Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Економіка

10 жовтня, 00:00

Микола АЗАРОВ: «Росія нам висуває умови: приєднуйтеся до Митного союзу і завтра у вас газ буде за 160 доларів»

Приєднання України до Митного союзу дозволить знизити ціну на російський газ до 160 дол. за 1 тис. куб. м., заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров у ході спілкування з урядовцями в Одесі у вівторок. При цьому він підкреслив, що приєднання до Митного союзу в цілому відповідає національним інтересам України, оскільки близько 40% міжнародного товарообігу України припадає на країни, які входять в МС. З іншого боку, за словами прем’єра, 30% міжнародного товарообігу припадає на країни Євросоюзу і, відповідно, приєднання до зони вільної торгівлі з ЄС і політична асоціація з ЄС також «відповідає національним інтересам». Він також зазначив, що Україна не хоче обирати між Митним союзом і зоною вільної торгівлі з ЄС, а хоче працювати зі всіма, у тому числі і з країнами Азії.

Волинська ОДА затвердила проект добудови нафтопроводу «Одеса — Броди»

Волинська обласна держадміністрація (ОДА) затвердила проект добудови нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька (Польща), повідомляє прес-служба відомства з посиланням на його главу Бориса Климчука. «Нафтопровід починатиметься з Бродів, що у Львівській області, і пролягатиме через територію Іваничівського та Володимир-Волинського районів Волинської області», — говориться в повідомленні. За даними ОДА, картографічна інформація для будівництва нафтопроводу вже готова, його проектуванням займається ПАТ «Інститут транспорту нафти». Інвестором проекту є ТОВ «Міжнародне трубопровідне підприємство «Сарматія» (Sarmatia Sp. z o.o.), замовник з українського боку — ПАТ «Укртранснафта», з польського — ILF Consulting Engineers Polska Sp.z.o.o.

Кабмін пропонує Верховній Раді скасувати маркування «без ГМО»

Уряд України пропонує скасувати позначку про відсутність у складі харчових продуктів генетично модифікованих організмів (ГМО), зобов’язавши виробників та імпортерів маркувати продукцію, в якій частка ГМО перевищує 0,9%. Відповідний урядовий законопроект № 11299 «Про внесення змін до деяких законів України щодо інформування населення про вміст у харчовій продукції ГМО» зареєстрований у Верховній Раді 5 жовтня. Документ також забороняє обіг в Україні харчових продуктів, які містять ГМО або отриманих з їх використанням, до державної реєстрації. Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, його мета — не допустити невиправданих витрат суб’єктів господарювання на проведення досліджень харчових продуктів, які не можуть містити ГМО, а також привести національне законодавство у відповідність з європейськими вимогами. Ініціатори документа зазначають, що згідно з законами, що діють в Україні, виробники та імпортери харчових продуктів зобов’язані ставити маркування «без ГМО» і «з ГМО» на всіх харчових продуктів, у тому числі тих, що не мають стосунку до генної інженерії (сіль, вода), що суперечить вимогам законодавства ЄС та інших країн світу.

Россільгоспнагляд знову заборонив ввезення сиру українського виробника

Федеральна служба з ветеринарного й фітосанітарного нагляду Росії («Россільгоспнагляд») тимчасово заборонила з 15 жовтня ввезення на територію Росії продукції підприємства «Дубномолоко» (Рівненська область) у зв’язку з невідповідністю її стандартам якості. Про це йдеться в повідомленні «Россільгоспнагляду». Там зазначено, що тимчасові обмеження на поставку продукції цього підприємства вводяться у зв’язку з виявленням під час посиленого лабораторного контролю в партії сиру виробництва «Дубномолока» бактерій групи кишкової палички. Рішення про поставки продукції, відвантаженої до 15 жовтня, буде прийнято у звичайному режимі з подальшим обов’язковим проведенням лабораторного контролю за показниками безпеки у виявленій групі ризику. Нагадаємо, у травні Федеральна служба Росії з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини («Росспоживнагляд») дозволила «Дубномолоку» відновити поставки сирів у Росію, припинені в лютому. «Дубномолоко» виробляє тверді сири під торговельною маркою «Комо» і плавлені сири. Підприємство близько 8 років експортує сир у Росію.

ЄБРР виділив кредит на будівництво сонячної електростанції у Вінницькій області

Європейський банк реконструкції й розвитку виділив кредит розміром 5,7 млн євро на будівництво сонячної електростанції у Вінницькій області. Про це повідомив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек на прес-конференції. Проект передбачає надання кредиту двома траншами: 8-річний кредит на суму 4,1 млн євро й 15-річний кредит на торбу 1,6 млн євро. Планована потужність електростанції — 4,5 МВт. Її будівництво почалося влітку, а до кінця 2012 року заплановано здачу в експлуатацію. Прогнозується, що станція буде виробляти 5,3 млн кВт/год за рік. Нагадаємо, група компаній Rengy Development (Київ) заявляла про плани до кінця 2012 року інвестувати 110 млн євро в будівництво шести сонячних електростанцій у Вінницькій області.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати