Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Містам дадуть грошей на економію електроенергії

Експерт: Щоб провести масштабну реформу житлово-комунального сектору, в Україні спочатку потрібно завершити створення ОСББ
18 червня, 12:05
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Міжнародна фінансова спільнота готова надати Україні грантові кошти для реалізації муніципальних проектів з енергоефективності. Про це «Дню» повідомив директор мультидонорського фонду «Східне партнерство з питань енергоефективності та екології» (E5P) Андере Лунд. Зазначений фонд допомагає країнам із регіону «Східного партнерства» ЄС (Україна, Вірменія, Молдова та Грузія) акумулювати кошти донорів та позики різних міжнародних фінансових організацій (МФО) для інвестиційних проектів зі зниження енерговитратності й підвищення енергоефективності ЖКГ як на центральному, так і на регіональному рівні.

Найбільший обсяг інвестицій від фонду надійде саме в нашу країну. За словами Лунда, рада фонду E5P уже затвердила 16 проектів в Україні, з яких — інвестиційні (надання грантових коштів під залучення інвестицій інших МФО) та один — із надання технічної допомоги. «Точну суму інвестицій на 2014 рік поки що складно визначити. Але сподіваємося, що на проекти з грантовою основою піде 40 мільйонів євро. Оскільки один долар вкладених у такі проекти залучає ще п’ять від інших міжнародних фінансових організацій, то загальна сума інвестицій у муніципальний сектор України може становити два мільйони євро», — коментує він «Дню».

Завдяки якраз цим 15 проектам Україна почне реально зменшувати споживання енергії. Економія становитиме 306,753 МВт/год. на рік, що дорівнює споживанню електроенергії такого міста, як Кривий Ріг. Крім того, відбудеться також скорочення викидів CO2: кількість чадного газу, який щороку продукують 220 тисяч автомобілів.

Тільки на цих проектах фонд спільно зі своїми партнерами (ЄБРР та «Нефко») не планує зупинятися. «Ми хочемо більше робити проектів в Україні., бо їхня окупність становить три-чотири роки. Це дійсно унікальна ситуація, такої окупності більше ніде немає», — каже «Дню» Лунд. Розширити цю діяльність заважає обов’язкова умова: муніципалітетам потрібно погоджувати з Кабміном отримання всіх кредитів, бо держава надає свої гарантії під це. «Ми зараз ведемо мову з Мінфіном і намагаємося змінити ці правила та процедури для проектів, які фінансують МФО», — пояснив він. Утім, директор фонду E5P відмовився уточнити «Дню», як саме обійдуть цю норму й коли очікувати нового порядку. Як пояснили виданню джерела в головному офісі одного з партнерів фонду, для цього не потрібно змінювати законодавчу базу. Досить лише внести зміни в постанову КМУ про порядок надання муніципальних гарантій.

Прокоментувати дану ініціативу «День» попросив колишнього міністра ЖКГ Олексія КУЧЕРЕНКА:

— В енергозбереженні різні проекти окуповуються по-різному: одні швидко, інші — повільніше. До перших, наприклад, належить заміна в будинку вікон, утеплення стін, дахів, внутрішніх мережі та під’їздів. Здійснювати їх без встановлення в оселях лічильників не варто,а багатоквартирні будинки не фактично позбавлені цього права. Тому треба думати, як завершити процес їх установлення по країні. Друга група — це модернізація теплокомуненерго, і їхня окупність прив’язана до тарифу. Загалом же, щоби скоротити енерговитратність українського ЖКГ, жодних ноу-хау не потрібно... Звичайно, спрощення механізму отримання муніципалітетами інвестиційних коштів з-за кордону від МФО — це добре, але в такому разі має бути проміжна ланка, яка візьме на себе ризики. Як правило, нею виступають банки, які через додаткові ризики підвищують вартість кредиту. Тому кінцеве слово має скати Мінфін настільки це доцільно робити зараз. Сьогодні банкам не цікаво кредитувати муніципальні підприємства та брати участь у таких проектах, бо вони не бачать кінцевого позичальника, яким є споживач комунальних послуг, інакше кажучи — власник будинку. А хто є власником у багатоквартирному будинку, з ким вести мову? Проблема в тому, що в країні загальмувався процес створення ОСББ. На мою думку, в житлово-комунальній сфері має відбутися другий етап революції: перший був приватизація, а другий — свідоме утворення ОСББ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати