Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олександр Мороз, схоже, шукає підтримки в банкірів

27 лютого, 00:00

Недавня зустріч спікера парламенту Олександра Мороза з представниками найбільших банків України - членів Асоціації українських банків (АУБ) має яскраве політико-економічне забарвлення. Очевидно, спікер шукає союзників серед впливових громадських організацій, які були б у змозі послабити тиск уряду, що звинувачує парламент у гальмуванні нових податкових законопроектів. Представники Української спілки промисловців і підприємців і Асоціації міст України, заявив О.Мороз, на недавній зустрічі з ним зробили свої зауваження стосовно недоліків урядового податкового пакету. Але, попри це, у публічних виступах представники цих організацій підтримують урядову тактику посилення звинувачень на адресу парламенту.

Представники Асоціації українських банків на зустрічі зі спікером також критикували податковий пакет. Як заявила віце-президент АУБ Антоніна Паламарчук на зустрічі з віце-прем'єром Віктором Пинзеником, прем'єр-міністром Павлом Лазаренком і народним депутатом - одним з авторів податкового пакету - Сергієм Терьохіним, представники Асоціації зробили свої зауваження, але жодне з них не враховано. Зокрема законопроект про податок на прибуток передбачає стягнення податку з нарахованого, а не отриманого доходу. У цьому разі, на думку заступника голови "Промінвестбанку" Анатолія Шаповалова, всі українські банки можна буде вважати банкрутами.

Податок на прибуток, стягуваний з відсотків за депозитами, як передбачає законопроект, позбавить малопотужні українські банки такого джерела коштів, як вклади населення, вважає голова "Укрінбанку" Ярослав Солтис. Відносно ринку облігацій внутрішньої держпозики, такий захід призведе до значного відпливу коштів з неї, а відтак, держава матиме проблеми з погашенням бюджетного дефіциту.

У відповідь О.Мороз запропонував представникам АУБ узяти участь у роботі Узгоджувальної комісії з питань формування бюджету-97. Водночас спікер проконсультувався з представниками банків стосовно методів, якими можна було б досягти зниження ціни кредитних банківських ресурсів. Підбиваючи підсумки щодо заходів, які, на думку банкірів, допомогли б змінити на краще кредитну ситуацію, О.Мороз сказав: потрібно звільнити від податків банківський прибуток, отриманий від довготермінового кредитування промислових підприємств, змусити підприємства в першочерговому порядку повертати з прибутків банківські кредити, спрямовувати передбачену бюджетом кредитну емісію у виробництво, а не на погашення дефіциту.

Розробка ефективного механізму застави, банкрутства, дозвіл на заставу землі, перехід права власності на пакет акцій від підприємства-боржника до банку були названі банкірами як ефективні заходи, які допомогли б залучити в економіку великі інвестиції. Але, підбиваючи підсумки зустрічі, О.Мороз не назвав ці заходи першочерговими.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати