Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Податковий» трилер

Чому історія Мирослава Продана засвідчує неефективність усієї фіскальної системи України?
15 листопада, 10:41
МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня», 1997 р.

Сьогодні звільнений у вересні за власним бажанням в.о. глави Державної фіскальної служби Мирослав ПРОДАН мав давати покази в Спеціальній антикорупційні прокуратурі. Але не склалося. Від київської заметілі, чи то від запитань прокурорів Продан втік за кордон. За інформацією у ЗМІ нині екс-податківець знаходиться у Німеччні.

Про те, що головного «податківця» країни викликають на допит ЗМІ повідомили ще на початку тижня.

Зокрема глава САП Назар ХОЛОДНИЦЬКИЙ в коментарі агентству Укрінформ заявив, що збирається поставити екс-главі ДФС кілька запитань.

У Держприкордонній службі поспішили запевнити — Продан перетнув кордон на законних підставах.

«Продан виїхав 5 листопада до Молдови на офіційних підставах, і був оформлений відповідно до чинного законодавства», — повідомив учора речник Держприкордонної служби Олег Слободян.

Сам Продан свій виїзд пояснив у вже традиційній для українських посадовців в такій ситуації манері — «не втікав», «лікуюсь», «все провокація». Про це він написав у Facebook.

«Зовсім не здивуюсь, якщо незрозуміла гра слідчих органів має на меті оголосити мене у розшук, щоб безпідставно та бездоказово зробити винним», — написав він.

Продан пояснив, що на початку листопада запланував поїздку за кордон для медичного обстеження. А вже 7 листопада, перебуваючи у клініці, дізнався від адвокатів, що Спеціальна антикорупційна прокуратура надіслала повістку з вимогою з’явитись до слідчого. «В САП наполягають, що надіслали повістку 2 листопада, але дата її реєстрації — 6 листопада. Ба більше, повістка спрямована на адресу, де ніколи не проживала моя родина. Таке враження, що виклик навмисно надіслали на адресу, яка не має до мене жодного стосунку, і саме в той період, коли я перебуваю на лікуванні за межами України, для того, щоб мене дискредитувати, створивши враження, ніби я уникаю спілкування з правоохоронними органами», — припустив екс-керівник ДФС.

Після повернення з лікування Продан обіцяє надати необхідні документи та пояснення.

Він також зазначив, що з часу звільнення з ДФС жодного разу не давав інтерв’ю, бо принципово не вважав за потрібне коментувати чи спростовувати звинувачення, що час від часу вкидають у ЗМІ без посилань на джерело інформації. «Планував, що публічно відповім на всі запитання вже після зустрічі з представниками Генеральної прокуратури та САП, маючи офіційну інформацію та розуміючи, які претензії мають до мене правоохоронці, оскільки абсолютно впевнений, що мої пояснення не залишать підґрунтя для подальшого поширення чуток, фейків та брехні. Починаючи з липня цього року, ще на посаді керівника ДФС, неодноразово звертався в ГПУ та САП. Пропонував, якщо це, звісно, потрібно, прийти та надати пояснення. Жодної відповіді. Після звільнення з ДФС я постійно перебував в Україні та через адвокатів продовжував звертатись до правоохоронців. Жодної реакції на численні звернення не отримав», — додав Продан.

Нагадаємо, що наприкінці серпня Національне антикорупційне бюро відкрило проти Продана справу, запідозривши його в незаконному збагаченні. Зокрема, йому інкримінували участь у митних схемах, а також причетність до махінацій горіхової мафії.

Практично одразу після цього в. о. голови ДФС написав заяву про добровільну відставку, мотивуючи це бажанням взяти участь у конкурсі Кабміну на посаду повноцінного керівника податкового відомства.

Другим тривожним дзвіночком став намір Генеральної прокуратури спільно з НАБУ розслідувати незаконне збагачення Продана, яке дало йому можливість обзавестися нерухомістю у Вінниці та в Туреччині. На слід цих махінацій правоохоронців вивели обшуки у соратника колишнього чиновника — голови вінницької митниці Руслана Осмоловського.

Журналіст Євген Плінський на своїй сторінці у Facebook змалював історію, яка свідчить про нібито навмисну втечу Продана. Так, за його словами, насправді він втік з України до сусідньої Молдови. За даними Плінського, це сталося ще 5 листопада. Продан нібито перетнув кордон у пункті пропуску «Могилів-Подільський» на машині з молдавськими номерами.

«У той же день, о 14.04 відбув з Кишинева на літаку до Варшави. Цікаво, що цей маршрут зовсім не «в’яжеться» з його заявою про те, що він на лікуванні в Німеччині», — пише Плінський.

Версію з подальшим переїздом на територію Польщі оприлюднив і журналіст Юрій Бутусов.

«Джерела в прикордонній поліції Молдови повідомляють, що екс-голова ДФС Мирослав Продан, який не з’явився на допит у САП, прибув до Молдови ще 5 листопада — він перетнув кордон о 6.20 на «мерседесі» С200 з номером SDS 258, водій — Петро Галущак, 1974 року народження, громадянин Молдови. В Продана при собі був закордонний паспорт під номером FF 034144. Прибувши в Кишинів, Продан о 14.04 5 листопада вилетів до Варшави», — написав він на особистій сторінці у Facebook.

Там же у «Фейсбук» Бутусов описав обставини справи проти Мирослава Продана. Журналіст пише, що «викрити» екс-податківця у корупції та махінаціях з грішми та майном правоохоронцям допоміг «месенджер» Телеграм. Мовляв, саме скачавши цей додаток, слідчі отримали «цікаві» фото Продана з пачками доларів, яку нібито сам екс-чиновник відправляв комусь з вимогою замінити якусь з пачок, бо вона «мокра» та повідомлення від кума Продана Максима Плавицького, який, за даними Бутусова, допомагав чиновнику придбати елітну нерухомість у Туреччині на суму понад 2,5 мільйона доларів.

Журналіст пише, що «покровителем» Мирослава Продана в уряді був сам прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. «Поки я прем’єр, він (Продан. — Ред.) керуватиме ДФС», — заявив глава уряду 4 липня 2018 року на селекторній нараді в ДФС з питань боротьби з контрабандою.

Користувачі соцмереж пишуть, що така дружба в «цивілізованій державі з «зрілим» політичним кліматом» вже коштувала б главі уряду посади. Натомість в Україні прем’єр не вважає за потрібне прокоментувати ситуацію, яка розгорнулась довкола його «підшефного».

Думаємо, не варто нагадувати, що політична ціна такого мовчання прем’єра, як і таких заяв, щодо «поки я, то він», для України дуже висока. В державі, де до топ-питань, які хвилюють людей, належать економіці, а точніше примітивним питанням до умов заробляння грошей, фото екс-президента з пачками доларів та маєтками, які сусідують з оселями принців Катару, ятрять рани.

Як і не варто нагадувати, що Державна фіскальна служба — це орган, який сьогодні уособлює в собі митницю та податкову. Державні органи, безпосереднім завданням яких є справедливе збирання платежів та податків у спільний для громадян України бюджет та боротьба з тими, хто ухиляється від сплати.

Натомість історія з Проданом, в якій сьогодні запитань більше ніж відповідей, вкотре підсилює позицію тих, хто каже «Фіскальна служба — це машина для заробляння чорної, необлікованої готівки».

Офіційно Україна чи не найбідніша країна в Європі. Та, крім офіційної економіки, у нас ще є тіньова. В Україну нелегально завозять і без сплати жодних податків продають безліч товарів. Процвітає масштабне виробництво підробок. Конвертаційні центри та виведення грошей у офшори. Через ці сірі схеми державна скарбниця щороку недоотримує десятки мільярдів гривень. За різними оцінками, тіньова економіка становить від 45 до 55%. Тобто приблизно половина економіки України — це тінь. І це — мільярди гривень. Таких бюджетів вистачить не на один десяток маєтків у Бодрумі. Або ж... вистачить створити робочі місця, повернути з заробітків українців, озброїти армію і перемогти системну кризу. Який вибір зробить наступний глава ДФС — залежить не лише від нього, а й від усіх українців.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати