Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Надія вмирає останньою

09 червня, 00:00
Вкладники банку "Денді" відстоюють свої інтереси Дмитро РІКБЕРГ, керівник прес-служби НБУ

Щосуботи вони збираються біля двоповерхового будинку на вулиці Щорса. Усього їх три тисячі, а сума заборгованості банку перед ними - 6 млн. гривень.

Цілий ряд причин об'єктивного й суб'єктивного характеру, серед яких не останню роль відіграла ризикована кредитна політика й пільгове кредитування підприємств свого концерну, довели банк "Денді" до сумного результату.

На щастя, в цілому активи банку дозволяють розрахуватися з вкладниками. Але "живих" грошей немає. Є дебітори, які не повернули видані кредити, є заставлене під кредити майно. Але сума, яку можна було б одержали від його реалізації, не узгоджується з його високою балансовою вартістю, не кажучи вже про низьку ліквідність, тобто можливість реалізації.

За участі Нацбанку України та Київської міськдержадміністрації відкрито нагромаджувальний рахунок, на який надходитимуть кошти від реалізації заставленого майна й повернення виданих кредитів. Розроблено схему, яка передбачає реалізацію активів банку "Денді". Є домовленість з комерційними банками про надання допомоги в реалізації майна, що перебуває під заставою. Для реальної оцінки ситуації, що склалася, Національним банком проведена інвентаризація вкладників, сум вкладів, майна банку-боржника й заставленого майна. Комітет захисту вкладників одержав статус юридичної особи, що дозволить йому брати більш активну участь у розв'язанні усіх цих питань.

Про все це минулої суботи розповів голова Національного банку Віктор Ющенко на зборах вкладників банку. Головний банкір країни заявив, що захист їхніх інтересів - одне з основних завдань Національного банку, і що для погашення заборгованості банку "Денді" будуть вжиті всі необхідні заходи.

В.Ющенко повідомив, що у зв'язку з порушенням одним з кредиторів справи про банкрутство банку "Денді" він разом з головою міськдержадміністрації Олександром Омельченком звернувся до арбітражного суду з проханням "застосувати усі заходи щодо забезпечення погашення заборгованості перед вкладниками-фізичними особами цього банку".

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати