Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нацпроект «чистої» енергії – уже на старті

Потенціал «альтернативки» дає змогу щороку економити близько 84 мільярди кубометрів газу
24 червня, 00:00

Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестицій) почало відбирати пропозиції з упровадження альтернативної енергетики для національного проекту «Енергія природи». Масштабність проекту, наявність довгострокового прогнозу виробництва електроенергії, відсутність негативного впливу на природне середовище, можливість під’єднання електростанцій до енергосистеми, фінансова спроможність заявника розробити проект електростанції — основні критерії для претендентів.

Нагадаємо, що проект «Енергія природи» планується запустити до 2014 року переважно в південних регіонах України. До нього відбиратимуться проекти з виробництва альтернативної енергії з вітрової, сонячної та енергії малих рік. У підсумку вони дозволять Україні щорічно виробляти 5 мільярдів кВт/год екологічно чистої електроенергії протягом 25 років. Загалом же проект зменшить споживання Україною російського газу, створить близько 4500 робочих місць та зменшить навантаження на довкілля.

За словами голови Держінвестицій Владислава Каськіва, нацпроект наблизить українську структуру виробництва електроенергії до європейських стандартів. «Завдяки впровадженню проекту «Енергія природи» зможемо вже до 2014 року збільшити частку відновлювальних джерел енергії в національному енерговиробництві з нинішніх 0,04% до 3%. Це узгоджується з вимогами для країн-претендентів на вступ до Європейського Союзу», — повідомив він. Сьогодні євростандартами визначено, що частка відновлюваних джерел енергії в національному енерговиробництві країн Європейського співтовариства повинна бути не менше 6,5%. А в перспективі до 2020 року частка відновлювальних джерел у загальному енергоспоживанні країн членів ЄС становитиме 20%.

Україна також підвищує собі планку в розвитку «чистої» енергії, каже голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Микола Пашкевич. За його інформацією, до 2015 року енергоємність економіки повинна зменшитися на 20%, а частка відновлювальних джерел, навпаки, — зрости на 20%.

Як повідомив Каськів, техніко-економічний енергетичний потенціал відновлюваних джерел енергії становить 98 мільйонів тонн умовного палива, а повноцінне його використання дозволить заощадити близько 84 мільярдів метрів кубічних газу. За різними оцінками, Україна за рік загалом споживає до 70 мільярдів метрів кубічних газу. Тобто, ось де потенціал енергетичної незалежності для країни. Але реалізувати його можна лише з допомогою інвесторів.

Сьогодні Україна має цікаві пропозиції для приходу інвесторів, говорить керівник нацпроекту «Енергія природи» Вадим Точений. Величина «зеленого» тарифу для вітроенергетики — друга в Європі, після Іспанії. «У нас він становить 113 євроцентів за1 МВт. Тобто ми наблизилися до всіх вимог ЄС», — стверджує Точений.

Хоча в той же час визнає, що іноземних інвесторів від України ще відлякує корупція. Так, за його словами, одна європейська фірма порахувала, що в Європі для будівництва проекту вітроелектростанції потрібно 3—7 років, 4,5 прямих контактів з органами влади та 0,9 непрямих контактів. У країнах пострадянського простору, наприклад Польщі — 12 — прямих і 23 — непрямих. «Про Україну кажуть, що це співвідношення взагалі 1 до 20», — деталізує він.

Проте не тільки корупція хвилює. «Нам не вистачає вирішення питання з відведенням землі під такі об’єкти, підключення до загальних електричних мереж. Крім того, відсутні дані про потужність вітрів в Україні», — озвучує перепони для входження іноземних інвесторів на український ринок відновлювальної енергетики керівник діяльності Міжнародної Фінансової Корпорації в Україні Олена Волошина. «Тому поки що ми сидимо й чекаємо, доки люди поміряють вітер», — додає вона.

«Інвесторів сьогодні найбільше турбує стабільність інвестиційного клімату в Україні, рівні умови ведення бізнесу для всіх гравців ринку, довгострокова стратегія розвитку енергетичного ринку країни і, найголовніше, — прозорість сектору», — додає директор Європейсько-українського енергетичного агентства Олена Рибак.

Виконавчий директор Fuel Alternative Юлія Березовська розповіла «Дню», що кількість компаній, готових вкладати в українську відновлювальну енергетику, збільшилась би, якби розширився перелік потенційних претендентів на участь в цьому нацпроекті. «Не до кінця зрозуміло, чому акцент робиться тільки на вітрову, сонячну та гідроенергетику», — говорить вона. Тоді як проекти теплової електроенергетики, а саме використання енергії біомаси для виробництва тепла, швидше окупні та більш легкі в реалізації, потребують менше фінансів — уточнює експерт.

ДО РЕЧІ

Італійська компанія C&C Energy Srl готова інвестувати в будівництво вітропарків в Україні. Компанія має намір реалізувати у нас проект будівництва вітроелектростанцій загальною потужністю від 200 МВт. Якщо його запустять успішно, то кількість проектів зросте.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати