Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парламент складає тест на лояльність до «казнокрадства»

ВРУ з другого разу осилила зміни до Закону України про Антикорупційне бюро. Але...
04 лютого, 11:27
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

3 лютого Верховна Рада лише з другої спроби змогла ухвалити у першому читанні законопроект № 1660-д про Антикорупційне бюро, який передбачає зміни в чинний Закон про НБУ. За таке рішення проголосували 283 народні депутати.

Водночас, нардепи домовились між першим і другим читанням узгодити цілий ряд поправок та ініціатив, які стали причиною багатогодинної суперечки у парламенті.

Серед них — система балансів і противаг при призначенні голови Антикорупційного бюро.

Рішення підтримати в першому читанні законопроект було ухвалено під час перерви на нараді лідерів фракцій у спікера парламенту Володимира Гройсмана.

За його словами, для якісної підготовки документа до другого читання комітет з питань запобігання та протидії корупції «повинен врахувати правки, які стосуються балансів і противаг при призначення і зняття з посади керівника Антикорупційного бюро».

Основна причина, по якій Верховна Рада з першого разу не підтримала даний законопроект в першому читанні, — відсутність балансів і противаг при призначенні керівника Антикорупційного бюро.

Раніше на засіданні у вівторок народний депутат України Віктор Чумак (фракція «Блок Петра Порошенка»), представляючи даний законопроект (№1660-д), зазначив, що цей документ є компромісним і розроблений на базі трьох законопроектів, що пропонують внести зміни до законодавчих актів для забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро.

За словами Чумака, законопроект передбачає норму, що директора Антикорупційного бюро не може звільнити ніхто без згоди на те Верховної Ради.

«Таким чином, Верховна Рада України приймає участь у звільненні (керівника Антикорупційного бюро. — Ред.), А Президент бере пряму участь у його призначенні», — пояснив він.

Як повідомлялося, Президент України призначає керівника Антикорупційного бюро на основі подання конкурсної комісії при Президентові України. Закон пропонує не давати на те згоду Верховної Ради.

Відповідно до чинного закону про Антикорупційне бюро, Президент призначає керівника бюро указом після дачі згоди на це Верховної Ради.

Віктор Чумак також зазначив, що даний законопроект пропонує ввести до складу Національного антикорупційного бюро детективів, які об’єднуватимуть посади слідчих та оперативно-розшукового працівника, а також пропонується створити спеціалізовану антикорупційну прокуратуру і розширити перелік чиновників, які під падають під діяльність Антикорупційного бюро. У цей перелік потрапляють зокрема президенти України, які вже закінчили свою каденцію.

Голос із «ФЕЙСБУКА»

Олексій ШАЛАЙСЬКИЙ, засновник порталу «Наші Гроші»:

— Про Антикорупційне бюро. Перед Новим роком зустрічався із молдавськими журналістами. На запитання «Чи нормально працює їхній Антикорупційний центр?» — відповіли негативно.

Пояснили: «Центр став таким самим корупційним як і всі решта. Проблема в тому, що голову призначає-звільняє парламент — тому голова Центру — це просто маріонетка в олігархів».

Зайшов потім у Гугл, прочитав: «Виорел Кетрару является человеком, преданным олигарху Плахотнюку, его назначение на пост директора НАЦ является политическим».

Сьогодні читаю Геращенка: «Фракция «Народный Фронт» потребовала от авторов Законопроекта внести правку о том, что назначать и снимать Главу Антикоррупционного Бюро должен украинский парламент».

Ну, в принципі все ясно...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати