Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Король» доданої вартості

Чому Україні невигідно зараз відміняти мораторій на експорт лісу-кругляка?
27 вересня, 09:55
УКРАЇНСЬКІ МАЙСТРИ ЗДАТНІ ПЕРЕТВОРЮВАТИ ВІТЧИЗНЯНУ ДЕРЕВИНУ І НА ВИТВОРИ СПРАВЖНЬОГО МИСТЕЦТВА, І НА ЗРУЧНІ Й КРАСИВІ РЕЧІ, ЯКІ ПРИКРАШАЮТЬ ПОБУТ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Податкова міліція, прокуратура та СБУ розкрили в Київській області незаконну схему  реалізації неврахованих обсягів лісу й ухилення від сплати податків. Як повідомив перший заступник голови ДФС України Сергій Білан, «два підприємства, засновником яких є одна і та ж особа, організували протиправну схему реалізації через указані підприємства невраховані обсяги лісу, яка супроводилася підробкою документів про лісоматеріали без відповідного відображення в обліку». Організатор схеми ухилився від сплати 3,1 мільйона гривень податків.

«У результаті 18 обшуків у Києві та Київській області було виявлено та вилучено майже 120 тисяч гривень готівкою, 10 печаток, бухгалтерську документацію, а також документи про зберігання та реалізацію лісу. Слідчі дії продовжуються», — натякнув на можливість нових викриттів Білан. Серед питань, на які податківець, вочевидь, ще не знав відповіді, були і такі: куди поставлявся ліс і чи не порушувався при цьому закон України, прийнятий 2015 року, що встановив десятирічну заборону на експорт необробленої деревини.

Тим часом в Україні розгорнулася довкола цього рішення справжня, але, на щастя, словесна битва. Голова парламентського комітету промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк прийшов на слухання цього питання з шахівницею, на якій у повній бойовій готовності вишикувалися різьблені фігури — від пішаків до короля. «Дограватимемо?— запитав «День». «Так, битимемося з урядом», — відповів голова комітету.

І свій виступ він почав із шаховим військом у руках. Ця дошка і фігури виготовлені в Польщі з українського кругляка, сказав він. Вартість використаної деревини — буквально копійки. А ось виріб із неї продається за повноцінні євро. І наші сусіди, отримуючи додану вартість на обробці, багатіють і в рази випереджають Україну за обсягом валового внутрішнього продукту.

Галасюк наголосив, що результати, отримані за неповний рік після введення мораторію на експорт необробленої деревини (крім сосни, для якої мораторій набере чинності з 1 січня 2017 року), свідчать про необхідність збереження мораторію та недопустимість пропозицій уряду про його відміну. Якщо обсяг реалізації промислової продукції за перше півріччя 2016 року порівняно з аналогічним періодом минулого року в доларах США скоротився на 6%, то деревообробна промисловість дала приріст 15%, а меблева — 12%. Експорт оброблених лісоматеріалів виріс на 12%, поповнивши торгівельний баланс країни на $22 мільйони.

Серед позитивних наслідків мораторію — зростання податкових надходжень до держбюджету. Підприємства деревообробної та меблевої промисловості збільшили їх за перше півріччя в доларах США на 18% проти першого півріччя минулого року, коли мораторій не діяв. Крім того, за час дії мораторію в 3,5 разу збільшився обсяг імпорту деревообробного устаткування. І це, наголошує Галасюк, свідчить про те, що інвестор повірив Україні.

Разом із тим, як вважає голова комітету, через бездіяльність уряду за цей період збільшилася контрабанда деревини. Якщо експорт лісу-кругляка скоротився на 400 тисяч тонн, то експорт «дров» дивним чином виріс на 200 тисяч тонн. Це свідчить про можливий масштаб контрабанди лісу-кругляка. Голова комітету нагадав, що введений з метою подолання екологічної катастрофи та дефіциту сировини на внутрішньому ринку тимчасовий мораторій повною мірою узгоджується з положеннями ГУТТ/СОТ, а також зі ст.17 закону про зовнішньоекономічну діяльність України. Він розповів, що перед тим, як мораторій набрав чинності, Україна за його ініціативою провела процедури повідомлення, проінформувавши про своє рішення зарубіжних партнерів.

«Сьогодні, коли проти України розгорнута воєнна агресія, у нас є не лише легітимні правові, дипломатичні й економічні, але й усі моральні підстави впроваджувати такі тимчасові заходи, які дозволяють нам урятувати наші ліси, зайнятість і залишки промисловості», — наполягав Галасюк. Він переконаний, що мораторій необхідно зберегти, а крім того, провести лібералізацію внутрішнього ринку деревини, поставити перешкоду її контрабанді, провести комплексну реформу лісового господарства та вжити заходи для стимулювання розвитку вітчизняної деревообробки та меблевої промисловості.

Дещо дивної позиції дотримується заступник міністра економічного розвитку та торгівлі — торгівельний представник України Наталія Микольська.  Вона заявила, що МЕРТ підтримує прагнення до припинення знищення лісів і підвищення частки переробки деревини в нашій країні. Разом із тим вона вважає, що використаний для цього законний механізм потрібно якось змінити, враховуючи заяви торгівельних партнерів про те, що мораторій не відповідає правилам СОТ і зобов’язанням у рамках угоди про асоціацію з ЄС. Аргументуючи свою позицію, вона також послалася на ризик припинення міжнародного кредитування і застосування ЄС антисубсидіарних мит.

Заява Микольської не була сприйнята ні народними депутатами, ні представниками асоціацій лісового кластера. Заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко наголосив, що в разі відміни мораторію Україна зробить крок у напрямку перетворення на сировинний додаток Європи. Він обґрунтував це тим, що наш експорт в основному представлений сировиною, отже, повністю залежний від кон’юнктури цін на світовому ринку. За словами народного депутата, прагнення до збільшення доданої вартості за рахунок переробки повинне об’єднати всіх громадян країни, оскільки виробництво готової продукції забезпечує і високий рівень зайнятості, і наповнення бюджету, і гідний рівень життя.

Голова підкомітету з питань промислової та інвестиційної політики Олександр Дубинін зауважив, що один лише мораторій не може забезпечити істотного зростання доданої вартості в українській деревообробці. Він упевнений, що вітчизняні виробники зможуть забезпечити випуск конкурентоздатної продукції лише в тому випадку, якщо отримають можливість ввезення нового устаткування за нульовою ставкою ПДВ і без ввізного мита, як це передбачено законопроектами 2617 і 2618, що знаходяться у парламенті.

«Світ повертається до завдань, які реалізуються політикою економічного націоналізму та протекціонізму, — зауважив заступник голови Комітету Верховної Ради закордонних справ Віктор Вовк. — Той маленький крок, який ми зробили, прийнявши мораторій,  повністю вписується в нові тренди і тенденції. Це те, куди рухалися і рухатимуться США, незалежно від того, хто стане президентом. Те саме відбувається і в Європі». Голова цього комітету Ганна Гопко проінформувала, що комітет планує працювати над економізацією зовнішньої політики України та виступає за нарощування частки доданої вартості в українському експорті.

Голова Асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств Західної України Ігор Соболевський наголошує, що відміна мораторію на експорт необробленої деревини абсолютно неприйнятна. За його словами, 15% підприємств, що займалися первинною деревообробкою за півроку дії мораторію перейшли до глибинної переробки, інвестувавши в це власні кошти. «Ми готові виготовляти і шахи і будь-яку іншу продукцію і маємо для цього все. Але щоб це сталося — мають бути створені відповідні умови та надані гарантії», — заявив він. «Ми за те, щоб зберегти наші ліси, розвинути деревообробку та залишити нам і нашим дітям та онукам і природу, і перспективу промислового розвитку, — наполягає голова Асоціації і звертається до тих, хто виношує ідею відміни мораторію. — Ніхто вам не дасть цього зробити! Сьогодні рівень громадської температури настільки високий, що як тільки на захід підуть вагони з кругляком — зупиниться і переробка, і експорт».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати