Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нова мітла»?

Харківський ринок нерухомості в очікуванні потрясінь
31 травня, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Сьогоднi на сесії Харківської міської ради депутати мають намір відмінити близько 35 рішень про виділення земельних ділянок під житлове будівництво. Таке рішення керівництва міста мотивується протестами громадян проти майбутнього будівництва. Іншу точку зору на ситуацію на первинному ринку нерухомості Харкова має Українська будівельна асоціація, яка виступила з відкритим листом.

УБА вважає, що ці плани нової влади Харкова пов’язані насамперед зі спробою переділу сфер впливу. «На нашу думку, влада проводить ревізію усього, що було зроблено до неї з тією метою, щоб мати можливість контролювати бізнес-еліту міста», — говориться в листі. «Політика нової харківської влади може призвести до різкого стрибка цін на нерухомість», — попереджає УБА. Стосовно ж незадоволення мешканців навколишніх будинків, то асоціація вважає проблему надуманою (з цим, правда, важко беззастережно погодитися): «Люди, які протестують проти будівництва, в більшості випадків стають просто заручниками в чужих політичних іграх».

Можливим виходом із виниклої ситуації, на думку будівельників, може стати розгляд правомірності виділення кожної ділянки окремо: «Це дозволить зробити процес виділення землі більш прозорим і відкритим, що, безсумнівно, позначиться на розвитку будівництва не лише в Харкові, але й в усіх великих містах України», — підкреслюється у листі. Українська будівельна асоціація пропонує утриматися від прийняття «необґрунтованого рішення»; створити робочу групу з розробки правил забудови Харкова; ввести до неї представників законодавчої, виконавчої влади міста, а також проектних, будівельних та інвестиційних компаній із високою репутацією; розробити механізм обов’язкового надання забудовнику на стадії оформлення прав землекористування повної інформації щодо сусідніх земельних ділянок, які були виділені раніше і які перебувають у процесі оформлення.

Українські фахівці з нерухомості зазначають, що останнім часом попит на квартири на первинному ринку дещо знизився, і пов’язують це зі скандалом навколо групи компаній «Еліта-Центр». Але, напевно, не менше впливають на ринок і так звані будівельні війни між компаніями-забудовниками і мешканцями сусідніх будинків. У кожному місті цю проблему намагаються вирішувати по- своєму, і при цьому не завжди обирається найоптимальніший варіант. Найвищим арбітром тут має бути держава, але вона не поспішає втілювати в життя чітку й послідовну політику в житловому будівництві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати