Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ловля грошей в ліцензійному вирі

12 червня, 00:00

Ліцензійна палата провела перевірку правової бази 24 органів державної влади, що займаються ліцензуванням різних видів діяльності. І в усіх були виявлені порушення чинного законодавства. У деяких районах Києва для одержання ліцензії необхідно додатково сплатити у позабюджетний фонд суму, що перевищує основну в 3-10 разів. Більш як 40% ліцензій на виробництво алкогольної продукції видані Держхарчопромом з порушенням законодавства. Держхарчопром, Мінпром і Міносвіти видавали ліцензії без оплати чи одержували плату, що не відповідала законодавству. Про це повідомлялося у виступі голови Ліцензійної палати України, заступника міністра економіки Валерія Мариніна на зустрічі з журналістами.

Ні для кого не таємниця, що один з основних "податків" в Україні - це побори, які потрібно платити чиновникам, зокрема, під час реєстрації підприємств, в тому числі малих, незважаючи на нібито діючий у нас ліберальний заявний принцип реєстрації підприємницької діяльності. Проте сама наявність трьох періодів, що необхідні для легалізації діяльності малих підприємств, свідчить про панування руйнівного дозвільного порядку. Його ліквідація вже давно назріла. Та оскільки нею повинні займатися адміністративні органи, то особливого ентузіазму в цій справі до останнього часу не спостерігалося.

До створення в лютому 1997 року Ліцензійної палати ліцензування мало тотальний характер. Велика кількість ліцензіарів та розбухла нормативна база "скаламутили воду" так, що в ній стало доволі зручно займатися своєкорисливою ловлею. Залишається лише зняти капелюха перед чиновниками з Держкомміськбуду, які, одержуючи платню за видавання ліцензій лише на 29 видів спеціальних робіт, сьогодні благополучно ліцензують 845. І це не поодинокий факт.

Аби ліквідувати це джерело безконтрольного збагачення держапарату, Ліцензійна палата має намір провести широку уніфікацію організаційної системи та нормативно-правової бази ліцензування суб'єктів підприємницької діяльності. Передбачається ввести спрощений механізм одержання ліцензії - без зайвих довідок та грошових поборів. Він не матиме відомчого характеру і не вимагатиме від вітчизняних виробників ліцензії на збут власної продукції. Але ці плани стануть реальними лише після того, як буде ухвалено закон України про ліцензування підприємницької діяльності.

Ще 170 років тому Микола Васильович Гоголь писав: "Із складності справи виграш багатьом - і чиновників потрібно більше, і жалування їм більше". Хотілося б вірити, що на порозі XXI століття ця фраза втратить свою актуальність бодай щодо ліцензування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати