Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Малина дозріла. Далі що?

Як фермери розпоряджаються цьогорічним урожаєм ягід
17 липня, 11:48
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Українські ягоди останнім часом знаходять дедалі більше шляхів до своїх покупців. Особливою популярністю користуються полуниця і малина. Зростають поставки і в Євросоюз.

Українські фермери зрозуміли, що вкладати гроші в ягідництво — це дуже хороша інвестиція, звичайно, при дотриманні певних умов. Якщо коротко, то секрет успішного ягідного бізнесу полягає в наявності двох виробничих циклів — заморозки і переробки.

Замороження дає змогу зберегти товарний вигляд і властивості свіжих ягід під час зберігання і переміщення на великі відстані. Це дуже важливо для виходу на ринки Євросоюзу та інших країн.

«Якщо малина спочатку не має гарного товарного вигляду — наприклад, виростити гарні ягоди не дали змоги погодні умови, тоді отримати вигоду від урожаю допоможе лінія по виробництву соків», — розповідає експерт Департаменту фінансового консалтингу Олександра КУШНІР.

Малиновий сік смачний як сам по собі, так і у складі змішаних напоїв. Кожен українець випиває в середньому десять літрів соку на рік, з яких 95% — це вітчизняна продукція.

Крім того, смак українських соків добре знають за кордоном. Україна входить до п’ятірки найбільших їхніх світових експортерів. Тому малиновий сік уже точно знайде свого покупця якщо не на внутрішньому, то на міжнародному ринку.

Ті ж фермери, які хочуть отримати максимальний дохід, не боячись ручної роботи і додаткових витрат, вирощують органічну малину. Минулого року її посадки в Україні збільшилися відразу на 300 га, досягши загальної площі в 550 га — це 70% плантацій всіх органічних ягід в країні. Оскільки ціна на органічну ягоду в кілька разів вища, ніж на звичайну, її виробники орієнтовані в основному на експорт. І тут також неможливо обійтися без заморозки.

2018 року за кордон продано 400 тонн замороженої органічної малини, і це в 3,3 разу більше, ніж було роком раніше. Попит на таку ягоду в Європі буде задоволений ще нескоро, оскільки він росте набагато швидше, ніж виробництво.

«Таким чином, сьогодні не стоїть питання — вкладати чи не вкладати гроші у вирощування малини в Україні. Питання в тому, як їх вкласти найбільш ефективно», — резюмує Кушнір.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати