Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Моє ОСББ — моя фортеця?

За п’ять років українцям пропонують позбутися жеків
01 вересня, 00:00
ЯСКРАВИЙ ДИТЯЧИЙ МАЙДАНЧИК НА МІСЦІ КОЛИШНЬОГО ЖЕКІВСЬКОГО СМІТТЄЗВАЛИЩА НА ТУРІВСЬКІЙ, 31 — ЄДИНЕ МІСЦЕ НА ПОДОЛІ, ДЕ ДІТИ ЩЕ МОЖУТЬ БЕЗПЕЧНО ПОКАТАТИСЯ НА РОЛИКОВИХ КОВЗАНАХ, ВЕЛОСИПЕДІ ЧИ ПРОСТО ПОГРАТИ В М'ЯЧА. ТОЖ КОЖНОГО ДНЯ ДО ДВОРУ ЗБІГАЄТЬСЯ ДІТВОРА ЛЕДЬ НЕ З УСЬОГО МАСИВУ / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Мешканці одного зі столичних будинків на Подолі вже 2 роки як забули про неприбрані сходи, обдерті стіни, перегорілі лампочки в під’їздах та гниючий запах сміттєвих бачків у дворі. У них завжди працює ліфт, перед будинком — доглянутий газон, на сходовій клітці — вази з квітами, у підвалі — мистецька галерея...

Здається, що два роки тому, коли мешканці будинку на Турівській, 31 відокремились від жеку і, створивши об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) почали самостійно господарювати у своєму домі, будинок 1996 року спорудження «народився» вдруге... За кошти від квартирної плати, яка раніше йшла у жек, замінили усі електромережі, облаштували прибудинкову територію, озеленили та розпочали косметичний ремонт під’їздів. Крім того, мешканцям 60 квартир вдалось зекономити за опалювальний сезон близько 40 тисяч гривень.

КОРУМПОВАНІ ЖЕКи ЛІКВІДУЮТЬ

Останнім часом у рецептах порятунку вітчизняного житлово-комунального господарства дедалі частіше з’являється поняття ОСББ. Мовляв, виховуючи у людей почуття відповідального і небайдужого власника, державі вдасться скинути з пліч збиткову і корумповану структуру жек. Адже, зі слів міністра ЖКГ Юрія Хіврича, жеки сьогодні «проїдають» 70% коштів, які люди сплачують як квартплату. У той час, коли якість їх послуг далека навіть від оцінки «добре».

Натомість апробоване за 9 років об’єднання співвласників багатоквартирних будинків зарекомендувало себе чи не найкраще. Нещодавня заява уряду дала чітке розуміння того, що надалі держава фінансуватиме ремонт будинків, але тільки тих, де були створені ОСББ і ведеться їх практична робота.

Тож, як заявив міністр ЖКГ, до 2015 року на зміну усім жекам прийдуть ОСББ. Хіврич навіть пообіцяв прийняти закон, згідно з яким жек скасують.

Аби така реформація була ефективною, влада збирається з 2011 до 2014 року проводити роз’яснювальні роботи серед населення та заохочувати їх до створення ОСББ «державними пряниками» у вигляді коштів з бюджету, виділених на капітальні ремонти будинків.

ПОТРІБНА ДОБРА ВОЛЯ ВЛАДИ ТА СМІЛИВІСТЬ МЕШКАНЦІВ

Мешканці 538 будинків Києва сьогодні вже створили об’єднання співвласників. Та, на жаль, це лише 4,7% усього житлового комплексу столиці. Таких будинків у Києві дуже мало, а все тому, що хоча справа ця й дуже вигідна і приваблива, однак, поки дуже непроста. І, як не дивно, ускладнюють та гальмують процес створення ОСББ самі ж органи державної влади.

Місцеві ради роблять усе, щоб не розставатися з надзвичайно вигідною для них системою жеків, розповідає «Дню» депутат Подільської районної ради у місті Києві Геннадій Кривошея. Мовляв, усе тому, що система жеків — це «рентабельний» бізнес, на якому нагріває руки не один чиновник. «Рішенням Подільської районної ради нещодавно профінансовано облаштування дитячого майданчика біля одного з будинків району на суму 45 тисяч гривень. Встановили там за ці гроші лише пластикову китайську гірку, ціна в якої в інтернеті — 6 тисяч гривень», — наводить факти «відкатів» Кривошея.

Крім того, жеки повинні передавати будинок на баланс ОСББ у такому ж стані, як прийняли свого часу об’єкт. А це означає, що, аби перевести увесь житловий фонд України на систему ОСББ, потрібно використати колосальну суму на капітальні ремонти будинків, яких у жеків, звичайно, немає, і у бюджеті, як відомо, теж.

Та й з ініціативою, як то кажуть «з низу» теж справи не ліпші. Хоча люди й бачать, що будинки з ОСББ краще доглянуті, у них немає проблем з водо-, тепло-, електропостачанням, проте наважитись створити таке об’єднання співвласників у себе бояться. Однак навіть тоді, коли заходиться 51% «сміливців» (саме така кількість мешканців, відповідно до чинного законодавства, необхідна, аби створити у домі ОСББ), які хочуть самі господарювати у своєму будинку, постає інша проблема: хто очолить об’єднання.

«Два будинки поруч з нашим теж хочуть створити ОСББ. Проблема в тому, що немає людини, яка би взяла на себе відповідальність, почала цим займатись», — розповідає «Дню» голова ОСББ Турівської, 31 Олег Голубенко.

Роботи в голови об’єднання справді вистачає: доводиться не лише бути добре проінформованим про всі проблеми будинку і прибудинкової території, але й розробляти алгоритм їх вирішення, знаходити людей, які виконуватимуть поставленні задачі, постачальників, які надаватимуть потрібні сировину та матеріали, послуги якісними і за помірні гроші... І обов’язково бути готовим до шквалу скарг та невдоволень. Та й головування в ОСББ доводиться поєднувати з основним місцем роботи...

Ринок же управляючих компаній, які й повинні займатись менеджментом в ОСББ в Україні сьогодні не сформований, зауважує «Дню» керівник житлово-комунальних програм громадської мережі «Опора» Тетяна Бойко. «Тож голові чи правлінню українських ОСББ доводиться розбиратися в електриці, сантехніці, воді, лічильниках, бухгалтерії... А люди ж не мають відповідної компетенції. Того ж, хто може і повинен тим займатись (кваліфікована комерційна структура, яка надає управлінські послуги. — Ред.) у нас немає», — коментує експерт.

ОСТАННІЙ ШЛЯХ ДО ПОРЯТУНКУ

Проте, практика показує, що об’єднання співвласників — чи не єдиний варіант наведення порядку у житловому комплексі, переконують експерти. «Рано або пізно суспільство прийде до розуміння, що тільки система ОСББ здатна витягнути всю галузь ЖКГ із тієї ями, у якій вона опинилася», — впевнений експерт з питань ЖКГ партії «Сильна Україна» Максим Городній. Адже створення ОСББ виховає в пересічного українця відповідального споживача комунальних послуг, зацікавленого у підвищенні їх якості.

Крім того, як вважає Городній, потрібно буде створити стабілізаційні фонди ОСББ, які сприятимуть акумулюванню коштів для капітальних ремонтів будинків і облаштування прибудинкових територій.

Побоювання, що ліквідувавши жеки, держава тим самим фактично виставить на вулицю тисячі спеціалістів, марні. Електрики, сантехніки, слюсарі, які працювали в жеках, як переконаний експерт, завжди знайдуть собі місце і в ОСББ. Адже сфера їхньої роботи та об’єкт не змінюється, мінятиметься лише роботодавець. «Переконаний, у жеках працюють хороші професіонали. Їх необхідно залучати до обслуговування будинків, котрі управляються мешканцями. Просто колишні слюсарі, сантехніки жеків будуть зацікавлені у добропорядній роботі, адже обслуговуватимуть конкретні будинки, і оплата їх праці буде напряму залежати від якості виконаних робіт», — зазначає Городній.

ОСББ — ВИГІДНО, АЛЕ ПОКИ... НЕБЕЗПЕЧНО

За 2011—2014 роки державі потрібно створити ідеально врегульоване нормативно-правове поле, яке б регламентувало діяльність об’єднань мешканців багатоквартирних будинків. Адже сьогодні ОСББ працюють у неврегульованому юридичному полі.

Тож власникам квартир, створюючи ОСББ, варто пам’ятати про ризик обрання недобросовісного правління та голови свого об’єднання, застерігає Тетяна Бойко. Тому мешканцям експерт радить бути дуже активними, і не боятися перевіряти дії керуючих свого ОСББ. Адже чинне законодавство залишило сьогодні широке поле для зловживань. Наприклад, правління може саме прийняти рішення про використання грошей, які мешканці збирали на ремонт будинку, у інших цілях. Скажімо, перерахувати їх на рахунок юридичної компанії за надання якихось псевдо-послуг, розповідає експерт «Дню».

Проблеми, як показує життя, виникають чи не щодня і з податковими службами та комунальними підприємствами, які є природними монополістами... «У нас серйозна проблема з інженерними мережами. Згідно статуту і Закону про ОСББ ми не повинні займатися тими питаннями, де є ПДВ, а воно є у воді і теплоенергії. Це повинна робити управляюча компанія, але вона сьогодні не визначена надавачем послуг. Місто у нас визначило, що то має бути лише жек. А жек упирається, і не хоче цим займатись», — констатує «Дню» голова Асоціації ОСББ міста Львова Василь Коцюк.

А в Запоріжжі, як розповіла «Дню» голова місцевого ОСББ Людмила Шанс, «доконфліктувались» з комунальними службами до того, що НКРЕ навіть звинуватило ОСББ у «сприянні розкраданню електроенергії і дестабілізації енергоринку України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати