Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нацбанк більше не обмежує виведення дивідендів за кордон

Як відреагує на послаблення курс в обмінниках?
12 липня, 11:44
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Із 10 липня 2019 року бізнес з іноземним капіталом більше не обмежений лімітом на перерахування дивідендів за кордон або на рахунки нерезидентів в Україні в розмірі 12 млн євро на місяць для однієї юридичної особи.

Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації позитивно відзначають і вітають це значне послаблення. На їхню думку, воно дасть змогу виплатити іноземним інвесторам та власникам дивіденди і сприятиме покращенню інвестиційного іміджу України.

«Бізнес-спільнота протягом тривалого часу наголошувала на необхідності прийняття цього важливого для бізнесу рішення, зокрема в частині виконання Дорожньої карти валютної лібералізації. Сподіваємось на подальше послаблення валютних обмежень і забезпечення вільного руху капіталу», — йдеться в заяві ЄБА.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила Закон «Про валюту і валютні операції» 21 червня 2018 року. Україна отримала кардинально новий та прогресивний закон. І сподіваємось, імплементація його положень забезпечить максимально прозорі, безпечні умови для ведення бізнесу і поліпшить імідж країни для потенційних інвесторів.

Як відреагує на послаблення курс в обмінниках і чи не призведе він кризи через відтік капіталів із України — в ексклюзивному коментарі «Дню» голови Ради Національного банку України Богдана ДАНИЛИШИНА.

КОМЕНТАР

Богдан ДАНИЛИШИН, голова Ради Національного банку України:

— Рішення Національного банку щодо скасування ліміту, яким обмежувались перерахування дивідендів за кордон або на рахунки нерезидентів в Україні, проводиться в межах системного курсу на валютну лібералізацію. З початку слід нагадати, що у травні 2019 року в межах Дорожньої карти валютної лібералізації був значно підвищений ліміт на перерахування дивідендів за кордон із 7 до 12 млн євро на місяць. Із учорашнього дня цей ліміт взагалі скасовано.

Цей захід сприятиме покращанню інвестиційного клімату в Україні, тому що іноземні інвестори матимуть абсолютну певність щодо того, що зможуть без проблем перераховувати дивіденди за кордон. Вважаю, скасування ліміту може сприяти збільшенню прямих іноземних інвестицій в Україну.

Стосовно впливу цього рішення на відтік валюти і майбутню курсову динаміку, то вважаю, що немає причин турбуватися.

По-перше, купівля валюти на потреби репатріації дивідендів за розрахунками НБУ становить 4% від сумарного попиту на іноземну валюту з боку клієнтів банків.

По-друге, міжнародні резерви НБУ станом на 1 липня склали 20,6 млрд дол., тобто є всі можливості для згладжування додаткового попиту, якщо він буде.

По-третє, за перше півріччя поточного року перерахування дивідендів за кордон (1,27 млрд дол.) було на 20% нижче, ніж за аналогічний період торік. А за рахунок купівлі валюти на міжбанківському ринку за перше півріччя цього року було перераховано дивідендів в обсязі 1,07 млрд дол., що на 14% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати