Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корпоративний «суд Лінча»

Чого вчать «уроки обленерго»
26 лютого, 00:00

Конфлікт навколо українських обленерго тимчасово вщух: раніше зміщене керівництво «Полтаваобленерго» та «Прикарпаттяобленерго» повернуло собі контроль над компаніями, який намагалися захопити, як стверджував керівник компанії «Укренергоконсалтинг» Володимир Плечун, структури, пов’язані з бізнесом Костянтина Григоришина. Подальший розвиток подій залежатиме від судової системи. Проте проблема набагато глибша…

Того, що сталось, не могло не помітити керівництво країни. Як відомо, Віктор Ющенко дав доручення, що зобов’язує керівників силових і профільних відомств забезпечити умови для безперешкодної роботи енергетиків. Кабмін розкритикував захоплення енерго розподільних компаній в обхід закону як таке, що завдає збитків економічним інтересам України. Голова ФДМ Михайло Чечетов висловився проти силового вирішення корпоративних конфліктів, а міністр юстиції пообіцяв зробити висновки після отримання роз’яснення від судів, які раніше затвердили взаємовиключні рішення щодо цих компаній.

Як повідомив журналістам Володимир Плечун, співробітникам «Прикарпаттяобленерго» зачитали ухвалу Херсонського суду, що поновлювала права Олександра Бубена на виконання обов’язків голови правління компанії. Але вже сьогодні аналітики допускають, що структури, які намагалися захопити обленерго, не мають легітимного контролю над енергорозподільними компаніями, оскільки основні пакети акцій були раніше реалізовані. У цей час підконтрольні Григоришину компанії та фізичнi особи володіють маленькими частками, що не дають вирішального впливу на управління обленерго. Утім, це питання суто господарського спору, і ми в них на заглиблюватимемося. Нас цікавить проблема загалом.

Як зазначив секретар парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Микола Карнаух, «поки в судовому порядку не поставлять крапки в спірних питаннях, необхідно діяти в рамках чинного законодавства, з огляду на необхідність забезпечення нормального функціонування цих підприємств». Карнаух наголосив, що автоматники — не найкращий спосіб вирішити питання власності. За його словами, подібні дії відлякують потенційних інвесторів.

Аналогічну думку висловив і голова ФДМ Михайло Чечетов, додавши, що спосіб вирішення цього конфлікту залежатиме виключно від «рівня корпоративної культури». До таких сутичок призводять взаємовиключні рішення судів, але і це не має бути причиною силового вирішення питання в «бойовому» стилі. «Усі сторони повинні звернутися до суду або до вищих інстанцій, щоб була чітка ухвала, яка визначила б, хто правий, а хто винен», — сказав Чечетов.

Занепокоїла ситуація і секретаря РНБО Петра Порошенка, який розкритикував державну виконавчу службу Міністерства юстиції, назвавши її «відображенням глибокої кризи, що склалася з виконанням судових рішень, коли приходять озброєні люди з того й іншого боку...». Він також заявив про необхідність порушення кримінальних справ у разі, якщо корпоративні конфлікти в обленерго призведуть до відключення електроенергії.

А що стосується економічного боку питання, то в разі продовження кризи існує реальна небезпека припинення розрахунків між «Прикарпаттяобленерго» й учасниками енергоринку до вирішення конфлікту, і, як наслідок, можливе припинення подачі електроенергії на підприємства регіону. Локальна криза в енергетиці у свою чергу може призвести до масштабної економічної кризи, що завдасть відчутного удару по іміджу нової влади. Порушення роботи енергетичної організації спричинить нестабільність, яка загрожує перетворитися на джерело соціальної кризи, що виллється у відтік кваліфікованих професіоналів, можливі затримки зарплати та соціальних виплат працівникам обленерго.

Очевидно, що навіть тимчасові негаразди негативно позначаються на інвестиційній привабливості обленерго зокрема, й української економіки взагалі. Слід зазначити, що вже сьогодні меншає інтерес до акцій окремих обленерго, які перебувають у «групі ризику». Безсумнівно, позначаться «маски-шоу» в Івано-Франківську та Полтаві й на вартості акцій інших компаній зі сфери енергетики, які завжди були найпривабливішими для інвесторів. Обвал акцій обленерго завдасть удару по фондовому ринку країни, що гукнеться падінням рейтингів, зниженням інвестиційної привабливості, як галузі, так і України загалом.

У таких умовах не виключена поява «співака за сценою» — третього гравця, для якого те, що відбувається, було частиною задуманого комерційного плану зі створення штучної кризи в енергетиці з далекосяжними наслідками. Зокрема, відомі наміри російського капіталу встановити контроль над енергорозподільними компаніями України. Адже не є таємницею, що структури Григоришина пов’язані з великим російським бізнесом. Українській владі слiд було б показати, хто «в домі хазяїн», і не допускати надалі силових витівок для вирішення корпоративних спорів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати