Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МВФ написав листа...

Що змусило Президента в черговий раз відкласти введення податку на виведений капітал
14 березня, 11:18
ГОЛОВА ПАРЛАМЕНТСЬКОГО КОМІТЕТУ З ПИТАНЬ ПОДАТКОВОЇ ТА МИТНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНІ НІНА ЮЖАНІНА ЗАЯВИЛА, ЩО КРАЇНА ВЖЕ Й ТАК ЩОНАЙМЕНШЕ НА ЧОТИРИ РОКИ СПІЗНИЛАСЯ ІЗ ВВЕДЕННЯМ ПОДАТКУ НА ВИВЕДЕНИЙ КАПІТАЛ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «ДЕНЬ»

«Під час зустрічі з бізнесом були великі очікування, що Президент подасть до ВРУ законопроект щодо податку на виведений капітал. Я дуже всіх розумію, і мені також прикро, що цього не сталося», — написав вчора на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» заступник голови адміністрації Президента Дмитро Шимків — про рішення Петра Порошенка відкласти внесення законопроеку про податок на виведений капітал.

Виявляється відмовитись від своїх слів — нагадаємо Президент тричі публічно гарантував бізнесу відповідну податкову новацію: на бізнес-форумі у 2017 році, на прес-конференції два тижні тому і позавчора на зустрічі з бізнесом, е-мейл від... МВФ.

«...Треба було почати діалог із МВФ, який є ключовим кредитором та міжнародним партнером Украіни, і програма співпраці із МВФ є важливою для макростабілізації та проведення важливих реформ», — пояснює Шимків.

Зі слів заступника голови АП, спочатку позиція МВФ була «стримано консервативною». Але після зустрічі з представниками АП та екпертами з Інституту майбутнього Фонд взяв паузу на вивчення законопроекту.

Шимків пише, що  МВФ початку позитивно відреагував на готовність скорочувати державний бюджет, як компенсатор запровадження ПВК протягом перших років (нам давно треба це зробити, бо видатки зростають швидше доходів). Але паралельно Фонд, буцімто проводив консультації  з  бізнесасоціаціями, членами яких є міжнародні транснаціональні корпорації, частина з яких активно виступає проти ПнВК.

«На початку березня всі роботи були завершені. І на 7.03 було заплановане офіційне внесення законопроекту до ВРУ. Напередодні запланованої зустрічі, ми отримаємо жорсткого листа від МВФ (цікаво, що серед адресатів раптом з’являються приватні поштові скриньки урядовців, які активно проти запровадження ПВК, але це інша історія)», — каже Шимків.

Чиновник, на підтвердження слів, опублікував і скрін-шот самого листа від Фонду. Причини занепокоєння все ті ж, про які писали — «День» також, раніше, — можливий дефіцит бюджету. Але от «рекомендація» не включати законопроект про ПВК до порядку денного з санкцією. «Таким чином, подання цієї пропозиції віддаляє нас від того, щоб мати змогу завершити переглляд програми співпраці, яка очікує на затвердження. Тому ми настійно закликаємо вас не подавати цей законопроект до парламенту», — йдеться у листі.

Аргументи МВФ наступні: «По-перше, ПВК мотивує акціонерів відкласти розподіл прибутку або знайти способи приховати їх через завищення вартості інших операцій, тим самим уникаючи оподаткування, оскільки дивіденди розподіляються на розсуд акціонерів. По-друге, не буде ніяких переваг у простоті, тому що складність необхідних правил трансфертного ціноутворення призведе до ускладнення (і схильності до зловживань) податкової адміністрації, особливо тому, що правила трансфертного ціноутворення повинні суворо застосовуватися до дуже широкого кола операцій. По-третє, немає ніяких доказів кризи корпоративної ліквідності, щоб виправдати, що буде по суті безпроцентною програмою державного фінансування, що становить близько 2% ВВП щорічно. По-четверте, об’єднання ПВК з податком на корпоративні активи не сприятиме приватним інвестиціям. І, по-п’яте, в наших обговореннях з бізнесом ставка податку на прибуток підприємств не згадується як чинник стримування інвестицій. Натомість, недостатнє застосування верховенства права та відсутність захищених прав власності вважаються ключовими чинниками при утриманні інвестицій».

Одним словом бізнес в шоці, Президент — в незручному становищі, Шимків «отримав на горіхи». А все через те, що... ще в березні 2017 року Мінфін залучив технічну місію МВФ для аналізу перспектики ПВК. В результаті цих консультацій, припускає в коментарі «Дню» експерт Інституту Майбутнього Анатолій Амелін, і була сформована позиція, яка лягла в основу листавід МВФ, який опублікував Шимків.

Але є ще один нюанс, який дозволяє експертам стверджувати, що лист МВФ видався цілком «доречним» Президентові. Уважно подивившись на структуру та географію інвестиції в українську економіку можна розгледіти ще деякі «підводні течії» — внутрішні – які могли б загальмувати проходження законопроекту про ПВК.

«Починаються якісь внутріполітичні ігрища. Адже ми говоримо про те, що ліквідовуємо цілий пласт бізнесу, який заробляє на оптимізації оподаткування. Мінстерство фінансів знає усі конвертаційні центри, які працюють в країні. Але тим не менше вони й далі працюють», — говорить Амелін. Експерт стверджує: в Україні є величезне антилобі введення податку на виведений капітал. І саме воно задіює всі інструменти впливу на міжнародні інституції, щоб зберегти свій «бізнес».

Амелін також зауважив, що тиск на Петра Порошенка  в цьому питанні теж неправильна позиція. «Президент не представляє ні одну з гілок влади. Він має лише право зконодавчої ініціативи. А завдання Міністерства фінансів забезпечити виконання цих ініціатив», — говорить експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати