Дню» екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко. Насправді, продовжує він, під лозунгами псевдодемократії та ліберальних ідей сьогодні дозволяється робити практично все в економічній сфері. Тож, за його словами, спочатку дозволяють все, а потім з цим «все» борються. Яременко вважає, що треба чітко визначити законодавчі рамки для фінансових інституцій. Адже все, що не визначено законодавчо — не заборонено, відтак — це цілком законно. Причому експерт радить встановити чіткі межі, але не писати в законодавче поле слово «піраміда». Адже сьогодні фінансову аферу назвуть так, а завтра по-іншому. І дивись кожного дня не встигатимеш писати та приймати нові закони та поправки. Якщо буде зрозуміло, що дозволяється, а що ні, то тоді діяльність таких структуру буде легко присікти на ринку, вважає екс-заступник голови Нацбанку. Тож, каже він, аби побороти фінансові афери, треба приборкати економічну вседозволеність.

Чому ж українці, навіть, попри гіркий досвід, продовжують купуватися на умисно програшні фінансові приманки? Експерти вважають, що пояснення просте — жадоба легкої наживи. Переважна більшість, кажуть фахівці, нових клієнтів фінансових афер — молодь, до того ж із вищою освітою, часто фінансовою. Усі вони свідомо йдуть на ризик, адже сподіваються бути хитрішими і спритнішими, встигнути зірвати куш, поки можна. Але як показує досвід, бігаючи за великими грішми, можна залишитися з порожнім гаманцем.

І ще одне, кажуть експерти: українцям треба бути не такими довірливими й не купуватися на надто високі відсотки прибутку, бо з нічого отримати щось не можна.

ДО РЕЧІ

У Литві припинили діяльність фінансової піраміди МММ-2011 Сергія Мавроді. Як розповів про деталі закриття фінансової афери співробітник Генеральної прокуратури Зенонас Бурокас і представник республіканського бюро кримінальної поліції Міндаугас Стравінскас, піраміду закрили через ознаки шахрайства, легалізації незаконно набутого майна. Генеральна прокуратура Литви наприкінці березня почала розслідування на відповідне прохання Центробанку республіки. Затримання організаторів піраміди на території країни відбулися 4 червня. Латвійська поліція також заарештувала майно МММ-2011 на суму, яка покриє збитки, завдані потерпілим у результаті її діяльності. У березні організаторів піраміди було затримано і в Білорусі. А в квітні справу про незаконну діяльність «МММ-2011» порушили в Молдавії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати