Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ознаки кримінального рейдерства»

Юрист Податкового майдану — про те, чому правозахисники опиняються на лаві підсудних
24 травня, 00:00
РИММА БІЛОЦЕРКІВСЬКА

22 травня Рубіжанський міський суд в Луганській області змінив запобіжний захід правозахисника, лідера Сєверодонецької правозахисної організації «Правовий простір», юриста Податкового майдану Риммі Білоцерківській із підписки про невиїзд на взяття під варту. Білоцерківську вже навіть оголосили в розшук. Підставою для такого рішення стала повторна неявка правозахисника на судове засідання.

Кримінальну справу щодо неї було порушено п’ять років тому за ст. 296, ч. 1 КК (хуліганство) за те, що вона в Сєверодонецьку допомагала жителям будинку № 51 по Гвардійському проспекту в їх боротьбі проти будівництва торгового центру в безпосередній близькості від житлового будинку. Білоцерківська спробувала заблокувати роботу будівельного крана, піднявшись на нього. В результаті жінка отримала хімічні опіки обличчя від застосування забудовником газового балончика і... опинилася на лаві підсудних.

У Сєверодонецьку шість суддів відмовилися від розгляду справи Білоцерківської. Тож справу передали до суду в Рубіжне. Водночас, як пояснюють юристи, відсутня постанова Апеляційного суду про зміну підсудності та передачу справи до міського суду міста Рубіжне, а без цієї постанови Рубіжанський суд не уповноважений розглядати цю справу. Тому, власне, Білоцерківська не визнає за потрібне з’являтися на його засідання.

«Дню» вдалось особисто поспілкуватись із правозахисником. Білоцерківська розповіла нам про перспективи своєї справи і чим вона так «налякала» шістьох суддів Сєверодонецького суду, які взяли самовідвід. В інтерв’ю Римми Білоцерківської «Дню» — також про те, чому сьогодні правозахисники в Україні все частіше потрапляють на лаву підсудних і які «провокації» контролюючі органи наразі готують підприємцям.

— Чи стала для вас сюрпризом постанова суду щодо взяття вас під варту?

— Чесно кажучи, ні. Ця справа фальшується вже п’ять років, і ми кожен їх крок просто прописали. Я думала, що вони розумніші і такої постанови не буде. Але те, що зробили в Рубіжанському суді, дивує більше. Ситуація нагадує випадок, коли вкусити не можуть, то хоча б пошиплять. Постанова прописана так, що практично виконати її неможливо. Ми вже написали апеляцію.

Мені вся ця історія нагадує схему кримінального рейдерства. Адже вони просто на п’ять років захопили мій час і граються. Бо в справі, яку мені інкримінують, жодного «живого» місця нема.

17 вересня цього року минає п’ять років, як тягнеться вся ця історія. Тобто вже скоро спливає навіть встановлений законом термін притягнення до кримінальної відповідальності. Але мене не влаштовує, щоб справу закрили за цією обставиною. Вона сфальшована. І ми це доведемо.

— У Рубіжанському суді кажуть, що ви нібито переховуєтесь і ігноруєте судові засідання. Це правда?

— Я пояснювала, що справа розглядається не за підсудністю. А це є однозначною підставою для скасування вироку. Я ж — нормальна людина. Чому я буду ходити до суду, якщо я знаю, що вирок все одно скасують? Я двічі написала заяву про те, що попереднє судове засідання було проведене в Сєверодонецькому суді. І там ще залишилось три судді, які не розглядали цю справу. Всього там працює дев’ятеро суддів, шестеро взяло самовідвід по моїй справі.

— До речі, з чим це пов’язано?

— Тут є як мінімум три моменти. По-перше, сфабрикована справа, і суддям не дуже хочеться псувати свою репутацію. По-друге, моя репутація непересічного юриста і правозахисника. А по-третє, доки вони мучили цю справу, ми розібрались, що в Сєверодонецьку навіть суду нема по закону. Указом Президента засновано С(е)веродонецький суд. А увесь цей час (з 2005 року) у місті працює С(є)вєродонецький суд. Сім років. А це — гроші з бюджету, рішення іменем України...

— Повернемося до того моменту, з якого почався відлік вашої справи. Ви були учасником мітингу проти незаконного будівництва. Фактично допомагали людям відстоювати свої права. Це не вперше в Україні, коли люди, які намагаються відстоювати своє, потім мають проблеми з правоохоронними органами або ж навіть потрапляють за ѓрати. Згадати лише учасників Податкового майдану, які потрапили за ѓрати за «пошкоджену» гранітну плиту, або ж правозахисника зі Східної України, який намагався відстояти своє право говорити українською мовою і потрапив до відділка за «хуліганство»... Таких прикладів дуже багато. Можете як юрист пояснити, про що це свідчить?

— У інший спосіб органи влади впливати на людей, які захищають свої права, не можуть. Тому й з’являються якісь провокації. Конкретно в моєму випадку сценарій був саме таким. Коли люди з Сєверодонецька пишуть, що була бійка, то це — нахабна брехня. Був мітинг. Я просто стала на кран і не дала йому працювати, тому що він працював над головою — над лінією електропередач. А на мене напала ззаду людина з газовим балончиком і вилила на мене увесь його вміст. Через це мене забрала швидка допомога.

Потім ця людина зняла якісь «побої» (дві чи три подряпинки на руці), за звинуваченням у нанесенні яких на мене була відкрита кримінальна справа. А коли я звернулась із повідомленням про те, що на мене вилили вміст газового балончика, мені було відмовлено у наданні свідчень...

Я знаю точно, що в інший законний спосіб наші органи влади «захищатись» від громадян не можуть. Як юрист і людина, яка завжди вмотивована на захист, точно вам скажу, що наше законодавство європейське. Україна має дуже багато міжнародних зобов’язань. І коли ти починаєш захищати свої права за законом, система буксує. Вона не може «виїхати» по-іншому, окрім як порушити кримінальну справу і в такий спосіб зупинити людину.

— Тобто людям, які сьогодні відстоюють свої порушені права або ж збираються це робити, не варто боятися проблем із правоохоронними органами?

— Ні. Проблеми — це знання. Крім того, я не вважаю справу, про яку ми з вами говоримо, своєю проблемою. Це — проблема системи, яка по-іншому працювати не може, тільки по беззаконню, тільки рейдерством, тільки зміщенням... На жаль, у нас оцим рейдерством вже вкрали цілу державу. І ті, хто хоч раз мав справу з нашими правоохоронними органами чи Генпрокуратурою, чи судами, знають, що там — суцільне беззаконня. І вони у такому середовищі себе дуже добре почувають.

Ми зараз прописуємо алгоритм самозахисту, коли є тілесні ушкодження. Бо ми, проаналізувавши дані, побачили, що саме усувається з процесу з метою заробляння грошей або переслідування людини. Немає першого документа. Його, зазвичай, просто не дають медики, які повинні визначити — подряпини є травмами кримінального характеру чи ні (а це суттєва обставина, не можуть бути дві подряпини травмами кримінального характеру). Це — перший документ, який є підставою для відкриття справи.

— Ви були юристом Податкового майдану. Чи звертається бізнес сьогодні до вас? Яка динаміка звернень? З якими питаннями найчастіше приходять підприємці до правозахисника?

— Ми до цих пір «воюємо» з незаконними внесками до Пенсійного фонду, який без слова «України» є недержавним органом. Багато справ із Податковою. Ми ж залишились на старій спрощеній системі оподаткування.

Більше всього зловживань абсолютно феноменальних. Податкова сьогодні робить запити на громадські організації, які вона взагалі, до слова, не має перевіряти, окрім випадків, коли там є робітники і вони отримують заробітну плату. А запити сьогодні робляться такого змісту: договори, трудові договори, накладні, документи про отримання фінансової допомоги, благодійних внесків тощо. Одним словом, зараз щодо громадських організацій — суцільний жах. І, на жаль, я бачу, що громадські організації сьогодні не готові з цим боротися, тому що вони елементарно не знають, що внески Податкова взагалі не перевіряє, вона може перевіряти виключно господарську діяльність, якщо вона є, і відрахування на фонд оплати праці, якщо такий є в ГО.

А що ж до підприємців, то окреслилась тенденція до провокацій з боку контролюючих органів. Зараз дуже багато незаконних перевірок з боку абсолютно всіх контролюючих органів: і санстанція, і пожежники, і щодо питань захисту прав споживача тощо. А ще страшніше, що у нас зараз вигадали (по закону такого не передбачено) якийсь додатковий контроль. Міські ради поутворювали якісь координаційні ради, комітети і замість того щоб перевіряти комунальні господарства, на що у них є законне право, вони перевіряють підприємців.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати