Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«М’яч на полі європейських колег»

Експерт — про перспективи «промислового безвізу» з ЄС
12 жовтня, 19:50

Українська продукція з європейською сертифікацією — таку можливість може надати Угода про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products, скорочено ACAA).

Медіа називають угоду ACAA «промисловим безвізом». І це по-суті, правда.  Адже підписання цієї угоди дасть змогу вітчизняним експортерам маркувати свою продукцію знаком СЕ та вільно продавати її на ринку ЄС без додаткової сертифікації. Потенційно угода ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування.

Крім економії часу та коштів експортерів на проходження сертифікації, угода ACAA з ЄС призведе до поліпшення іміджу продукції made in Ukraine, полегшить Україні доступ на інші глобальні ринки та збільшить привабливість України для локалізації виробництва.

Також без додаткової сертифікації до України можна буде вільно завозити та продавати на українському ринку виготовлену будь-де продукцію, марковану європейським знаком відповідності СЕ. Це полегшить життя імпортерам в Україні та зменшить контрабанду.

«Прийняття Угоди АСАА дасть відчутний поштовх розвитку торгівлі з ЄС, зокрема стимулюватиме нарощування об’ємів українського експорту. Ми були раді приєднатися експертним складом Асоціації до розробки та адаптації українського технічного регулювання до практик та норм ЄС, що наблизило нас до підписання Угоди. Тепер м’яч на полі у європейських колег, сподіваємося, що прийняття промислового бізнесу не забариться», — коментує заступник директора з представництва інтересів компаній-членів Асоціації Світлана МИХАЙЛОВСЬКА.

Питання укладання угоди ACAA між ЄС та Україною має вже тривалу історію. Ще у грудні 2005 року Україна та ЄС підписали План дій з підготовки до угоди АСАА — задовго до початку переговорів про майбутню Угоду про асоціацію.

Укладення угоди ACAA передбачене статтею 57 Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Згідно УА, взаємне визнання сертифікатів має поширюватися на 27 категорій промислової (нехарчової) продукції.

Однак після того, як угода АСАА охопить усі зазначені у Додатку ІІІ сектори, Україна та ЄС зобов’язалися розглянути можливість її поширення на інші категорії промислової продукції.

Хоча перші зрушення у законодавстві почали відбуватися з 2010 року з ухваленням законів про ринковий нагляд і про загальну безпечність нехарчової продукції, після Революції гідності динаміка розроблення і прийняття актів законодавства значно посилилася.

Зобов’язання щодо адаптації горизонтального (рамкового) законодавства були імплементовані в Україні у вигляді низки законів та підзаконних актів, ухвалених протягом 2010—2016 рр.

Оскільки всі ці акти законодавства розроблялися на основі відповідного законодавства ЄС, вони загалом відповідають європейським актам. Подекуди через втручання українських юристів у зміст під час розроблення цих актів можуть спостерігатися деякі відхилення чи невідповідності. Існує також потреба у внесенні окремих змін технічного характеру за наслідками правозастосування деяких із зазначених актів. Частина горизонтальних актів законодавства була попередньо проаналізована європейськими експертами. Зараз триває внесення змін до деяких із них.

Попри потребу в певній корекції законодавства та практик, можна стверджувати, що в цілому стан національної інфраструктури контролю якості та ринкового нагляду дозволяє укласти угоду АСАА.

Чотири пріоритетних сектори адаптації вертикального (галузевого) законодавства були визначені ще у відповідному Плані дій 2005 року: низьковольтне обладнання, електромагнітна сумісність, вироби машинобудування та прості посудини, що працюють під тиском.

У 2012 році Кабінет міністрів України затвердив технічні регламенти низьковольтного обладнання та електромагнітної сумісності. У 2013 році до них додався технічний регламент машин. У 2015 році були прийняті нові технічні регламенти низьковольтного обладнання та електромагнітної сумісності на основі нових директив ЄС, виданих 2014 року. У липні 2018 року до трьох технічних регламентів були внесені зміни на основі пропозицій європейських експертів. Таким чином, Україна зробила достатню частину свого «домашнього завдання», щоб розпочинати процес укладання угоди ACAA. Про що, власне, зауважили сторони саміту 22-го «Україна-ЄС».

На черзі  попередня оцінка готовності України до заключення Угоди АСАА, яка, сподіваються в ЄБА, дасть позитивні результати, що дозволить нарешті запровадити взаємний «безвізовий режим» для промислових товарів у перших трьох пріоритетних сферах. Водночас для бізнесу важливим є розширення Угоди АСАА на нові сектори, як-то радіообладнання, екологічний дизайн, медичні вироби та інше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати