Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Потрібно залити в нього хоча б 100 мільярдів гривень»

Експерти «Дня» назвали основні умови успішної роботи Державного банку розвитку
25 січня, 13:44
ВІКТОР СУСЛОВ

2013 року буде створено Державний банк розвитку. Про це повідомив перший віце-прем’єр Сергій Арбузов під час обговорення проекту Держпрограми активізації розвитку економіки України на 2013-2014 роки. «Це буде банк першого рівня, який надаватиме ресурси комерційним банкам. Щоб ті видавали довгострокові кредити на модернізацію», — розповів про деталі нового банку Арбузов. Тож кількість держбанків розширять. Нагадаємо, що зараз в Україні працює два державні банки — Ощадбанк і Укрексімбанк, що займають другу і третю позиції за розміром активів серед всіх банків, а також три націоналізовані банки.

За допомогою Державного банку розвитку, пояснив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, планують зробити більш ефективним фінансування інвестиційних проектів, бо отримувачами цих коштів будуть недержавні банки. За його словами, джерелами фондування Держбанку розвитку будуть бюджет і залучення фінансування під державні гарантії.

КОМЕНТАРI

Віктор СУСЛОВ, екс-міністр економіки України:

— Питання створення цього банку неодноразово порушували у 1990-ті. Коли я очолював парламентський комітет з питань банківської діяльності, навіть було підготовлено законопроект за підтримки німецької установи з розвитку, але його не підтримав уряд. Тоді аргументи були такі: навіщо окремий банк розвитку, якщо створено державний експортно-імпортний банк. Зараз Укрексімбанк розрісся, і він третій за всіма показниками в Україні. Але попри це непогано було б мати додатковий державний банк, який би виконував функції та інструкції розвитку та фінансував серйозних державних проектів. Цей банк доцільно створювати для фінансування довгострокових інвестиційних інфраструктурних проектів (доріг, мостів, аеропортів, реконструкції портів та залізничної дороги, комунального господарства, трубопроводів). Засновником буде найімовірніше Мінфін. Я за появу цього банку розвитку. Одне питання — якими будуть основні джерела формування уставного капіталу і кредитування. Адже банк буде успішним, якщо кредитування буде довгостроковим, і інвестиційні проекти окуповуватимуться за рахунок низьких кредитних ставок. Тому уряду треба продумати всю концепцію створення Державного банку розвитку. Для успішної роботи банку потрібно залити в нього хоча б 100 мільярдів гривень, бо в середньому на будівництво одного серйозного інфраструктурного проекту, як то міст через Дніпро, потрібно мільярд доларів. Тому запаси банку мають дозволяти будувати до 10-ти таких проектів. Дати ці кошти бюджет не може, тому радше за все слід орієнтуватися на зовнішні ринки. А тепер пригадаємо, що Укрексімбанк нещодавно від розміщення облігацій залучив 500 мільйонів доларів під 8,5% річних у доларах. Якщо на схожих умовах формуватимуться кредитні кошти цього банку, то довгострокових дешевих кредитних відсоткових ставок не буде. Тому я не бачу варіантів залучення довгострокових дешевих ресурсів. Можливо, за рахунок приватизації.

Олександр ОХРІМЕНКО, президент Українського аналітичного центру:

— За бажання в Україні дійсно можна зробити дуже міцний і реальний банк розвитку. Для цього треба якісна команда, що візьметься за створення цього банку і нестиме відповідальність за свої дії, а не займатиметься дерибаном бюджетних коштів. Ця командна повинна мати міжнародний досвід роботи в міжнародних банках і вміти спілкуватися з міжнародними банками та інвесторами. Треба також чітко знати, куди ці гроші інвестуватимуться, тобто яка кінцева мета від інвестування грошей. Для початку треба залучити мінімум 120, а максимум 500 мільйонів доларів в уставний капітал банку з бюджету. А потім через державні гарантії працювати над залученням коштів за кордоном. Якщо правильно організувати роботу з розміщення державних гарантій, то можна залучити в цей банк значні обсяги коштів під низькі ставки. З урахуванням кредитних свопів сьогодні Україна можна залучати кошти за кордоном під 7—8% річних у валюті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати