Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий «забійний» для «Нової пошти»

Хто захистив компанію - закон «маски-шоу-стоп» чи рішуча підтримка бізнесу, розбирався «День»
20 березня, 16:39
ФОТО З САЙТА RETAILERS.UA

Генеральна прокуратура України під час обшуків в офісах групи компаній "Нова пошта", проведених 16 березня в Києві, Полтаві, Харкові, Львові та Дніпрі, не виявила будь-яких порушень, запевнив генеральний прокурор України Юрій Луценко співвласника компанії В'ячеслава Климова. Про це стало відомо ввечері в понеділок.

"Вилучені під час обшуку кошти клієнтів компанії "Пост Фінанс" будуть повернуті. Юридична служба групи компаній "Нова пошта" відповість на всі запитання Генеральної прокуратури і надасть усі необхідні матеріали, що дозволить ухвалити  законне рішення у справі", - йдеться в повідомленні компанії на її сторінці в мережі Facebook.

У ньому також зазначається, що генеральний прокурор висловив стурбованість щодо використання перевізників у схемах транспортування нелегальних товарів. "Сторони домовилися про розробку спільного плану дій з метою недопущення можливих випадків перевезень незаконних вантажів", - констатувала "Нова пошта".

ЦИРК... ПОШТОЮ

Щоправда, речник ГПУ Андрій Лисенко написав в Facebook, що Луценко ознайомив Климова з численними фактами порушень, які були виявлені в роботі відділень "Нової пошти". Зокрема, це стосувалося пересилання в великих обсягах безакцизних алкогольних товарів і наркотичних речовин. Також до слідства надійшла оперативна інформація МВС щодо ймовірного ухилення від податків в ході переказів грошових коштів.

Але виявлені насправді порушення чи ні? Чи це лише черговий цирк, влаштований Генеральною прокуратурою? Раніше прес-секретар Луценка Лариса Сарган повідомляла, що Генпрокуратура підозрює посадових осіб споріднених компаній ТОВ "Нова пошта" у несплаті податків в особливо великих розмірах.

Схоже, винуватість «Нової пошти» і її «родичів» від самого початку була шита білими нитками. Не випадково прем'єр-міністр України Володимир Гройсман ініціював перевірку законності обшуків в ТОВ "Нова пошта". Він доручив Міністерству юстиції, Офісу бізнес-омбудсмена, Офісу підтримки інвестицій проаналізувати випадки проведення обшуків і підготувати засідання спеціальної комісії, утвореної в рамках моніторингу виконання закону про захист бізнесу, що отримав неофіційну назву "маски-шоу - стоп".

На прес-конференції в понеділок керівництво «Нової пошти» повідомило, що не може визначити причину відкриття проти компанії кримінального провадження і має намір оскаржити в суді неправомірні дії працівників Генпрокуратури.

Співзасновник "Нової пошти" В'ячеслав Климов заявив, що єдиний документ, який зараз є у компанії і в якому «розпливчасто» згадуються причини проведення обшуків - це визначення Печерського районного суду Києва, в якому зазначено, що у "Нової пошти" є ознаки ухилення від сплати податків, переведення безготівкових коштів у готівку з використанням фіктивних підприємств і підроблених документів.

Всі ці звинувачення компанія готова спростувати, заявив Климов. Схоже, в Генпрокуратурі спочатку в таку можливість і не сумнівалися. "Якщо доказів порушення законодавства з боку посадових осіб ТОВ "Нова пошта"не буде отримано, кримінальне провадження буде закрито", - запевнила Сарган.

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ «ПОКРАЩУЄТЬСЯ» ПРОСТО НА ОЧАХ

Ще один співзасновник компанії Володимир Поперешнюк розповів, що у працівників вилучалася комп'ютерна техніка, телефони, обмежувалась можливість їхнього пересування. «У мене з комп'ютера скачали близько тисячі файлів, в яких містилася, на мою думку, найцінніша комерційна інформація. І я тепер не впевнений, що ця інформація не потрапить в чиїсь руки", - зазначив він.

"Особисто я не бачу політичного підґрунтя в цих діях і вважаю, що це просто свавілля правоохоронних органів, - сказав Поперешнюк, а пізніше уточнив: - Цікаво, що ухвала суду була видана в межах закритого судового засідання. Є певні обставини для проведення закритих слухань суду, і ми жодним чином під ці обставини не підпадаємо. Чому це було зроблено - це величезне запитання не тільки до прокуратури, але і до самого суду", - підкреслив він. «Можливо, в цьому є чиїсь зиски. Чиї - ми не розуміємо, - заявив Поперешнюк і не без сарказму додав: - Відчуваю, як просто на очах поліпшується інвестиційний клімат у країні".

ЩОБ БІЗНЕС ЩОРОКУ НЕ ОБШУКУВАЛИ НА 10% ЧАСТІШЕ, ГПУ ПОТРІБНО ЗМЕНШИТИ ВДВІЧІ

Зростання інвестиційної привабливості України можливе з паралельною ліквідацією виборчого правосуддя, корупції в правоохоронних органах і ухваленням низки важливих законів. Таку думку висловив на прес-конференції засновник інвестиційної компанії "Драгон Капітал", президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала.

"З чим ми маємо справу насамперед - це вибіркове правосуддя", - сказав він і нагадав, що в каденцію президента України Віктора Януковича вказаний термін використовувався дуже часто щодо бізнесу. На його думку, виборче правосуддя в країні збереглося, а правоохоронні органи залишаються негативом для інвестиційної привабливості України.

"Складається таке враження, що вони переважно приходять у білий прозорий бізнес, де все легко подивитися і перевірити, намагаються користуватися такими прийомами, як арешти комп'ютерів, документів, потім з'являються посередники, які вам намагаються ці речі продати назад. Тим часом з представниками бізнесу, які явно вкрали з українського бюджету сотні мільярдів гривень, наприклад у банківському або газовому секторі, проводяться зустрічі в кулуарах або в амстердамських кафе", - констатував експерт.

Другою проблемою він назвав кількість проведених в Україні обшуків і нагадав, що, згідно зі статистикою, яку в кінці 2017 року озвучив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, кількість обшуків бізнесу за останні чотири роки щороку зростає мінімум на 10% і є на більш високому рівні, ніж при Януковичі, хоча кількість бізнесу скоротилася через кризу.

"Для інвестиційної привабливості треба порівнювати не з минулим, а з тим, що відбувається в інших країнах", - упевнений Фіала. За його словами, одним з основних індексів, що відображають рух України до інвестиційної привабливості, є індекс Doing Business, який щорічно публікує Світовий банк.

"І тут, на жаль, після Революції гідності ми зрушили тільки з 83-го на 76-те місце, і це дуже сумний результат, бо світ не стоїть на місці, всі рухаються, стають більш інвестиційно привабливими. Залишилося тільки півтора місяця для тієї влади, яка була обрана в 2014 році, щоб ухвалити максимальну кількість законів, представлених прем'єр-міністром і урядом кілька місяців тому, на підставі даних квітня буде вважатися індекс Doing Business на 2019 рік, який буде опублікований восени", - повідомив він.

Фіала переконаний, що успішність президента і парламенту, обраних у 2014 році, буде оцінюватися з точки зору бізнесу на підставі того, на скільки рядків у рейтингу Doing Business зможе піднятися Україна. "Останнє, що треба владі зробити, щоб поліпшити ту найслабшу ланку інвестиційного клімату, - розв’язати питання з відсутністю верховенства права та корупцією в правоохоронних органах і судах", - запропонував глава ЄБА. Для цього, за його словами, передовсім потрібна кардинальна реформа правоохоронних органів.

"Наприклад, у порівнянні з країнами Європейського союзу такий орган, як Генеральна прокуратура, має бути скорочений щонайменше удвічі за кількістю працівників. У ці органи треба набирати працівників повністю з нуля, і там не повинно перебувати більше 10% старих службовців, зарплати мають бути істотно збільшені, тільки тоді ці правоохоронні органи почнуть займатися тим, чим вони повинні займатися - охороною порядку і захистом бізнесу і населення", - підсумував Фіала.

ВИКЛЮЧНО В ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Обурений подіями, що відбуваються навколо «Нової пошти», і Український союз промисловців і підприємців. «Ми багато разів чули від керівників держави, як вони вимагають від правоохоронців «припинити «кошмарити» бізнес», ми разом з іншими діловими об'єднаннями доклали зусиль для ухвалення закону проти« масок-шоу », але знову чуємо повідомлення про обшуки, вилучення первинної інформації і комп'ютерів, блокуванні роботи компанії, - заявив президент УСПП Анатолій Кінах. - А потім дивуємося останнім місцям у світових бізнес-рейтингах».

«Здається, солідарність усіх громадських структур бізнесу, роботодавців повинна допомогти «Новій пошті» захистити себе від свавілля і неправових методів», - припускає голова УСПП. Він наполягає на неприпустимості брутальних методів поводження з бізнесом і на проведенні слідчих дій, якщо для них дійсно є підстави, виключно в правовому полі.

А громадський діяч і волонтер, засновник волонтерської організації "Народний проект" Давид Арахамія повідомив, що ще 20 листопада минулого року Генпрокуратура України втратила право починати розслідування. Проте кримінальне провадження у справі "Нової пошти" було відкрито в суботу, 18 листопада, "п'ятим відділом з розслідування особливо важливих справ головного управління ГПУ". Як упевнений волонтер, у ГПУ створюється якийсь "забійний відділ", який забезпечує прокуратуру, оскільки вони більше не можуть починати слідство, роботою на кілька років уперед".

"Зараз "Нова Пошта" бореться не тільки за себе, - підкреслює Климов. - Ми сильна компанія з серйозним ресурсом, але боремося ми за тисячі підприємців, які таким ресурсом не володіють, які сьогодні залякані свавіллям і силою влади, що поводиться агресивно щодо них. Я можу стверджувати, що без сильного і успішного підприємництва, без сильного і успішного бізнесу в України немає майбутнього", - наполягає підприємець.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати